Prima pagină > Ştire > Noi presiuni asupra locuitorilor din Palanca

Noi presiuni asupra locuitorilor din Palanca

Poliţia ucraineană interzice accesul la piaţa din localitate

După ce a fost „îngheţată” o scurtă perioadă de timp, „problema Palanca” revine în atenţia opiniei publice. Deşi autorităţile de la Chişinău anunţau recent că localnicii din Palanca îşi vor putea exercita fără impedimente dreptul asupra propriului teritoriu, aceştia sunt supuşi, din nou, presiunilor din partea poliţiei de frontieră ucrainene.

Locuitorii satului Palanca ne-au anunţat că, acum câteva zile, reprezentanţi ai poliţiei de frontieră ucrainene au fost dislocaţi lângă piaţa agricolă din localitate, amplasată în preajma traseului Odesa-Reni, care traversează Republica Moldova pe o lungime de 7,7 km. Piaţa, unde oamenii comercializează, în special, produse agricole, reprezintă una dintre principalele surse de existenţă a localnicilor din zonă. Astfel, poliţiştii de frontieră ucraineni au decis să nu permită automobilelor care se deplasează pe traseu să oprească la piaţă pentru a face cumpărături. Şoferii sunt anunţaţi la vamă că nu au dreptul să oprească pe traseu, iar poliţiştii dislocaţi lângă piaţă înregistrează fiecare maşină care se opreşte, pentru a întocmi procese-verbale.

Prin urmare, oamenii care comercializează produse la traseu au rămas, de câteva zile, fără nici un cumpărător, iar dacă situaţia nu se va schimba, piaţa din localitate şi alte centre comerciale din zonă vor fi închise, iar localnicii vor rămâne fără nici o sursă de venit.

Precizăm că, circa trei luni în urmă, premierul moldovean Vladimir Filat le-a promis pălăncenilor că posturile poliţiei ucrainene vor fi scoase în afara teritoriului naţional al Republicii Moldova. În ciuda acestui fapt, ucrainenii continuă să staţioneze fără probleme pe teritoriul Republicii Moldova, deşi zona este păzită de grănicerii moldoveni care, teoretic, sunt singurii care au misiunea de a nu permite intrarea ilegală în ţară prin acest segment de drum.

Oamenii sunt revoltaţi şi ameninţă că, dacă autorităţile de la Chişinău nu vor interveni pentru a le apăra drepturile, îşi vor face dreptate singuri şi îi vor forţa pe poliţiştii ucraineni să plece de pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că, odată cu schimbarea puterii în Republica Moldova, una dintre primele chestiuni de pe agenda noii guvernări a constituit-o subiectul cedării către Ucraina a teritoriului pe care trece tronsonul de drum Odesa-Reni. Acest segment de şosea, de o lungine de 7,7 km, care traversează localitatea Palanca, a fost cedat în proprietate Ucrainei, în 1999, printr-un document, semnat între preşedinţii de atunci, Lucinschi şi Kucima, document ratificat de Parlament în anul 2001. Deşi documentul prevede transmiterea în proprietatea Ucrainei doar a şoselei, teritoriul pe care trece aceasta urmând să rămână în proprietatea Republicii Moldova, Chişinăul s-a arătat dispus să renunţe şi la teritoriu. La presiunea unor instituţii de presă şi a societăţii civile, autorităţile Republicii Moldova au „îngheţat” temporar negocierile cu partea ucraineană.

Precizăm că, dincolo de traseul Odesa-Reni, care traversează Republica Moldova, sunt încă 926 de hectare de teren, care reprezintă moşia satului Palanca, iar localnicilor le este împiedicat accesul spre propriile pământuri.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: