Prima pagină > Ştire > Guvernul cere retragerea muniţiilor Federaţiei Ruse din Transnistria

Guvernul cere retragerea muniţiilor Federaţiei Ruse din Transnistria

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean, Victor Ianukovici, au semnat luni, 17 mai, la Kiev, o declaraţie comună în care şi-au afirmat sprijinul pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Cei doi preşedinţi şi-au făcut publică opţiunea pentru rezolvarea diferendului exclusiv prin mijloace politice paşnice, dar în cadrul unui dialog egal, pentru identificarea unui statut special al regiunii Transnistrene, respectând, totodată, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, neutralitatea constituţională şi formând un spaţiu juridic, economic şi de securitate unic. Medvedev şi Ianucovici au mai menţionat că Moscova şi Kievul vor contacta mai activ cu partenerii internaţionali şi s-au pronunţat pentru reluarea procesului de negocieri în formatul 5+2.

Marţi 18 mai, Guvernul Republicii Moldova şi-a precizat poziţia cu privire la declaraţia respectivă, salutând implicarea tot mai activă a partenerilor internaţionali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În comunicatul executivului de la Chişinău se menţionează că Guvernul a luat act de declaraţia preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, care denotă voinţa politică a celor două state de a contribui la reglementarea conflictului transnistrean, şi îşi exprimă disponibilitatea de a purcede imediat la negocieri constructive în formatul „5+2”.

Premierul Vlad Filat a declarat că Guvernul este disponibil pentru identificarea unei soluţii viabile a diferendului transnistrean, dar, în acelaşi timp, el a precizat că executivul de la Chişinău se pronunţă în favoarea transformării forţelor pacificatoare ruse într-o misiune civilă cu mandat internaţional şi pentru retragerea completă a muniţiilor care aparţin Federaţiei Ruse şi a contingentului militar care asigură paza acestora.

Filat a cerut sprijinul partenerilor internaţionali pentru susţinerea păcii şi securităţii în regiune, cu respectarea intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

FLUX

Categorii:Ştire
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: