Prima pagină > Uncategorized > AJCD va testa clasa politică cu ajutorul legii lustraţiei

AJCD va testa clasa politică cu ajutorul legii lustraţiei

Asociaţia Juriştilor Creştin-Democraţi a expediat fiecărei fracţiuni parlamentare un proiect de lege a lustraţiei, care prevede limitarea accesului la funcţiile publice a unor persoane care au făcut parte din structurile de putere şi aparatului represiv al regimului totalitar comunist.

Proiectul de lege, propus de juriştii creştin-democraţi propune să interzică persoanelor care au făcut parte din aparatul represiv al regimului sovietic, începând cu 28 iunie 1940 şi 27 august 1991, să deţină funcţii importante în stat.

„Sperăm ca acest proiect de lege va face ordine în toată faună politică din Republica Moldova şi suntem convinşi că dacă această lege nu va fi, cel puţin, discutată, atunci şansa ţării noastre de a asigura o democraţie sunt minimalizate”, a declarat Dinu Ţurcanu, membrul al AJCD.

Legea lustraţiei urmează să vizeze persoanele care au făcut poliţie politică, cadrele cu funcţie de conducere din aparatul central şi local al Partidului Comunist al RSSM şi organizaţiile komsomoliste, membrii Consiliului de Miniştri, cadrele de conducere şi instructorii de la şcolile de partid, redactorii şefi ai publicaţiilor oficiale ale Partidului Comunist şi organizaţiilor komsomoliste. Aceste persoane nu vor putea candida şi nu vor putea fi numite în funcţii importante din stat în perioada de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii lustraţiei.

Persoanele care vor dori să candideze sau să fie numite într-o funcţie, vor trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere prin care să declare dacă a făcut parte din aparatul represiv comunist. Comisia pentru Studierea Arhivelor Securităţii, va emite timp de 30 de zile de la depunerea candidaturilor un certificat de compatibilitate. Declaraţia depusă de candidat la o funcţie de răspundere va fi verificată de Comisia Electorală Centrală şi de Comisiile Electorale de Circumscripţie, care vor respinge candidatura persoanei în cazul în care se va demonstra colaborarea ei cu aparatul represiv sovietic.

În opinia juriştilor creştin-democraţi, societatea are nevoie de un dialog public, atât dintre partidele parlamentare şi extraparlamentare, cât şi societatea civilă, cu privire la necesitatea adoptării unei legi ai lustraţiei.

„Observăm că ţările care au adoptat astfel de legi au cunoscut o ascensiune politică, economică extraordinară, fiind cu mult înaintea Republicii Moldova, care, să recunoaştem, a fost condusă în ultimii ani de cadrele produse în fostul regim totalitar sovietic. Noi, în calitate de tineri, asistăm la acest proces şi nu putem fi indiferenţi”, a declarat Dinu Ţurcanu.

Reprezentanţii AJCD au subliniat importanţa rolului presei în procesul de adoptare a legii lustraţiei. „Prea ar trebui să întrebe destul de serios pe fiecare deţinător de mandat de deputat, pe miniştri, care este poziţia lor faţă în problema lustraţiei”, consideră Ghenadie Vaculovschi, membru al AJCD.  În opinia lui, discuţiile cu privire la proiectul legii lustraţiei va fi un adevărat test pentru toate fracţiunile parlamentare.

Legea lustraţiei a fost adoptată după căderea regimurilor comuniste în mai multe state din Europa de est, printre care ţările baltice, Polonia, Cehia. Recent, şi parlamentul României a adoptat cu o majoritate de voturi proiectul legii lustraţiei, care prevede că lustrabilii nu pot ocupa demnitatea de preşedinte al României, cea de deputat sau senator, de membru CSM, primar, viceprimar, consilier judeţean sau al Municipiului Bucureşti, consilier prezidenţial sau consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale, membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat, judecător al Curţii Constituţionale şi Avocat al Poporului.

Publicitate
 1. mai 20, 2010 la 1:10 pm

  Releul web: Universul Romanesc-Vocea Poporului
  Adresa web: http://www.universulromanesc.com

  Preambul
  Proiectul a fost conceput în ideea de a crea un spatiu de schimb informational liber, dedicat tuturor românilor, oriunde-ar fi, compartimentarea permite initierea de legaturi intra-comunitare şi inter-comunitare, reglementarile specifice permit dezbateri pe proiecte urmînd proceduri de acces şi identificare speciale.

  Platforma de dialog cetaţenească este destinata studiului, reflectiei, dezbaterilor pe teme de actualitate : istorie, socio-politica, economie, societate, comunitate, inscrierea ca membru implica respectarea eticii stabilite de initiatori.

  Initiatori

  Grupul fondator este constituit din delegaţii organizaţiei G.I.N.T.A.(cetaţeni români ce au servit în rîndurile legiunii străine), în colaborare cu „Rezistenţa anticomunistă din România” (grupuri reprezentate de Cicerone IONIŢOIU).

  Notă : Membrii G.I.N.T.A. nu se identifică nici unei formaţiuni sau mişcări politice actuale.

  Obiectivele Generale

  Initierea dialogului între diferitele comunitaţi ce reunesc cetăţeni români, în ideea abordării subiectelor ce afectează demnitatea poporului, regrupind : cercetări, studii privind evenimentele marcante ale istoriei ultimului secol, sinteze legate de realitatea românească contemporană, acţiuni cu caracter informativ ce au ca scop declansarea unei dezbateri constructive, în ideea generarii unei reflecţii (de actiune).

  Imbogatind pas cu pas spatiul vom permite generatiilor tinere să descopere istoria reală, factorii ce au contribuit la subminarea ţării, la ciuntirea sanctuarului naţional, să identifice momentele cheie ce au bulversat spaţiul românesc în ultimul secol şi realitatea actuală, permitindu-le să decidă viitorul în cunostinţă de cauză.

  Platforma forumurilor este deschisa tuturor cetatenilor romani de toate orizonturile sociale si etnice, conceputa in ideea de a oferi un spatiu public de informare cetateneasca necenzurat (nemanipulat) care sa permita regruparea lucrarilor, studiilor , analizelor, investigatiilor privind trecutul, prezentul si viitorul tarii (lucrarile importante vor fi fixate in fiecare sectiune), crearea de nuclee de opinie, etc.

  Tinind cont de multi factori sa decis ca inregistrarile pentru a deveni membru, sa poata fi activate direct de catre utilizatorii ce s-au inscris, prin legatura generata automat in cutia postala [email], ansamblul forumurilor nu va fi moderat, mesajele postate vor aparea instantaneu [ moderatorii vor interveni pentru a retrage sau deplasa mesajele indezirabile]
  Citeva subforumuri vor fi moderate,[mesajele nu vor aparea decit dupa validare] un anunt va specifica reglementarea impusa.

  Forumurile inchise[ specifice fiecarui grup] vor fi gestionate de catre coordonatorii grupului, accesibile pe baza unei invitatii, explicatii detaliate in forumul inchis [accesibil nivelului -02][ Membru confirmat ].

  Nivelurile de utilizatori sunt concepute in ideea de a oferi utilitati membrilor ce se vor implica activ, grupurile specifice permit dezvoltarea unor proiecte in incubator [ forum inchis, rezervat doar membrilor grupului], nivelul-01, utilizatorul inregistrat-Nou Venit [cu optiuni limitate], este un nivel tranzitoriu spre celelalte, pentru a avea acces la utilitatile bazice urmati procedurile de acces la nivelul superior [explicate detaliat].

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: