Prima pagină > Părerea mea > La Chişinău, opoziţia protestează într-o cuşcă de fier

La Chişinău, opoziţia protestează într-o cuşcă de fier

Sâmbătă, 1 mai 2010, la Chişinău s-a întâmplat un lucru fără precedent. Nu mă refer la faptul că PCRM, după o pauză de peste 9 ani, a organizat în aer liber o manifestare publică de protest de amploare. Şi nici la faptul că, spre surprinderea tuturor, la aceasta a participat fiul liderului PCRM, Vladimir Voronin – Oleg Voronin. Ceea e cu adevărat grav este instalarea gardului de sârmă cu care autorităţile i-au înţărcuit pe protestatari, pe comunişti şi pe adepţii Maiei Laguta, care au ieşit în Piaţă în aceeaşi zi, cu câteva ore înaintea comuniştilor.

Din declaraţiile făcute de autorităţi reiese că această cuşcă din sârmă a fost instalată pentru a-i proteja pe protestatari de eventuale acţiuni teroriste, asemenea celei care s-a produs în acelaşi loc pe 14 octombrie 2009. Bineînţeles, grija pentru protestatari invocată de autorităţi nu este decât un pretext care nu rezistă nici unei critici. Dacă cineva ar fi avut o asemenea intenţie criminală, acest gard din sârmă nu ar fi prezentat nici o piedică în calea bombelor, grenadelor şi a schijelor unei eventuale deflagraţii. Scopul urmărit de autorităţi este cu totul altul.

În primul rând, prin instalarea acestui gard, guvernarea a încercat să-i umilească pe cei care au ieşit să protesteze, căci ce fel de protest este acela care se desfăşoară într-un ţarc metalic instalat de poliţie. În mod sigur că dacă pe 2 mai ar fi ieşit homosexualii în Piaţa Marii Adunări Naţionale la paradă, poliţia nu ar fi instalat acest gard, căci asta ar fi însemnat un groaznic scandal. Dar pentru a-i intimida pe adversarii politici – se poate, în acest caz Europa nu va protesta.

Instalarea cuştii de metal în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru protestatarii comunişti, dar nu numai pentru ei, are şi o altă explicaţie. Partidele liberale de guvernământ se tem că opoziţia, în cadrul unei manifestaţii de protest, ar putea să le dea jos de la putere, exact aşa cum au încercat să o facă pe 7 aprilie 2009 cei care guvernează astăzi. Atunci tentativa de lovitură de stat nu a reuşit, deşi s-a soldat cu consecinţe grave: un mort (sau poate mai mulţi?), sute de răniţi, două edificii importante, Parlamentul şi Preşedinţia – devastate şi incendiate. Dar Filat, Ghimpu şi Urechean nu pot fi siguri de faptul că o eventuală tentativă de lovitură de stat venită din partea comuniştilor ar putea să aibă mai mult succes, iată de ce au decis instalarea acestui gard din sârmă. Sperăm că liderii comunişti nu clocesc un asemenea plan belicos, care, dacă ar fi pus în practică, va declanşa un război civil fără precedent şi ar putea avea drept consecinţă distrugerea Republicii Moldova ca stat.

Recent, deputaţii comunişti, care nu participă la şedinţele în plen ale Legislativului, au declarat că vor reveni în sală numai după ce majoritatea parlamentară va numi data alegerilor anticipate. Preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, nu intenţionează însă să facă acest lucru, cel puţin, pe parcursul anului curent. Deci, atmosfera în Republica Moldova se va încălzi şi ar putea deveni de-a dreptul incendiară după 16 iunie, atunci când mandatul actualului Parlament va expira, chiar şi după legile pe care le-a votat AIE pentru a-şi prelungi aflarea la guvernare. Atunci comuniştii vor fi îndreptăţiţi să declare, pe drept cuvânt, actuala guvernare în afara cadrului legal şi să organizeze manifestaţii de protest pe măsura situaţiei create. Gardul de sârmă instalat pe 1 mai în centrul capitalei este o măsură de precauţie luată de guvernanţi în eventualitatea desfăşurării evenimentelor după acest scenariu. Aşa că ne aşteaptă o vară fierbinte, poate chiar încinsă.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. mai 4, 2010 la 5:13 pm

    Stimate dle Praporscic, nu sunt un devotat al politicilor sau politicienilor, va respect parerea si ma bucur ca o aveti bine conturata. Nu cunosc dedesupturile junglei politice, sunt „bezpartiinik” si credincios unor idealuri nationale pe care mi le-a educat tatal meu. SUBLINIEZ, Va respect parerile, dar de ceva timp mi se creaza impresia ca fiind un extraparlamentar, continuati o alianta emotionala cu PCRM. Asa e? Nu pot fi sigur ca actualii AIE sunt curati ca lacrima, probabil au si ei pacatele lor, dar nicio clipa nu asi putea crede sau gandi ca PCRM, sau Voronin cu fosta clica au fost (si sunt) mai buni. Sincer vorbind, ma bucur ca au plecat de la guvernare si sper sa nu reapara niciodata pe „scaunul domnesc”. Dumneavoastra insa, cu cine ve-ti merge la viitoarele alegeri? Dreapta e ocupata de PL, Centru-dreapta de PLDM, centru-stanga e cu Diacov si Lupu, stanga e PCRM…. dumneavoastra?

    • mai 5, 2010 la 8:28 am

      Stimate domnule Igor Cobâleancki,
      Mă bucur mult că mi-aţi scris pe blog şi ţin să vă asigur că am tot respectul pentru Dumneavoastră şi pentru ceea ce faceţi pe plan profesional. Cu cine sunt eu? – mă întrebaţi. Nu sunt nici nu comuniştii, nici cu AIE. Nu am considerat niciodată că guvernarea lui Voronin a fost una exemplară. Eu, prin materialele pe care le-am scris, am sprijinit iniţiativele şi acţiunile PCRM care, în opinia umilei mele persoane, au fost în concordanţă cu interesele şi valorile noastre naţionale, în special când a fost vorba de relaţiile Republicii Moldova cu Rusia. Dar nu am spus niciodată că guvernarea comunistă a fost una democratică şi eficientă. Dar asta nu înseamnă că dacă comuniştii au fost răi, atunci cei care i-au succedat sunt mai buni. Faptul că se declară în opoziţie cu PCRM, nu-mi permite să declar că liberalii guvernează mai democratic decât aceştia. Spuneţi-mi şi dumneavoastră, s-a schimbat situaţia măcar un pic în mai bine din moment ce au venit la putere liberalii, s-a diminuat, măcar cât de puţin, nivelul corupţiei, a abuzurilor puterii? Eu nu am observat lucrul acesta, ba dimpotrivă. Eu nu am adus nici o critică gratuită actualei puteri.
      Eu nu sunt membru de partid şi nu fac politică. Sunt doar un jurnalist care ia atitudine. Nu am ascuns şi nu ascund că sunt un simpatizant al creştin-democraţilor, indifent dacă aceştia se află la putere, în opoziţie parlamentară sau extraparlametnară, pentru că cred sincer în cauza lor. Spre deosebire de alţi colegi de-ai, mei eu nu mi-am căutat un alt loc unde să mă oploşesc imediat ce PPCD nu a intrat în Parlament.
      Nu sunt nici cu liberalii, nici cu comuniştii, ci cu creştin-democraţii indiferent de şansele lor electorale. Asta pentru că eu cred cu toată puterea că trebuie să existe măcar un partid politic în Republica Moldova care să nu tacă atunci când guvernanţii mint şi fură, care împărtăşeşte valorile noastre creştine şi naţionale, care să încerce să consolideze nu partidele politice, ci societatea noastră, să nu-i pună pe cetăţenii moldoveni în situaţia să-şi dea unul altuia cu bâta în cap, aşa cum s-a întâmplat la 7 aprilie 2009 şi cum, din păcate, ar putea să e mai întâmple. Eu cred şi sper că PPCD va participa în mod independnet la viitoarele alegeri, chiar dacă unii apreciază sceptic şansele lui de a accede în Parlament. Dacă nu va reuşi acest lucru la alegerile anticipate, va reuşi în viitoarele scrutine electorale.
      Asta este convingerea mea.
      Sper că am putut să dau un răspuns întrebării dumneavoastră în aceste câteva fraze.
      Cu deosebit respect şi înalte aprecieri, Sergiu

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: