Republica Moldova condamnată din nou la CEDO

Potrivit unui comunicat al grefierului CEDO, Vilen Vetrenko, cetăţean moldovean născut în 1975, cu reşedinţa în Chişinău, a fost condamnat la 16 ani de privaţiune de libertate pentru presupusa lui participare la un omor comis în anul 1977. Vetrenko s-a plâns la CEDO în legătură cu lipsa echităţii în cadrul procedurilor penale la care a fost supus şi a reclamat în particular faptul că instanţele naţionale de judecătă nu şi-au motivat suficient condamnarea. El a arătat că această condamnare s-a bazat doar pe declaraţiile sale de autodenunţare făcute în lipsa unui avocat ales de el însuşi. CEDO a stabilit că Republica Moldova a încălcat în acest caz articolul 6, § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi i-a acordat lui Vitrenko, cu titlul de satisfacţie echitabilă, o despăgubire morală în valoare de 5 000 de euro şi 650 de euro cheltuieli de judecată.Dosarul „Anuşca contra Moldovei” a avut la bază plângerea Liubei Anuşca din comuna Lopatnic, raionul Edineţ. Plângerea s-a referit la cazul fiului său decedat în anul 2004, în timpul satisfacerii serviciului militar în termen. Liuba Anuşca a reclamat lipsa unei anchete efective asupra decesului fiului ei. CEDO a decis, cu unanimitatea de voturi a celor 7 judecători ai Camerei, că în acest caz Republica Moldova se face vinovată de încălcarea prevederilor articolului 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului sub aspect procedural. CEDO a obligat Republica Moldova să-i acorde Liubei Anuşca 8 000 de euro cu titlu de despăgubire morală.
Interesele Liubei Anuşca la CEDO au fost reprezentate cu titlu gratuit de avocatul Igor Ţurcanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Juriştilor Creştin-Democraţi.
În ambele cazuri judecătorul Mihai Poalelungi, desemnat din partea Republicii Moldova, a făcut parte din completul care a constatat încălcarea drepturilor omului. Dintre cele 48 de state membre ale Consiliului Europei Republica Moldova se plasează printre primele ţări care pierd la CEDO un număr important procese raportat la numărul de locuitori. De cele mai multe ori Republica Moldova este condamnată în cauze care privesc proasta funcţionare a justiţiei.
Diana FRUMUZACHI, FLUX
Comentarii recente