Prima pagină > Politica > Republica Moldova este împinsă spre un război diplomatic cu Ucraina

Republica Moldova este împinsă spre un război diplomatic cu Ucraina

Deputatul PD Oazu Nantoi, expert pe problematica transnistreană, consideră că, în cazul în care autorităţile de la Kiev vor redeschide frontiera cu Transnistria, vor pune în situaţie grea autorităţile moldovene, care vor fi nevoite să reacţioneze şi să se „războiască cu Ucraina”. Nantoi consideră că Ucraina nu are interes să ia o astfel de decizie, întrucât acest lucru ar provoca scandal şi o răcire categorică a relaţiilor sale cu Uniunea Eupeană.

„Consider că dacă s-ar întâmpla aşa ceva, ar fi vorba, în primul rând, de un scandal şi o răcire categorică a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Ucraina. Şi eu nu sunt sigur că administraţia de la Kiev este gata să meargă în această direcţie. Totodată, astfel ar fi încurajat şi mai mult regimul de la Tiraspol, fiind, totodată, pusă într-o situaţie dificilă conducerea Republicii Moldova, care va fi nevoită să reacţioneze, în pofida faptului că nu este cazul să ne războim cu Ucraina”.

În acelaşi timp, Oazu Nantoi este de părere că presa şi autorităţile din Republica Moldova trebuie se abţină în a face isterie, înainte de întrevederea Medvedev-Ianukovici. „Aştept această întrevedere Medvedev-Ianukovici, ca să văd acel document oficial, despre care se vorbeşte demult şi care urmează să fie semnat. Atunci când vom avea documentul oficial, îl vom citi, vom vedea ce scrie printre rânduri şi doar atunci vom emite concluzii. Iar să facem isterie acum nu este cazul. Există Ministerul de Externe, este viceprim-ministrul pe problema Reintegrării, domnul Osipov, care, normal, ar trebui să se implice. Desigur, această implicare nu este întotdeauna una publică”, a fost de părere deputatul.

Referitor la soluţionarea conflictului transnistrean în aceste condiţii, el a accentuat că, în momentul de faţă nici nu poate fi vorba de vreun fel de perspective, atât timp cât Republica Moldova nu are o guvernare stabilă. „Despre soluţionarea problemei transnistrene este prematur să vorbim, atât timp cât nu avem în Republica Moldova o guvernare stabilă de la care să poţi cere ceva. Deja de trei ani au loc continuu campanii electorale şi, de aceea, nu putem vorbi de un moment prielnic pentru soluţionarea unei probleme care necesită ani de zile”, a specificat Oazu Nantoi.

Amintim că presa rusă vorbeşte despre faptul că, în cadrul vizitei în Ucraina a preşedintelui rus Dmitri Medvedev, se va decide redeschiderea frontierei ucrainene pe segmentul transnistrean, monitorizată astăzi de Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM). Acest lucru înseamnă că agenţii economici din raioanele de est ale Republicii Moldova îşi recapătă libertatea de a efectua operaţiuni de import-export, fără ştampila vamală a Republicii Moldova şi fără certificatele eliberate de Chişinău şi fără de a fi înregistraţi la Camera de Industrie şi Comerţ a Republicii Moldova, aşa cum era până la instaurarea Misiunii EUBAM.

În aceste condiţii, Misiunea EUBAM devine lipsită de sens.

Precizăm că am solicitat şi opinia în acest sens a viceprim-ministrului responsabil pe reintegrarea ţării, Victor Osipov. De la anticamera vicepremierului ni s-a comunicat că Victor Osipov nu este, deocamdată, disponibil dar că va reveni ulterior pentru a face declaraţii.

Nicolae FEDERIUC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: