Prima pagină > Ştire > Deputaţii „creştini” de pe ambele maluri ale Prutului au refuzat să voteze contra homosexualităţii

Deputaţii „creştini” de pe ambele maluri ale Prutului au refuzat să voteze contra homosexualităţii

La 29 aprilie 2010, deputaţii moldoveni şi români membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au refuzat să voteze contra proiectelor de Recomandare şi de Rezoluţie „Cu privire la discriminarea pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen”. Potrivit paginii electronice a APCE, toţi cei 10 membri delegaţiei României (Cezar Florin Preda (preşedinte), Florin Serghei Anghel, Viorel Riceard Badea, Titus Corlăţean, Cristian David, Relu Fenechiu, György Frunda, Adrian Năstase, Maria Stavrositu şi Mihai Tudose) au absentat de la şedinţa APCE care a discutat cele două proiecte de documente. De asemenea, 3 membri ai delegaţiei Republicii Moldova (Ana Guţu (preşedinte), Vitalie Nagacevschi şi Serafim Urechean) au absentat de la respectiva şedinţă. Singurii deputaţi moldoveni care au asistat la dezbatere au fost Valeriu Gileţchi şi Stela Jantuan. Deputatul Valeriu Ghileţchi a luat cuvântul pe marginea raportului „Cu privire la discriminarea pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen” şi a votat atât împotriva proiectului de Rezoluţie, cât şi împotriva proiectului de Recomandare. Stela Jantuan a votat doar împotriva proiectului de Rezoluţie, eschivându-se să se pronunţe şi pe marginea proiectului de Recomandare.

Amintim că la 29 aprilie APCE a adoptat Rezoluţia 1728 (2010) şi Recomandarea 1915 (2010), ambele documente fiind intitulate „Cu privire la discriminarea pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen”. Rezoluţia 1728 (2010) susţine, între altele: „Adunarea parlamentară aminteşte că orientarea sexuală este o parte profundă a identităţii fiecărei fiinţe umane şi că ea înglobează heterosexualitatea, bisexualitatea şi homosexualitatea. Adunarea aminteşte, de asemenea, că aceasta din urmă este de acum încolo depenalizată în toate statele membre ale Consiliului Europei. Identitatea de gen desemnează experienţa intimă şi personală a genului său aşa cum este acesta trăit de către fiecare. O persoană transsexuală este cineva a cărui identitate de gen nu corespunde genului care i-a fost atribuit la naştere.”

Rezoluţia mai susţine că „Persoanele lesbiene, gay-ii, bisexualii şi transsexualii (LGBT), precum şi apărătorii drepturilor omului, lucrând pentru drepturile persoanelor LGBT, se lovesc de prejudecăţi, de ostilitatea şi discriminarea profund înrădăcinate şi larg răspândite în întreaga Europă”, arătând şi că „Prin urmare, în toată Europa numeroase persoane LGBT trăiesc în frică şi trebuie să-şi ascundă orientarea sexuală sau identitatea de gen”.

De asemenea, Rezoluţia APCE susţine că: „Homofobia şi transfobia au urmări deosebit de grave pentru tinerii LGBT. Aceştia se confruntă în mod curent cu brutalitatea, cu elevi uneori puţin cooperanţi şi ostili şi cu programe şcolare care ignoră chestiunile cu privire la LGBT sau care propagă atitudini homofobe sau transfobe. Atitudinile discriminatorii din sânul societăţii şi respingerea de către familie pot fi extrem de dăunătoare sănătăţii mentale a tinerilor LGBT, după cum atestă aceasta rata sinuciderilor cu mult mai ridicată decât la restul populaţiei tinere”.

Paragraful 10 al Rezoluţiei arată că: „Este, de asemenea, necesar să fie remediată negarea drepturilor „familiilor LGBT”, existente de fapt în numeroase state membre, mai cu seamă prin recunoaşterea juridică şi protejarea acestor familii”.

Totodată, APCE a ţinut să arate în Rezoluţie: „Amintind Recomandările sale 1474 (2000) „Cu privire la situaţia lesbienelor şi gay-ilor în statele membre ale Consiliului Europei” şi 1117 (1989) „Cu privire la condiţia transsexualilor”, Adunarea îşi reiterează condamnarea diverselor forme de discriminare suportate de către persoanele LGBT în statele Consiliului Eurpopei. Persoanele LGBT nu trebuie să se teamă că vor fi stigmatizate şi nici persecutate, atât în sfera publică, cât şi în cea privată”.

Adunarea Parlamentară de la Strasbourg a chemat toate statele membre „să garanteze recunoaşterea juridică a cuplurilor de unul şi acelaşi sex doar atunci când legislaţia naţională prevede o asemenea recunoaştere, după cum a recomandat deja Adunarea în anul 2000 şi care prevede: – aceleaşi drepturi şi obligaţii pecuniare cu cele stabilite pentru cuplurile heterosexuale; – statutul de „persoană apropiată”.”

Rezoluţia 1728 (2010) „Cu privire la discriminarea pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen” a fost adoptată cu 51 de voturi pentru, 25 – împotrivă şi 5 abţineri.

Recomandarea 1915 (2010) îi este adresată Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, căruia APCE i-a cerut: să pună în aplicare Rezoluţia 1728 (2010) „Cu privire la discriminarea pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen. Deputatul Ghileţchi a fost singurul dintre cei 15 parlamentari din România şi Republica Moldova care s-a pronunţat prin vot împotriva adoptării Recomandării. Aceasta a întrunit 48 de voturi pentru, 21- împotrivă şi 5 abţineri.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: