Prima pagină > Ştire > Rusia vrea să deschidă baze militare în Ucraina, la graniţă cu România. O mişcare similară face şi Kievul care reactivează baza de la Bolgrad

Rusia vrea să deschidă baze militare în Ucraina, la graniţă cu România. O mişcare similară face şi Kievul care reactivează baza de la Bolgrad

Federaţia Rusă are în vedere deschiderea de noi baze militare, nu numai în Crimeea, dar şi în Nikolaev, Odesa şi chiar la graniţa cu România, scrie azi.md. Această intenţie ar putea fi realizată cu succes după modernizarea Flotei maritime militare ruseşti din Crimeea, a declarat publicaţiei ruse Nezavisimaia Gazeta, fostul comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagră, amiralul Vladimir Komoedov.

Potrivit amiralului, acest lucru va fi posibil cu acordul şi bunăvoinţa Kievului şi Moscovei şi atunci obiectivele militare ruseşti vor putea apărea la Nikolaev şi Odesa, şi, probabil, la gurile Dunării, unde Ucraina şi România au dispute teritoriale. „Posibilitatea de a extinde Flota Mării Negre spre Vest este un răspuns la extinderea spre est a NATO, unde de exemplu, în România şi Bulgaria, Statele Unite au început instalarea de noi baze militare”, a mai declarat fostul comandant al Flotei Mării Negre Komoedov.Baza militară ucraineană, la Bolgrad

Noua putere din Ucraina ar putea redeschide bazele militare din localitatea Bolgrad, în sudul regiunii Odesa (n.red. – sudul Basarabiei, sub ocupaţie ucraineană). Ele au fost desfiinţate în anii de independenţa ai Ucrainei, potrivit publicaţiei ucrainene „Segodnya”, citată de inforusia.ro. Guvernatorul regiunii Odesa, Eduard Matviiciuk, a declarat că, în cel mai apropiat timp, se va desfăşura şedinţa Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, unde va fi discutată această problemă, iar, până la sfârşitul anului, în Bolgrad vor apărea primii militari. Potrivit unor surse neoficiale din ministerul Apărării al Ucrainei, în Bolgrad va fi dislocat temporar doar un batalion mecanizat cu un număr de pana la 600 persoane, care ar putea fi fortificat în timpul apropiat.
Potrivit experţilor, relocarea armatei ucrainene are loc din cauza situaţiei strategice complicate în regiune. „Pe de o parte, avem Transnistria, unde Rusia îşi întăreşte poziţia. Pe de alta, e vorba de România, care înaintează deja Ucrainei pretenţii teritoriale, referitoare la insula dunăreana Maican”, susţin experţii. Sursa citată arată că încă acum câţiva ani, autorităţile ucrainene au atras atenţia asupra faptului ca la graniţa cu România, Ucraina nu are nici o structură militară puternică.

FSB se înfrăţeşte cu SBU

Rusia şi Ucraina ar putea semna în scurt timp un acord privind colaborarea între serviciile de securitate, FSB, respectiv SBU, potrivit căruia, membrii serviciului rus de contraspionaj se vor întoarce la Sevastopol. Amintim că ofiţerii FSB s-au retras din Crimeea în decembrie 2009 la ordinul fostei conduceri a Ucrainei. Pe lângă aceasta, submarinele ruseşti vor reveni în portul Baklava, în care au fost înmatriculate anterior. Această decizie a fost discutată la întâlnirea din 8 mai dintre premierul rus Vladimir Putin şi omologul sau Nikolai Azarov, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Aceeaşi publicaţie scrie ca comandantul Flotei Mării Negre, vice-amiralul Alexandr Kletkov, nu a dezvăluit încă motivul care se află în spatele extinderii bazelor militare ruse, şi anume că FSB aşteaptă construcţii militare de anvergură, eventual şi extinderea infrastructurii, cu dreptul de a-şi disloca navele militare ruse şi unităţile de ţărm.

Totuşi, în ciuda faptului că acordul de rămânere a Flotei ruseşti în Crimeea a fost prelungit, ministrul ucrainean de externe, Konstantin Griscenko, a declarat că la documentul semnat în 1997 „nimic nu a fost adăugat şi nimic nu s-a schimbat, ceea ce înseamnă că există mai multe aspecte care rămân nerezolvate”. El şi-a exprimat speranţa că aceste probleme vor fi discutate şi rezolvate de subcomisa privind Flota Mării Negre a Federaţiei Ruse şi rămânerea ei pe teritoriul ucrainean.

După ziuaveche.ro

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: