Prima pagină > Interviu > Directorul UNIMEDIA, Tudor Darie, audiat la Procuratură pe 3 mai – Ziua Internaţională a Libertăţii Presei

Directorul UNIMEDIA, Tudor Darie, audiat la Procuratură pe 3 mai – Ziua Internaţională a Libertăţii Presei

Interviu cu Tudor Darie, realizat de Sergiu Praporşcic, în studioul FLUX TV

– Domnule Tudor Darie, v-am invitat în studioul FLUX TV pentru că am aflat din presă, chiar de pe portalul UNIMEDIA, că pe data de 3 mai, de Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, aţi fost invitat la Procuratura Generală pentru a da explicaţii. Şi anume, procurorii v-au cerut să le puneţi la dispoziţie ip-urile unor comentatori de pe forumul UNIMEDIA care au criticat guvernarea. Ce v-au spus procurorii?

– Procurorul s-a arătat interesat de datele personale ale trei comentatori. Este vorba de 3 comentarii publicate în perioada 18-19 ianuarie 2010, în care erau vizaţi unii dintre actualii conducători ai statului. În aceste comentarii existau şi anumite ameninţări. În unul se afirma că, în cazul în care vor mai fi majorate preţurile, ar urma că aceşti comentatori să dea foc Guvernului, probabil, făcând referinţă şi la ceea ce s-a întâmplat pe 7-8 aprilie 2009. Dar în celelalte două comentarii, aş putea spune că existau doar anumite critici, nicidecum acestea nu purtau un caracter ameninţător. Un comentator spunea că, în cazul în care actuala guvernare nu va îndreptăţi aşteptările alegătorilor, ar urma ca aceşti alegători să-i ia în furci pe guvernanţi. Dar a lua în furci este o expresie populară, care înseamnă a cere socoteală cuiva.

Procuratura încă nu este suficient de reformată

Pornind de la acest caz, putem constata că, în acest moment, Procuratura încă nu este suficient de reformată şi mai are unele reflexe din trecut pentru că acum un an şi jumătate a mai avut loc un caz similar. Atunci 12 tineri forumişti au fost interogaţi de către procurori. Acestor tineri le-au fost sechestrate calculatoarele personale, iar ei riscau până la 7 ani de închisoare. Situaţia aproape că s-a repetat şi în acest an. Evident că noi nu le-am oferit adresele ip ale acestor vizitatori ai site-ului nostru, pentru că, potrivit unei decizii, din ianuarie 2008, a conducerii companiei noastre, noi nu salvăm nici un ip în baza de date. Am luat atunci acea decizie pentru a preveni astfel de situaţii, ca să protejăm vizitatorii UNIMEDIA.

– Să facem o precizare, acum jumătate de an, nişte forumişti au criticat guvernarea comunistă. Atunci în fruntea Procuraturii Generale se aflau persoane instalate de comunişti şi procurorii v-au cerut socoteală pentru că pe UNIMEDIA vizitatorii critică guvernarea comunistă. Acum se repetă acelaşi lucru, numai că pe altă parte. Avem o altă guvernarea, a Alianţei pentru Integrare Europeană, care a instalat o altă conducere a Procuraturii Generale. Acum cineva a criticat pe forumul UNIMEDIA guvernarea liberală şi, iarăşi, procurorii vă cer socoteală.

– Eu nu fac, neapărat, legătură între fosta guvernare şi presiunile la care am fost supuşi de aceasta şi actuala guvernare şi presiunile la care suntem supuşi acum. Din materialele dosarului care ar putea să fie iniţiat acum am înţeles că a existat un demers de la Serviciul de Informaţii şi Securitate în adresa Procuraturii Generale, or, în acest caz, procurorii sunt, practic, obligaţi să analizeze circumstanţele, să constate dacă există suficiente probe pentru a începe sau nu urmărirea penală. Lucrul acesta încă nu s-a decis. Eu am prezentat doar o explicaţie, nu am fost interogat ca martor în cadrul unui dosar penal deja intentat.

– Aşa cum a fost deschis un dosar penal acum un an şi jumătate.

– Da, atunci a fost intentat un dosar penal şi au fost pronunţate şi decizii ale unor judecători de instrucţie, prin care procurorilor şi inspectorilor de la SIS li s-a permis să sechestreze computerele de la domiciliu ale unor vizitatori ai site-ului nostru. Este o situaţie uşor diferită, dar, în linii generale, datele problemei sunt aceleaşi, pentru că se referă la un şir de comentarii critice la adresa guvernării, guvernarea de atunci şi guvernarea de acum. Spuneam că nu fac, în nod neapărat, o legătură între cele două cazuri, pentru că prin aceste acţiuni, Procuratura şi SIS au făcut un deserviciu guvernării. Sau ar putea exista anumite persoane în aceste structuri care ar încerca să linguşească actuala guvernare, lăsând să se înţeleagă că o apără de criticile de pe forumuri.

Critica adusă guvernanţilor nu trebuie confundată cu incitarea la violenţă

– Dar cum consideraţi, domnule Tudor Darie, până unde pot merge aceste comentarii, unde este hotarul dintre critică şi incitarea la violenţă? Credeţi că nişte comentarii pe forum pot să dinamiteze liniştea publică, să ameninţe securitatea statului?

– Eu cred că ar putea. În situaţia în care pe anumite forumuri ar exista îndemnări exprese la violenţă. Spre exemplu, dacă ar exista asemenea apeluri: ne întâlnim la acea dată, în acel loc, fiecare să aducă câte o damigeană de benzină, chibrituri, alte inflamabile ca să dăm foc Guvernului. Într-o astfel de situaţie, cu siguranţă că instituţiile statului ar urma să se autosesizeze şi să întreprindă toate măsurile de rigoare necesare pentru a preveni o astfel de acţiune. Dar incitarea la violenţă nu trebuie să se confunde cu critica adusă guvernanţilor. Ca să mai clarificăm un pic situaţia. Eu nu am fost contra să dau anumite explicaţii. În situaţia în care noi suntem unul dintre principalele site-uri de ştiri din Republica Moldova, în situaţia în care avem o mulţime de oameni care comentează pe forumuri, este firesc să fie chemaţi administratorii site-ului ca să se clarifice anumite lucruri. Ceea ce am şi făcut, am mers şi am prezentat explicaţiile noastre. În acelaşi timp, noi înţelegem că există o problemă reală cu aceşti comentatori. Majoritatea dintre ei sunt de bună-credinţă şi încearcă să-şi exprime punctul de vedre într-un mod civilizat şi corect, dar există şi unii vizitatori care reprezintă o minoritate, care sunt foarte violenţi. Îi blochezi un cont, pentru că a încălcat regulamentul, el îşi creează alte câteva conturi şi continuă să publice comentarii care nu corespund regulilor forumului. Bineînţeles că trebuie să existe un cadru civilizat de discuţie şi noi, ca proprietari şi administratori de site-uri, suntem obligaţi să creăm acest cadru.

Procurorii nu au auzit de Ziua Internaţională a Libertăţii Presei

– Dar de ce aţi fost invitat la Procuratura Generală exact pe 3 mai – Ziua Internaţională a Libertăţii Presei? A fost o coincidenţă sau nu?

– Este o gafă a Procuraturii. Nu cred că a fost ceva intenţionat pentru că, să fim serioşi, nu mai sunt procurorii persoane atât de atente care să cunoască din timp că 3 mai este ziua în care marcăm libertatea presei pe plan internaţional. Părerea mea subiectivă este că ne confruntăm cu o gafă a Procuraturii, decât cu ceva făcut intenţionat şi premeditat.

– Ce va urma? Procurorii vor iniţia o urmărire penală sau nu pe acest caz?

– Pentru a fi iniţiat un dosar penal, procurorii ar urma să identifice persoanele care au publicat acele comentarii, care, în viziunea procurorilor, incită la violenţă. Dar dincolo de faptul că, după părerea noastră, acele comentarii nu conţin o componentă a infracţiunii, Procuratura are o problemă în ceea ce ţine de identificarea acestor persoane, pentru că, repet, noi nu le vom oferi adresele ip din cauză că, pur şi simplu, nu le avem în baza de date. În acest caz, pe cine vor investiga, urmări penal procurorii? Cel mai probabil, urmărirea penală va fi încetată la această etapă, pentru că nu pot fi identificaţi subiecţii urmăririi penale.

– Cât de liberă este, în opinia dumneavoastră, presa în Republica Moldova? Potrivit clasamentului de anul acesta al organizaţiei americane „Freedom House”, Moldova se află în coada plutonului, pe locul 144, din 195, alături de Irak, fiind urmată de Armenia şi Camerun, dar devansată de ţări ca Algeria, Malaysia şi Zambia.

– Dacă e să facem o comparaţie cu ceea ce a fost acum un an în urmă, eu consider că libertatea de exprimare în Republica Moldova a evoluat pozitiv. Jurnaliştii sunt mai liberi în exprimare. Au părut două instituţii media importante în Republica Moldova, două televiziuni de ştiri, ceea ce cu siguranţă va contribui la prezentarea mai multor puncte de vedere. Pe de altă parte, acele presiuni care se exercitau înainte asupra presei au scăzut. Nu spun că au dispărut, ci au scăzut. Pentru că, vedeţi, acum discutăm un caz de presiune asupra presei: Procuratura ne-a chemat la covoraşul roşu.

În ceea ce priveşte libertatea de exprimare, consider că putem fi liberi în măsura în care fiecare dintre noi se simte liber. Ne confruntăm nu atât cu cenzura din partea patronilor de media din Republica Moldova, cât cu autocenzura. Or, în cazul în care fiecare dintre noi se autocenzurează şi nu-şi expune opinia, înţelegând că patronului ar putea să nu-i placă, nu putem avea o presă liberă. Eu sper că la UNIMEDIA nu există autocenzură, pentru că nu am supus la nici un fel de presiuni angajaţii noştri.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: