Prima pagină > Părerea mea > Valeriu Pasat spune că la 7 aprilie a fost organizată o lovitură de stat

Valeriu Pasat spune că la 7 aprilie a fost organizată o lovitură de stat

Valeriu Pasat este supărat pe guvernare. Pe cei care l-au scos practic de la puşcărie sau, mai bine zis, pe cei care l-au ajutat să iasă de la puşcărie, că de scos l-au scos, de fapt, ruşii. Şi asta a recunoscut-o chiar el, în prima sa conferinţă de presă din 23 noiembrie 2009, pe care a ţinut-o chiar în ziua în care procuratura Generală şi-a cerut public scuze de la Pasat pentru dosarele ce i-au fost intentate. Atunci ex-securistul nr. 1 i-a vorbit de bine pe Ghimpu, Filat, Urechean şi Lupu. Ba mai mult, Pasat a declarat atunci că guvernarea liberală are o misiune istorică şi justiţiară de a-i reabilita pe toţi cei persecutaţi de fosta guvernare. „AIE are un deosebit scop de a reabilita mii de oameni care au suferit în urma acestui regim (guvernarea comunistă – n. n.). Sarcina de a-i reabilita pe toţi este o sarcină deosebită a aceste alianţei”, a spus atunci Pasat.

Iată că nu a trecut nici jumătate de an că Pasat şi-a schimbat radical atitudinea faţă de liberali. Din avocatul guvernării liberale, Pasat s-a transformat în cel care o încriminează. Nici mai mult, nici mai puţin, Pasat i-a acuzat pe liderii liberali că la 7 aprilie 2009 aceştia au pus la cale răsturnarea puterii prin violenţe şi au reuşit acest lucru. El a făcut această afirmaţie la întrunirea organizată, în centrul capitalei, sâmbătă, 8 mai 2010, în sprijinul iniţiativei privind desfăşurarea unui referendum în vederea introducerea religiei în şcoală. Iată ce a declarat Pasat: „Vrea să vă amintesc: aici, în apropiere de locul în care ne aflăm noi, acum un an, câteva mii de oameni s-au adunat pentru a da jos regimul. Şi ei l-au dat jos. Ca să dai jos, să distrugi, nu ai nevoie de mulţi oameni. Sunt suficiente câteva mii. Noi astăzi suntem mult mai mulţi, zeci de mii de oameni, dar fiţi de acord cu mine, cu toate acestea noi suntem foarte puţini dacă vrem să construim”, a declarat Pasat.

Evident, este o acuzaţie adusă lui Filat, Ghimpu şi Urechean. Nu s-a lăsat aşteptată nici reacţia venită din partea celor trei prin intermediul presei controlată de ei. Sorina Ştefârţă de la Timpul scrie că „mai bine îl lăsam pe Pasat în închisoare”. Asta e mai mult decât o părere de rău exprimată de un jurnalist de la un ziar oarecare. Să nu uităm că director la Timpul este Constantin Tănase, tatăl actualului ministru al Justiţiei Alexandru Tănase, care mai este numărul doi în PLDM a premierului Filat. Acelaşi Alexandru Tănase a fost ani la rând avocatul lui Pasat.

Deci, Pasat le-a aruncat mănuşa celor trei capi liberali, iar aceştia au ridicat-o. De ce aliaţii de altă dată au ajuns acum duşmani? Gurile rele spun că Pasat s-a supărat pe guvernanţi pentru că aceştia nu i-au oferit nici o funcţie, pe care el şi-a dorit-o mult. Cum ar fi: director SIS, procuror general sau măcar ministru de Interne, sau director la CCCEC.

Pe de altă parte, intenţia lui Pasat de a-şi constitui un partid politic cu ajutorul Mitropoliei Moldovei şi a mitropolitului Vladimir Cantarean nu poate să nu-i supere pe Filat, Ghimpu şi Urechean. Aceştia înşişi au sperat şi mai speră că vlădica Vladimir la alegeri va îndemna enoriaşii să voteze pentru partidele de la guvernare. Poate că mitropolitul Vladimir ar fi bucuros să nu să se certe cu puterea, doar că, după cum am scris şi cu alte ocazii, Pasat, se pare, îl şantajează cu nişte dosare de la securitate, pe care le deţine încă de pe timpul când era ministru al Ministerului Securităţii Naţionale şi apoi director SIS. Încurcată poveste. Cu un deznodământ care încă nu se întrevede. Deocamdată.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: