Prima pagină > Uncategorized > Sondajul IMAS: Unele partide de le putere vor rămâne în afara Parlamentului

Sondajul IMAS: Unele partide de le putere vor rămâne în afara Parlamentului

Cu excepţia PLDM, toate celelalte partidele aflate la guvernare, AMN, PL şi PD, îşi pierd electoratul, acesta este tabloul predispoziţiei de vot din Republica Moldova, dacă e să dăm crezare Barometrul social-economic realizat de IMAS. Însă, dat fiind faptul că nu avem un alt sondaj sociologic pe care să-l putem raporta la cel realizat de IMAS, nu ne rămâne decât să-l acceptăm, cel puţin, ca pe un sondaj care schiţează nişte tendinţe, dacă nu ca unul care ne prezintă tabloul exact al preferinţelor electorale.

Comuniştii bat pasul pe loc. Problemele intestine îi mistuie

Haideţi să vedem ce se întâmplă. Pe primul loc în preferinţele de vot se află PCRM cu 18 la sută din numărul tuturor celor care au fost chestionaţi în cadrul acestui sondaj. Asta înseamnă că partidul lui Vladimir Voronin îşi menţine electoratul. În opinia mea, deocamdată, nimic îmbucurător pentru comunişti, pentru că, în calitatea lor de formaţiune politică parlamentară, ar fi trebuit să crească în sondaje, mai ales pe fondalul descreşterii numărului simpatizanţilor partidelor guvernamentale. Această situaţie este determinată de problemele intestine care există astăzi în PCRM, rivalităţile dintre diferitele fracţiuni de acolo, dar şi de o oboseală a electoratului comunist, care de 10 ani votează pentru PCRM şi Vladimir Voronin, dar problemele cu care se confruntă rămân aceleaşi.

Situaţia devine tot mai proastă, iar partidul premierului Filat creşte în sondaje. Un paradox

Pe locul doi este PLDM, 16,6 la sută dintre participanţii la sondaj declară că vor vota pentru partidul premierului Filat. Acesta este cel mai mare paradox, toţi recunosc, în acelaşi sondaj, că lucrurile în Republica Moldova merg tot mai prost, că cei săraci devin tot mai mulţi şi mai săraci, iar partidului lui Filat, cel care guvernează şi care este direct responsabil de această situaţie, creşte în sondaje. Nu vreau să afirm că aceasta este, în mod neapărat, o greşeală sau o mistificare sociologică a celor care au realizat sondajul. Admit, greşeala s-ar putea produce şi în capul celor care se arată gata să-l voteze pe Filat.

Şi Lupu cu Diacov merg în jos

Pe locul trei, cu 8,6 la sută, se află PD, care cunoaşte o uşoară scădere. Chiar dacă Marian Lupu rămâne un personaj care se bucură de cea mai mare încredere din partea electoratului, fiind chiar „desemnat” drept cel mai important candidat pentru funcţia de preşedinte, totuşi, noul său partid nu poate să meargă înainte, odată ce PD se află la guvernare alături de PL, PLDM şi AMN. Lupu a rupt o parte din felia electorală a comuniştilor, care însă nu-i privesc cu ochi buni pe liberali. Cu cât va fi mai lungă aflarea PD în actualul arc guvernamental, cu atât numărul alegătorilor săi să va diminua. Este adevărat că situaţia nu e deloc simplă pentru Lupu şi Diacov. Dacă democraţii sparg AIE, atunci trebuie să se alieze cu comuniştii, dar dacă Lupu se aliază cu Voronin, atunci electoratul său se va întreba: de ce atunci l-a părăsit pe Voronin, în 2009?

PL înregistrează o cădere spectaculoasă

O cădere spectaculoasă o înregistrează, potrivit sondajului IMAS, şi Partidul Liberal al moşului Mihai Ghimpu şi al nepotului lui Dorin Chirtoacă. Doar 4,9 din participanţii la sondaj al vota pentru PL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Cei doi deţin, practic, cele mai importante funcţii de stat din Republica Moldova – Dorin Chirtoacă cea de primar general al municipiului Chişinău, iar Mihai Ghimpu – preşedinte al Legislativului şi şef interimar la statului. Mai mult nici că se poate. Şi, totuşi, în loc să acumuleze capital politic, în virtutea funcţiilor pe care le deţin, cei doi l-au irosit şi pe cel pe care îl mai aveau. Lumea i-a văzut în toată splendoarea intelectuală ce le este caracteristică. Plus la aceasta, toţi chişinăuienii s-au convins că Dorin Chirtoacă nu este în stare să administreze oraşul, nici, cel puţin, una dintre promisiunile electorale pe care le-a făcut în 2007 nu a fost realizată. Nu mai vorbim de Mihai Ghimpu care este preocupat doar de asul său din mâneca, adică de tertipuri şi maşinaţii legislative care i-ar permite lui şi aliaţilor săi să mai guverneze câţiva ani fără a organiza alegeri parlamentare anticipate, deşi mandatul actualului Parlament a expirat, din cauză că nu a fost în stare să aleagă şeful statului.

Pronosticul nostru este că PL va merge şi în continuare în jos şi dacă alegerile parlamentare vor avea loc nu la sfârşitul acestui an, ci în 2011, aşa cum insistă însuşi Mihai Ghimpu, atunci liberalii ar putea, în general, să nu mai treacă pragul electoral.

Ascensiunea PSD, învăluită de mister

Partidul Social Democrat suflă PL cu 2,5%, o ascensiune pe care eu nu ştiu cum ar putea fi explicată. Este evident doar un lucru, PSD înregistrează acest scor în sondaje (ce va fi în alegeri încă nu putem să ştim) după ce Victor Şelin l-a debarcat de la conducerea partidului pe Dumitru Braghiş.

Colapsul AMN

Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean acumulează simpatiile a doar 2,1 din cei chestionaţi de sociologi. O chestiune mai mult decât previzibilă, mai ales după ce Veasceslav Untilă şi Iurie Colesnic au plecat cu scandal de la AMN şi s-au dus la MAE. Este mai mult decât evident că la următoarele alegeri AMN nu trece pragul electoral, oricare ar fi acesta: de 3%, 4% sau 5%. Ajuns în afara Parlamentului, AMN va dispărea ca formaţiune politică. Oamenii bine informaţi deja susţin că filiale întregi ale acestei formaţiuni, care au mai rămas după plecarea lui Untilă şi Colesnic, sunt gată să adere la alte formaţiuni politice cu şanse electorale mai mari şi că Vladimir Filat îi curtează cu o deosebită insistenţă pe oamenii lui Urechean.

PPCD înregistrează o creştere uşoară

În continuare, vin 3 formaţiuni politice care, asemenea AMN şi PSD, nu ar trece pragul electoral, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare: PPCD (1%), MAE (0,5%) şi PMU (0,4%).

În cazul PPCD putem constata o uşoară creştere a procentajului celor care sunt gata să voteze pentru creştin-democraţi. Cota cea mai joasă a fost atinsă de creştin-democraţi în sondaje în decembrie 2009, atunci când doar 0,8% dintre cei chestionaţi se declarau gata să voteze cu PPCD. S-ar putea ca formaţiunea lui Iurie Roşca să fi depăşit criza şi acum se află într-o fază iniţială de ascensiune.

Cam asta este tot. Bănuim că cei mai supăraţi pe electorat sunt Lupu, Ghimpu şi Urechean. Toţi trei pierd din electorat, unii chiar dramatic, numai Filat acumulează tot mai multe procente. Lumea este nemulţumită de actul guvernării, de aceea îi sancţionează pe Lupu, Ghimpu şi Urechean, dar nu-l sancţionează pe Filat care, aşa cum am scris mai sus, este primul responsabil de actul guvernării, fiind prim-ministru.

Este adevărat şi ceea ce a afirmat Dumitru Diacov: propaganda din presa guvernamentală şi cea proguvernamentală îi aduc bile albe lui Filat. Ce fel de presă liberă există în Republica Moldova dacă însuşi unul dintre actorii care participă la guvernare declară că presa îl serveşte doar pe premier. Ce să mai spunem despre modul în care presa relatează despre formaţiunile politice extraparlamentare sau despre cele câteva organizaţii neguvernamentale care nu sunt controlate de actuala guvernare.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: