Prima pagină > Ştire > Preţurile cresc, inflaţia se dublează, în rest totul e minunat

Preţurile cresc, inflaţia se dublează, în rest totul e minunat

Banca Naţionala a Mojdovei (BNM) şi-a dublat prognoza privind creşterea inflaţiei. Dacă iniţial Banca Centrală se orienta spre o inflaţie de 5%±1 punct procentual, condiţionată în temei de creşterea preţurilor la combustibil, acest nivel a fost atins deja în primele 4 luni ale anului. Astfel, dacă e să dăm crezare BNM, până la sfârşitul lui 2010, inflaţia va fi de 10 la suta. Întrebarea e dacă şi această estimare nu este una prea optimistă.

Instituţia explică majorarea ratei inflaţiei prin scumpirea resurselor energetice şi, în consecinţă, majorarea ulterioară a tarifelor, creşterea accizelor, dar şi evoluţia ratei de schimb a monedei naţionale faţă de dolarul american.
Totodată, inflaţia va creşte si din cauza că preţurile la produsele alimentare s-au majorat, în ultimele 12 luni, cu 7 la suta. Potrivit datelor BNS, in aprilie 2010, preturile de consum au fost cu 8.1 la suta mai mari faţă de cele înregistrate în perioada similara a anului 2009.Banca Naţională a precizat, într-un comunicat, că prognoza sa cu privire la dinamica inflaţiei este în concordanţă cu indicii inflaţiei calculaţi de către BNS, iar devierea nesemnificativă confirmă corectitudinea viziunii BNM asupra procesului inflaţionist si certifică faptul ca depăşirea ţintei inflaţioniste este un fenomen temporar.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, consideră că scumpirile se vor tempera în a doua jumătate a anului, însă instituţia financiară nu exclude, totodată, o creştere a preturilor cu peste 10 la sută. Totuşi, experţii băncii sunt plini de optimism şi promit pentru 2011 o inflaţie anuală sub 10%.

Specialiştii BNM sunt cu privirea în ograda vecinului şi cred că actuala criză din Grecia ar putea slăbi moneda unică europeană, fapt care ar duce la aprecierea leului moldovenesc, creând astfel premize pentru diminuarea inflaţiei.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: