Prima pagină > Părerea mea > „Un falus pentru Filat” ca „să dea la bot” la toată Moldova

„Un falus pentru Filat” ca „să dea la bot” la toată Moldova

Desigur, numai în Republica Moldova, unde democraţia este paravanul sub care se ascunde un regim autoritar şi mafiot, este posibil ca demnitarul responsabil de lupta cu crima economică şi corupţia să declare public că „va da la bot la toată lumea” care va atinge cumva interesele primului ministru. Exact acest lucru l-a făcut Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, pe data de 6 mai 2010, atunci când l-a felicitat personal pe premierul Vladimir Filat cu ziua de naştere. “Să ştiţi că aveţi în spate o echipă de băieţi care, dacă va trebui, o să dea la bot la toată lumea”, a spus Chetraru.

CCCEC, instrumentul lui Filat de constrângere şi reprimare a agenţilor economici

Este de remarcat să după această declaraţie, care trădează adevărata menire a instalării lui Chetraru în funcţia de director CCCEC, nu a urmat demisia acestuia, cum s-ar fi întâmplat într-un stat cu un grad minim de democraţie, ci, dimpotrivă, au urmat alte declaraţii ale acestui demnitar, care, încercând să se disculpe, a confirmat, încă o dată, că în Republica Moldova Centrul Anticorupţie este, de fapt, un instrument de constrângere şi reprimare a agenţilor economici şi a tuturor celor care periclitează afacerile premierului Filat şi ale familiei sale. Iată ce a declarat Chetraru: „În acest fel, eu am vrut să-mi exprim convingerea că Guvernul, primul ministru are şi poate avea deplina încredere că noi, ca instituţie a statului, ca autoritate care este competentă să reprime fenomenele de corupţie, fenomenele ce ţin de asigurarea securităţii economice a statului, vor fi făcute cu siguranţă. Şi să fiţi convinşi că oricine care va încălca legea în această ţară o va primi pe merit aşa cum şi se cuvine, cum este prevăzut de lege. Şi nici într-o formă nu am vrut să supăr pe cineva şi nici prin gând nu mi-a trecut să exprim o adresare generală”.

Vedem că Chetraru nu are idee de ceea ce înseamnă stat de drept, el o spune pe şleau că CCCEC este un instrument de reprimare, lui nici prin gând nu-i trece că instituţia pe care o conduce nu decide cine a încălcat sau nu legea, cine ameninţă sau nu securitatea economică a statului, ci doar investighează cazurile, iar instanţa de judecată ia decizii de condamnare.

Este de remarcat că, atunci când Chetraru l-a felicitat, declarând că el şi cu copoii lui va da la bot la toţi cei care vor afecta interesele premierului, Filat nu s-a desolidarizat măcar de ochii lumii de afirmaţiile directorului CCCEC. Deci, Filat consideră că este normal ca Centrul Anticorupţie să le dea cu măciuca în cap tuturor celor care îi stau în cale. Asta, de fapt, este cel mai grav, nu ceea ce a spus un oarecare Chetraru. Vă imaginaţi cum vor curge investiţiile străine în Republica Moldova după declaraţia lui Chetraru, cum se vor grăbi omenii de afaceri din afară să-şi investească capitalurile în ţara noastră, după ce Chetraru le-a adus la cunoştinţă că la CCCEC există o echipă de băieţi, care se află în spatele premierului, adică sunt ai lui Filat, şi care sunt gata să dea la bot la toată lumea dacă trebuie, adică dacă vrea Filat.

Falusul cu două boaşe, simbolul zilei de naştere a lui Filat

Premierul Vladimir Filat a acceptat, fără ca să manifeste nici cea mai mică nemulţumire, fără nici o rezervă, şi cadoul, dar mai ales, urarea venită din partea lui Tudor Ghelici, unul dintre fruntaşii PLDM. După cum ştie toată lumea, Ghelici i-a dăruit lui Filat un falus cu două boaşe. Un gest amoral (falusul fiind şi un simbol al neruşinării păgâne şi anticreştine) şi scârbos. Dar şi mai scârboasă şi mai cinică a fost urarea pe care a făcut-o Ghelici lui Filat. „Vă dăruiesc asta (adică falusul – n.n.) ca să-i aveţi (frecaţi – n.n.) pe toţi la vârful … (falusului – n.n.)”, a spus Ghelici (traducere din rusă). Filat nu a protestat, nu a spus că el, în calitatea sa de prim-ministru, nu poate accepta asemenea cadouri indecente şi, mai ales, asemenea urări cinice, perverse şi greţoase, ci a zâmbit maliţios după care, probabil, încântat de perspectiva de a îi freca pe toţi …, a explodat în râs, împreună cu toată protipendada sa.

Vom nota că imaginea video de la ziua de naştere a premierului cu falusul cu două boaşe a fost surprinsă de o echipă de la PUBLIKA TV. Bodigarzii lui Filat, imediat l-au forţat pe cameraman să şteargă de pe casetă imaginea respectivă. Noroc că imaginea fusese deja trimisă prin unde la studio, altfel opinia publică nu ar mai fi aflat niciodată cum Filat se pregăteşte să-i frece pe toţi. Şi vai, fiind o ţară în care sunt înregistrate şi toacă bani din finanţări locale şi străine atâtea organizaţii neguvernamentale de apărarea a drepturilor omului, a dreptului şi accesului la informare, a libertăţii presei şi a independenţei mass-media, nu a scos nici una dintre ele măcar un cuvânt de condamnare a gestului de grotă al gorilelor lui Filat şi de solidarizare cu cameramanul de la PUBLIKA TV. Dar şi mai greu de imaginat este faptul că această imagine de mare scandal, de scandal monstru, a trecut neobservată de aproape toată presa din Republica Moldova, mai ales de presa pro-guvernamentală şi de cea guvernamentală. Aş vrea să întreb acum conducerea Companiei „Teleradio-Moldova” de ce nu a reprodus respectivele imagini, dacă tot pretinde că această instituţie este independentă şi nesubordonată guvernării? Sau poate urarea făcută premierului de către un tovarăş de-al său de partid de „a îi avea pe toţi” nu constituie un subiect de interes public? Cine sunt aceşti „toţi”? Poate Ghelici i-a avut în vedere pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, pe contribuabilii care plătesc impozite din care premierul Filat îşi ia salariu, îşi întreţine paza sa numeroasă şi alaiul de maşini cu girofar? Păi, aceşti contribuabili sunt tot aceia care din contribuţiilor lor lunare creează şi bugetul Companiei „Teleradio-Moldova”. Oare acesta nu este un subiect de interes pentru ei?

Îmi amintesc de felul în care a reacţionat puterea şi presa pe care o controlează Filat atunci când preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a declarat că jurnaliştii sunt câini turbaţi, periculoşi pentru societate. Atunci au sărit toţi, toţi l-au luat în furci pe Muruianu pentru declaraţia sa, care era una regretabilă, dar, haideţi să recunoaştem, mult mai puţin gravă decât cele ale lui Chetraru şi Ghelici. Pentru că a spus că jurnaliştii sunt câni turbaţi, Muruianu a fost demis din funcţia de preşedinte CSJ de către Parlament, cu încălcarea gravă a normelor legale. În cazul lui Chetraru, Ghelici şi Filat nimeni sau aproape nimeni dintre ceilalţi demnitari nu s-a sesizat, nu s-a scandalizat.

Iată că, peste puţin timp, când vom privi înapoi, făcând o analiză a perioadei de guvernare a lui Filat, vom remarca sărăcia, prăbuşirea economică, starea socială dezastruoasă a societăţii, dar vom remarca şi câteva practici şi expresii noi băgate în uzul politic de către Filar şi protipendada: falusul, frecatul tuturor şi datul la bot la toţi. Filat poate să fie liniştit. Deja a intrat în istorie.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
 1. Igor
  mai 14, 2010 la 5:25 am

  e clar cu voi… nu e de mirare …. revolutia o fac patriotii – la putere vin idiotii

 2. eu
  mai 14, 2010 la 8:19 am

  Uitati ce am primit azi pe mail din newsletterul UNIMEDIEI iar cind am facut click pe link – stirea Nu iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! De de oare unimedia il apara atit pe FILAT ??????

  Printr-o dispoziție, premierul Vlad Filat obligă toate instituțiile din subordinea guvernului să coordoneze cu el numirile în funcții
  Premierul Vlad Filat recunoaşte că a emis o dispoziţie, prin care obligă toate instituţiile pe care le are în subordine să coordoneze cu el orice numire, sau disponibilizare dintr-o funcţie sau alta. Deşi documentul a fost semnat încă în noiembrie, existenţa lui a devenit cunoscută publicului

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: