Prima pagină > Uncategorized > Rusia şi Ucraina sfâşie în două Republica Moldova: Basarabia – Rusiei, Transnistria – Ucrainei

Rusia şi Ucraina sfâşie în două Republica Moldova: Basarabia – Rusiei, Transnistria – Ucrainei

Portalul rusesc Novâi Reghion (Новый Регион) publică miercuri, 19 mai 2010, câteva ştiri extrem de interesante, dar şi îngrijorătoare privind înţelegerile la care au ajuns Moscova şi Kievul în privinţa Republicii Moldova.

Prima afirmaţie făcută de această publicaţie este următoarea: Ca rezultat al înţelegerilor secrete dintre Dmitri Medvedev şi Victor Ianukovici, nerecunoscuta republică transnistreană ar putea intra în componenţa Ucrainei, iar Moldova să revină în sfera de influenţă a Rusiei.

Blocul Timoşenco: Transnistria poate intra în componenţa Ucrainei ca rezultat al înţelegerilor secrete Medvedev-Ianukovici

Novâi Region scrie că această afirmaţie aparţine, de fapt, şefului Comitetului pentru relaţii externe a Radei Supreme de la Kiev, Oleg Bilorus, care face parte din Blocul Iuliei Timoşenko şi care a comentat declaraţia privind reglementarea conflictului transnistrean semnată de Victor Ianukovici şi Dmitri Medevedev.

„Într-adevăr, noua conducere a Ucrainei a adoptat o nouă poziţie privind Transnistria, care, de fapt, este poziţia Rusiei. Chiar în pofida declaraţiei privind necesitatea păstrării integrităţii teritoriale a Moldovei, poziţia Ucrainei s-a schimbat. Nu este un secret că statul vecin (Rusia – n.n.) nu consideră necesară o asemenea poziţie, ba dimpotrivă: luaţi-vă Transnistria, dar nouă daţi-ne Moldova”, a declarat deputatul ucrainean Oleg Bilorus.

„Din perspectiva dreptului internaţional, este inacceptabil. Este o cale care duce nicăieri. Eu cred că asta va acutiza conflictul, pentru că în Moldova deja se vorbeşte despre dizolvarea Parlamentului. Şi de alegerea preşedintelui printr-o procedură specială. Este clar, e doar începutul. Deja vedem că situaţia se complică în Moldova. Şi în viitor, evident, va fi mai rău”, a declarat reprezentantul blocului Iuliei Timoşenko, care se află în opoziţie faţă de preşedintele Ianukovici.

O graniţă românească la doar 15 km de Odesa

O altă ştire publicată de Novâi reghion are următorul titlu: „Politolog rus: Kievul trebuie să fie mai îngrijorat de Transnistria decât Moscova, altfel graniţa românească se va apropia de Odesa”.

Politologul rus pe care îl citează Novâi reghion este Alexei Kuzimin de la compania „Neokon”, care a comentat declaraţia Medvedev-Ianukovici privind conflictul transnistrean.

„Transnistria este mai mult „durerea de cap” a Ucrainei, decât a Moscovei. Mai ales în cazul instalării unui regim proromânesc în Moldova şi ţinând cont de „succesele” pe care le-a înregistrat Ucraina în cazul delimitării frontierei cu românii”, a declarat Kuzimin, referindu-se aluziv la disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental la Mării Negri, în care Bucureştiul a obţinut câştig de cauză la curtea de la Haga.

„Hotarul românesc doar la 15 km de Odesa – acesta este „visul” oricărui guvern ucrainean. Deci, Transnistria este o prioritate ucraineană în planul Kievului de contrabalansare a României. UE nu va lua decizii defavorabile României, care este membru UE, şi favorabile Ucrainei: Ucraina nu poate aştepta de la Uniunea Europeană decât retorici nesincere”, consideră Alexei Kuzimin.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. mai 22, 2010 la 8:01 pm

    da, sa vezi ce mai spune Putin „In ceea ce privește Moldova, suntem conștienți ca situația sa politica nu este încă stabilita. Poate nu este la fel de acuta ca în Kirghizstan, dar noi am văzut-o ca este aproape ca în Kirghizstan”

    Cu alte cuvinte, vor face tot posibilul sa mențină starea de instabilitate pentru a controla cat mai mult timp Moldova. Are cineva curaj sa pună pariu ca armata rusă nu va pleca din Transnistria, cel puțin în următorii 5-10 ani sau niciodată…

    http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/05/ce-ascunde-declaratia-lui-vladimir.html

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: