Rusia vrea să deschidă baze militare în Ucraina, la graniţă cu România. O mişcare similară face şi Kievul care reactivează baza de la Bolgrad

Noua putere din Ucraina ar putea redeschide bazele militare din localitatea Bolgrad, în sudul regiunii Odesa (n.red. – sudul Basarabiei, sub ocupaţie ucraineană). Ele au fost desfiinţate în anii de independenţa ai Ucrainei, potrivit publicaţiei ucrainene „Segodnya”, citată de inforusia.ro. Guvernatorul regiunii Odesa, Eduard Matviiciuk, a declarat că, în cel mai apropiat timp, se va desfăşura şedinţa Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, unde va fi discutată această problemă, iar, până la sfârşitul anului, în Bolgrad vor apărea primii militari. Potrivit unor surse neoficiale din ministerul Apărării al Ucrainei, în Bolgrad va fi dislocat temporar doar un batalion mecanizat cu un număr de pana la 600 persoane, care ar putea fi fortificat în timpul apropiat.
Potrivit experţilor, relocarea armatei ucrainene are loc din cauza situaţiei strategice complicate în regiune. „Pe de o parte, avem Transnistria, unde Rusia îşi întăreşte poziţia. Pe de alta, e vorba de România, care înaintează deja Ucrainei pretenţii teritoriale, referitoare la insula dunăreana Maican”, susţin experţii. Sursa citată arată că încă acum câţiva ani, autorităţile ucrainene au atras atenţia asupra faptului ca la graniţa cu România, Ucraina nu are nici o structură militară puternică.
FSB se înfrăţeşte cu SBU
Rusia şi Ucraina ar putea semna în scurt timp un acord privind colaborarea între serviciile de securitate, FSB, respectiv SBU, potrivit căruia, membrii serviciului rus de contraspionaj se vor întoarce la Sevastopol. Amintim că ofiţerii FSB s-au retras din Crimeea în decembrie 2009 la ordinul fostei conduceri a Ucrainei. Pe lângă aceasta, submarinele ruseşti vor reveni în portul Baklava, în care au fost înmatriculate anterior. Această decizie a fost discutată la întâlnirea din 8 mai dintre premierul rus Vladimir Putin şi omologul sau Nikolai Azarov, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Aceeaşi publicaţie scrie ca comandantul Flotei Mării Negre, vice-amiralul Alexandr Kletkov, nu a dezvăluit încă motivul care se află în spatele extinderii bazelor militare ruse, şi anume că FSB aşteaptă construcţii militare de anvergură, eventual şi extinderea infrastructurii, cu dreptul de a-şi disloca navele militare ruse şi unităţile de ţărm.
Totuşi, în ciuda faptului că acordul de rămânere a Flotei ruseşti în Crimeea a fost prelungit, ministrul ucrainean de externe, Konstantin Griscenko, a declarat că la documentul semnat în 1997 „nimic nu a fost adăugat şi nimic nu s-a schimbat, ceea ce înseamnă că există mai multe aspecte care rămân nerezolvate”. El şi-a exprimat speranţa că aceste probleme vor fi discutate şi rezolvate de subcomisa privind Flota Mării Negre a Federaţiei Ruse şi rămânerea ei pe teritoriul ucrainean.
După ziuaveche.ro
Comentarii recente