Prima pagină > Ştire > Radu Buşilă le propune lui Ghimpu şi Filat să transforme vilele guvernamentale în sanatorii şi tabere de odihnă pentru copii

Radu Buşilă le propune lui Ghimpu şi Filat să transforme vilele guvernamentale în sanatorii şi tabere de odihnă pentru copii

Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă (CCGDT) le propune autorităţilor să transforme vilele guvernamentale de la Condriţa şi Holercani în instituţii sanatorial-curative pentru cetăţenii Republicii Moldova, iar o parte a acestor spaţii – în tabere de odihnă pentru copii.

Într-o scrisoare deschisă adresată spicherului Mihai Ghimpu şi premierului Vladimir Filat, se menţionează că vilele guvernamentale pentru conducătorii de prim rang de la Condriţa şi Holercani, moştenite din perioada regimului totalitar comunist, reprezintă „vestigii ale privilegiilor nomenclaturii sovietice” şi, de aceea, demnitarii ar trebuie să renunţe la astfel de privilegii. „În douăzeci de ani de devenire a statului nostru nici un preşedinte şi nici o garnitură guvernamentală nu a fost în stare să demonstreze voinţă şi principialitate pentru a pune capăt acestui abuz prin care se menţin condiţiile de lux pentru odihna nomenclaturii post-sovietice din banii publici. Este binecunoscut faptul că vila amplasată în preajma satului Condriţa e destinată şefului statului, iar complexul de vile de pe malul Nistrului, situate lângă localitatea Holercani, este atribuit preşedintelui Parlamentului, primului ministru, membrilor Guvernului şi altor demnitari de prim-rang. Întreţinerea acestor edificii, a personalului şi a pazei necesită injecţii financiare de multe milioane de lei anual, şi asta în condiţiile în care finanţele publice ale ţării nu ajung pentru asigurarea satisfăcătoare a celor mai stringente necesităţi. Menţionăm că cheltuielile respective sunt efectuate indiferent de faptul dacă demnitarii respectivi se folosesc sau nu de aceste vile”, se spune în Declaraţie.

În adresarea semnată de preşedintele CCGDT, Radu Buşilă, se menţionează că ar fi bine ca aceste complexe de agrement, destinate în exclusivitate demnitarilor, să fie transformate astfel încât de ele să poată beneficia toţi cetăţenii Republicii Moldova. „Considerăm că actuala guvernare, care şi-a propus să reformeze radical societatea noastră şi să se despartă definitiv de practicile abuzive ale fostelor guvernări, trebuie să ia decizia de renunţare la aceste privilegii. În acest sens, Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă Vă propune ca vilele de la Condriţa şi de la Holercani să fie transformate în instituţii sanatorial-curative pentru tratarea bolilor respiratorii, cardiovasculare şi neurologice pentru cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, ar fi oportun ca o parte a acestor spaţii să fie transformate în tabere de odihnă pentru copii”, se arată în Declaraţie.

În context, membrii Coaliţiei propun ca vilele de la Holercani şi Condriţa să fie transmise la balanţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Educaţiei, care să înceapă amenajarea şi dotarea instituţiilor respective în scopuri medicale şi de odihnă pentru pacienţii care necesită astfel de tratament, precum şi pentru copiii, care să se recreeze în condiţii optime.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: