Prima pagină > Părerea mea > Filat le sapă groapa lui Ghimpu şi Chirtoacă

Filat le sapă groapa lui Ghimpu şi Chirtoacă

Prietenii de ieri ai primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, astăzi îi sar în cap. În mod cu totul neaşteptat, presa controlată de premierul Vladimir Filat (toată presa guvernamentală şi mai bine de jumătate din cea „independentă”) a observat dintr-o dată că Dorin Chirtoacă, în calitatea sa de primar general, nu a făcut nimic în municipiul Chişinău, că în afară de declaraţii politice deşarte şi populiste, că primarul nu a fost în stare să rezolve nici una dintre marile probleme ale urbei, cum ar fi astuparea miilor de gropi din asfalt, putoarea de rahat care a invadat capitala încă din timpul lui Urechean, amenajarea lacului şi a parcului din Valea Morilor, degajarea traficului auto pe străzi şi a aglomeraţiei din transportul public urban, construcţia parcărilor, problema câinilor, a gunoiului şi multe, multe altele.

Nu zicem nu. Este adevărat că Dorin Chirtoacă, în afară de declaraţii politice zgomotoase şi sterile, nu a făcut nimic. Este un adevăr incontestabil. Întrebarea noastră este de ce tocmai acum servitorii de presă ai lui Filat au observat acest lucru? De ce timp de trei ani de mandat al primarului general aceştia au tăcut? Pentru că era clar chiar din primele luni ale administraţiei lui Chirtoacă că acesta nu vrea să producă decât focuri de artificii cu care să prostească electoratul.

Răspunsul este simplu. Vin alegerile parlamentare anticipate. Cele 4 partide de guvernământ nu vor mai putea fi aliaţi în această campanie electorală, aşa cum au fost în parlamentarele din 5 aprilie şi 29 iulie 2009, atunci când s-au coalizat împotriva guvernanţilor comunişti. PLDM, PL, AMN şi PD trebuie să dea seama în faţa electoratului pentru perioada de guvernare liberal-democrată dezastruoasă. Respectiv, vor trebui să dea vina unii pe alţii. Deşi AIE mai păstrează aparenţele unei coaliţii de guvernământ, ea, de fapt, nu mai există. Nici unul dintre partidele ei componente nu a anunţat şi nici nu va anunţa ieşirea din AIE, pentru că vor să-şi mai lungească guvernarea cât se poate de mult. Dar PLDM, PL, AMN şi PD nu mai sunt formaţiuni politice aliate, ci concurente şi chiar duşmane pe alocuri, formaţiuni care se vor ciomăgi reciproc pentru a acumula fiecare în parte un scor cât mai bun în următoarele alegeri.

În toată această situaţie cel mai avantajat este PLDM, iar PL este cel mai vulnerabil, dacă, desigur, nu punem la socoteală AMN care nu mai păstrează nici o şansă de a trece pragul electoral. Iată de ce presa lui Filat s-a pus pe capul lui Chirtoacă. Încurajat de rezultatele sondajelor sociologice, care arată că în doar câteva luni PL şi-a pierdut jumătate dintre alegători, Filat loveşte cu toată puterea în Chirtoacă pentru a smulge cât mai multe voturi din turta electorală a stângaciului primar general. Şi finalul este uşor de presupus: Filat îl va distruge pe Chirtoacă, ca şi întreg Partidul Liberal în frunte cu Ghimpu.

Suntem de părerea că locuitorii capitalei, ca şi toţi cetăţenii Republicii Moldova nu au nici un motiv să se bucure de faptul că PDLM va înghiţi PL. De fapt, ce înseamnă asta? Un partid format din aventurieri politici, din demagogi şi megalomani, lipsiţi de orice abilităţi administrative, total incapabili de a realiza măcar cel mai neimportant proiect politic, administrativ, social sau economic, aşa cum sunt Chirtoacă şi Ghimpu, va fi înghiţit de un alt partid politic, format din tipi cinici şi pragmatici, care şi-au făcut averi jecmănind cetăţeanul, care urmăresc doar interesul lor personal, care sunt gata să calce peste cadavre doar ca să pună mâna pe cât mai mulţi bani şi să obţină o cât mai mare putere. Mă refer, bineînţeles, la PLDM.

Probabil, deocamdată Ghimpu şi Chirtoacă nu înţeleg că Filat le sapă deja groapa. Dar chiar de-ar înţelege, ce pot ei să facă?

Dorin Chirtoacă va rămâne în istoria recentă a Republicii Moldova drept personajul care a compromis în faţa electoratului ideea implicării tinerilor în viaţa politică, a schimbului de generaţii în politică. Acum alegătorii vor sta mult pe gânduri dacă să voteze sau nu pentru un tânăr după ce Chirtoacă a produs atâtea deziluzii, a înşelat atâtea aşteptări, administrând, timp de 3 ani, într-un mod dezastruos cel mai important şi mai mare oraş al Republicii Moldova.

Chirtoacă mai are însă un an de mandat, în care ar putea să spele măcar parţial dezonoarea de care s-a acoperit din 2007 până în prezent. Nu ne stă în obicei să dăm sfaturi, dar de această dată am avea totuşi un sfat pentru Dorin Chirtoacă. Ştim cu toţii că el nu prea obişnuieşte să-şi plece urechea la spusele altora, doar la ceea ce-i ordonă moşul său Mihai Ghimpu, care, de fapt, l-a şi adus la faliment politic.

Domnule primar Dorin Chirtoacă, este clar pentru toţi că nu mai aveţi nici o şansă să obţineţi în 2011 al doilea mandat de primar general. Dacă aţi fi realizat măcar ceva, dacă situaţia din Chişinău s-ar fi schimbat măcar un pic în mai bine, atunci poate lumea v-ar vota şi a doua oară. Însă, pentru că nu aţi făcut nimic, absolut nimic – nu o să vă mai voteze. Şi chiar dacă ar fi să vă voteze, ce rost mai are circul politic la care vă dedaţi? Oare nu credeţi că este momentul să renunţaţi la toată mascarada aceasta politică şi, în acest an care a mai rămas, să faceţi măcar ceva concret, să desfăşuraţi măcar un proiect în oraşul acesta al nostru: „Valea Morilor” sau staţia de epurare a apelor reziduale, sau să reparaţi drumurile, să faceţi ordine în transportul public. Măcar ceva-ceva. Ca să le rămână chişinăuienilor măcar o amintire plăcută din urma acestui mandat de primar general.

Dacă sunteţi creştin, dacă conştientizaţi că de activitatea sau inactivitatea dumneavoastră depinde soarta a sute de mii de chişinăuieni şi faptul dacă aceştia vor putea circula sau nu în siguranţă în transportul public, dacă au unde munci sau şomează, dacă pot face sau nu facturilor pentru întreţinerea apartamentelor, să-şi cumpere de mâncare, să-şi ducă copii la şcoală şi grădiniţă, să plătească costul medicamentelor şi multe, multe altele. Dacă înţelegeţi care este responsabilitatea dumneavoastră, sunteţi pur şi simplu obligaţi să vă apucaţi de treabă. Dacă nu, atunci chişinăuienii mai au de răbdat încă un an, ceea ce nu e chiar aşa de mult după ce au răbdat tocmai 3 ani.

Publicitate
  1. mai 19, 2010 la 10:11 am

    eu sunt de plin de acord cu aceasta.Deoarece prea multa ATENTIE ILUYIE DESARTA LA UN POPOR INTREG OAMENII CAM S-AU SATURAT DE PROMIISIUNI DESARTE~!VREM O TARA DEMOCRATICA UNDE SA CIRCULE DREPTATEA1

  2. mai 19, 2010 la 10:16 am

    OAMENII DACA E SA VORBIM PE SLEAU SUNT CAM TULBURATI DEJA NUSTIU IN CINE SA AIBA INCREDERE MAI MULT! EU AM AVUT POSIBILITATEA SA DISCUT CU ANUMITE PERSOANE UITE CE AU SPUS.pRIMARUL MAI BINE S-AR OCUPA DE CAPITALA DECIT DE TREBURI POLITICE. dEOARECE NICI IN UNA NICI IN ALTA NU REUSESTE SA FACA FATA1 !!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: