Prima pagină > Ştire > Capii regimului liberal au fost puşi la respect de către Comisia de la Veneţia. Europa cheamă la ordine reprezentanţii de la Chişinău

Capii regimului liberal au fost puşi la respect de către Comisia de la Veneţia. Europa cheamă la ordine reprezentanţii de la Chişinău

Trei lideri ai Partidului Popular Creştin Democrat au susţinut joi, 6 mai 2010, o conferinţă de presă în care au prezentat poziţia acestei formaţiuni politice faţă de ultima deplasare la Strasbourg a reprezentanţilor guvernării de la Chişinău, în frunte cu preşedintele interimar al statului Mihai Ghimpu, unde s-au întâlnit cu membrii Comisiei de la Veneţia.

Secretarul general al PPCD, Dinu Ţurcanu, a declarat că această vizită a fost una absolut gratuită, deoarece se ştia că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu susţin iniţiativa puterii de la Chişinău de a adopta o altă Constituţie prin referendum şi de a nu dizolva Parlamentul şi a anunţa alegeri parlamentare anticipate, pentru a se menţine în continuare la guvernare.

„Blocajul politic provocat de nealegerea şefului statului de către Parlament a făcut ca pentru prima dată Republica Moldova să se adreseze Comisiei de la Veneţia. Dar nu a existat nici o necesitate ca să facă acest lucru. Constituţia specifică foarte clar care este metoda de depăşire a actualei crize politice. Şi dacă reprezentanţii Republicii Moldova s-au adresat totuşi Comisiei de la Veneţia, aceasta, în trei rânduri, şi-a prezentat foarte clar poziţia la sesizarea făcută de Republica Moldova. Comisia a spus un singur lucru: atingerea unui consens în Parlament în această chestiune şi modificarea Articolului 78 al Constituţiei, privitor la alegerea şefului statului. Considerăm că AIE nu a avut cele mai sincere intenţii atunci când s-a adresat Comisiei de la Veneţia. De fapt, guvernanţii noştri au apelat la Comisia de la Veneţia pentru a schimba regulile democratice din mers şi pentru a se menţine la guvernare”, a declarat secretarul general al PPCD, Dinu Ţurcanu.

Ghimpu şi Tănase trebuie să suporte cheltuielile deplasării la Strasbourg

Totodată, el a atras atenţia că în cazul în care autorităţile de la Chişinău nu vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, acestea vor afecta disponibilitatea Uniunii Europene de a sprijini Republica Moldova, inclusiv financiar.

„Comisia de la Veneţia este organul juridic al Consiliului Europei. Ţările donatoare care şi-au manifestat disponibilitatea de a acorda Republicii Moldova 2 miliarde de euro şi care susţin Republica Moldova în demersul ei pentru integrare europeană, au făcut acest gest în plină criză economică mondială, depunând un efort extraordinar pentru a da din bugetele lor de stat bani pentru Republica Moldova. Aşa că acum occidentalii sunt foarte atenţi la procesele democratice din Republica Moldova. Autorităţile noastre sesizează Comisia şi li se spune că nu este bună calea pe care vor să meargă. Iată care este calea normală pentru depăşirea impasului în care vă aflaţi: consens în Parlament şi modificarea Articolului 78, aşa ne spun occidentalii. Dar pentru că guvernanţii noştri se încăpăţânează, riscăm să nu mai primim aceşti bani. Şi asta din cauza incapacităţii de a privi treaz lucrurile şi a relei-voinţe a actualei clase politice. Cele două miliarde nu sunt în conturile Băncii Naţionale ale Republicii Moldova, alocarea lor efectivă este condiţionată de către donatori, condiţiile fiind foarte clare: respectarea procedurilor democratice şi consolidarea statului de drept în Republica Moldova. Dar aceste principii nu intră în agenda priorităţilor actualei guvernări şi ele riscă să dinamiteze cursul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus Ţurcanu.

Astfel, secretarul general al PPCD a cerut ca cei care eu mers în într-o vizită absolut inutilă la Strasbourg să achite ei înşişi costurile acestei deplasări. „Cerem ca Guvernul să facă publică suma cheltuielilor pentru vizita la Strasbourg a delegaţiei noastre şi nota de plată să fie achitată de către cei care au mers în această vizită inutilă şi plină de ruşine”, a menţionat Dinu Ţurcanu.

Marian Lupu, anexa politică a lui Ghimpu şi Filat

Vicepreşedintele PPCD, Victor Ciobanu, a declarat că nu este de mirare comportamentul iresponsabil al lui Mihai Ghimpu şi Vladimir Filat, care doresc prin orice mijloace să-şi prelungească mandatele de preşedinte interimar al statului, preşedinte al Parlamentului şi de prim-ministru. În opinia lui Victor Ciobanu este total de neînţeles comportamentul liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, care se anunţase a fi un politician mult mai rezonabil şi mai echilibrat.

„Noi am crezut că Marian Lupu este un politician onorabil, care nu va ezita să aibă o poziţie clară în AIE atunci când este vorba de respectarea normelor democratice. Dar iată că, în ultimele luni, ne-am dezamăgit de prestanţa actului său politic, pentru că Marian Lupu nu reprezintă decât o anexă a lui Mihai Ghimpu. El nu are o poziţie fermă în ceea ce priveşte alegerile anticipate care, potrivit legii, trebuie să se desfăşoare în Republica Moldova în vara acestui an. Acest lucru îl descalifică total pe Marian Lupu ca politician şi ca şef de partid. Ne întrebăm cum poate Marian Lupu să se solidarizeze cu cei care încalcă flagrant legea în Republica Moldova? Noi am avut tot respectul pentru Marian Lupu, dar astăzi el este folosit de Ghimpu şi Filat şi, probabil, acest lucru îi convine”, a spus Victor Ciobanu.

Vicepreşedintele PPCD a afirmat că deja reprezentanţi influenţi din ierarhia Uniunii Europene l-au avertizat pe Mihai Ghimpu să nu transforme Republica Moldova într-o nouă Belarus.

„Ştim că persoane importante din ierarhia europeană l-au avertizat pe Mihai Ghimpu să renunţe la planurile lui antidemocratice şi anticonstituţionale, altfel el va deveni un al doilea Lukaşenko în Europa. Asta nu poate să nu ne îngrijoreze, asta ne sperie, noi fiind o ţară care tinde să se integreze în Uniunea Europeană. Adevărul este că astăzi, în Republica Moldova nu se respectă principiile democratice, nu sunt respectate regulile competiţiei politice şi guvernarea se transformă într-un regim autoritar, anihilând statul de drept”, a spus Victor Ciobanu.

La conferinţa de presă desfăşurată la sediul central al PPCD din municipiul Chişinău, a participat şi un alt vicepreşedinte creştin-democrat – Ghenadie Vaculovschi. Vedeţi alăturat discursul lui Vaculovschi, ţinut în faţa jurnaliştilor.

Ghenadie Vaculovschi: Trişorii şi cartoforii de la guvernare

Imediat după eşuarea ultimei tentative de alegere a şefului statului de către Parlament în anul 2009, actuala putere politică de la Chişinău s-a lansat într-un joc de noroc politic. Bazele constituţionale, bazele statului au devenit monedă de schimb în acest joc politic.

Până în momentul de faţă, guvernarea rămâne ostaticul sindromului „7 aprilie”. Guvernanţii nu pot depăşi logica revoluţionară, chiar dacă se află la putere, chiar dacă deţin majoritatea voturilor în Parlament. Ei încearcă prin metode revoluţionare, prin metode intelectual-insurecţionale să organizeze în aşa fel structura bazelor statului, legislaţiei, încât să fie în avantajul lor, pentru ca ei să se menţină la putere.

Actualul blocaj politic, cauzat de neputinţa Parlamentului de a alege şeful statului, putea fi evitat printr-un dialog civilizat, democratic în Parlament dintre opoziţie şi guvernare. Poporul nu-i alege pe deputaţi ca ei să vină în Parlament şi să creeze probleme noi, poporul îi alege pentru ca ei să soluţioneze problemele care sunt şi aşa suficiente în Republica Moldova. Dacă majoritatea parlamentară şi opoziţia s-ar fi aşezat la masa de negocieri, eu sunt sigur că ar fi fost identificată o soluţie. Iată însă că iresponsabilitatea de care au dat dovadă cei care guvernează Republica Moldova a condus la o serie de gafe monumentale. De trei ori au fost invitaţi la Chişinău reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, lucru care nu era necesar, pentru că orice om, cu o minimă pregătire juridică, înţelege foarte bine cum poate fi evitat actualul blocaj.

A doua posibilitate care le-a fost oferită celor de la guvernare era simplificarea procedurii de alegere a şefului statului. Acest lucru presupune, iarăşi, o minimă capacitate de dialog politic la nivel parlamentar. Nu era necesar să vină Comisia de la Veneţia să prezinte în faţa deputaţilor tot felul de formule magice. Lucrurile sunt clare pentru orişicine care vrea să deschidă ochii şi să înţeleagă ce se întâmplă. Iată că şi această posibilitate a fost ratată.

AIE şi opoziţia parlamentară au trecut pe baricadele electorale

Constatăm acum că atât puterea, cât şi opoziţia parlamentară s-au plasat pe baricade electorale. Opoziţia parlamentară a înaintat proiectul ei de modificare a Constituţiei, iar Alianţa pentru Integrare Europeană a propus un alt proiect, diametral opus celui prezentat de opoziţie. Aceasta înseamnă că dialogul politic este deja imposibil, mizele sunt clare şi zarurile au fost deja aruncate.

În actualele circumstanţe, eu cred că nimeni nu ia în serios ideea că Legea fundamentală a statului ar putea fi modificată printr-un referendum. Comisia de la Veneţia insistă asupra respectării actualului cadru constituţional, dar acesta nu prevede modificarea Constituţiei prin referendum. În Republica Moldova referendumul naţional are doar caracter consultativ.

Referendumul ca tertip electoral

Pe de altă parte, observăm că guvernarea nu renunţă la ideea de referendum şi se zvoneşte prin târg că s-ar putea ca puterea să organizeze un referendum aşa-zis constituţional paralel cu alegerile parlamentare anticipate. La acest referendum o să fie adresată o singură întrebare: „Sunteţi sau nu pentru alegerea directă a şefului statului?”. De ce guvernarea o să recurgă la această stratagemă? E foarte simplu, ei nu au ce spune de data aceasta electoratului. De aceea, singura temă pe care o să o poată specula în alegeri guvernanţii va fi următoarea: să-i restituim poporului dreptul de a-şi alege şeful statului. Liberalii nu au un alt mesaj credibil.

PPCD se pronunţă ferm pentru respectarea procedurilor democratice şi a normelor constituţionale. PPCD insistă ca toţi actorii să respecte regulile şi instituţiile statului de drept. Aceasta înseamnă că tot felul de jocuri specifice cartoforilor nu trebuie să aibă loc în activitatea deputaţilor, a politicienilor.

Clasa politică, axată doar pe atingerea propriilor interese

Constituţia Republicii Moldova nu permite ca în decursul unui an calendaristic, cum a spus Curtea Constituţională, Parlamentul să fie dizolvat mai mult decât de două ori. Iată că pe 16 iunie expiră termenul când se încheie acest an. Potrivit Constituţiei, în acel moment intervine efectul juridic al normei care prevede că în cazul constatării circumstanţelor justificative pentru dizolvarea Parlamentului, şeful statului, indiferent de faptul că este interimar sau cu puteri depline, are la dispoziţie 45 de zile pentru emiterea unui decret prin care dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor parlamentare anticipate. Iată, pe data de 16, începe acea perioadă de 45 de zile în care actuala guvernare trebuie să treacă testul democratic: este sau nu capabilă şi are sau nu dorinţa de a se manifesta, cu adevărat, ca o alianţă pentru integrare europeană. În Uniunea Europeană nu am întâlnit nici un caz în care cei care se află temporar la guvernare ar croi în aşa mod normele în baza cărora funcţionează sistemul constituţional încât să le convină lor.

Ceea ce putem constata cu titlul de concluzie este că în alegerile parlamentare, Republica Moldova o să intre fără ca Articolul 78 din Constituţie să fie modificat într-un fel sau altul. Dacă, paralel cu alegerile anticipate, o să aibă loc un referendum, acest referendum, practic, va fi calul de bătaie al AIE, va fi un subiect electoral speculativ, de care Republica Moldova nu are nevoie. Asta înseamnă că avem o clasă politică formată în mare parte din persoane care urmăresc scopuri de partid, scopuri înguste de grup. Ei nu pot opera cu ideea de bine comun, care trebuie să marcheze convingerile oricărui politician.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: