Prima pagină > Ştire > Un adaos de 0,04 lei pentru pensionari

Un adaos de 0,04 lei pentru pensionari

Partidul Democrat le-a făcut deputaţilor o propunere pe care aceştia nu au putut s-o refuze, chiar dacă nu le-a convenit şi au încercat s-o decline cu eleganţă. Vineri, 21 mai, legislativul a adoptat în primă lectură un proiect de modificare a sistemului de pensionare, care prevede unificarea condiţiilor şi a vârstei de pensionare.

Astfel, pensiile preşedintelui Republicii Moldova, a deputaţilor şi membrilor guvernului vor fi calculate în mărime de 42 la sută din venitul acestora şi nu de 75% cum este în prezent. Va creşte şi vârsta de pensionare pentru demnitari: până la 57 de ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi. Acum aceştia se pensionează la 50 şi, respectiv, la 55 de ani.Iniţiativa cu iz electoral a democraţilor de trecere a demnitarilor la normele generale de pensionare nu i-a entuziasmat pe cei mai mulţi dintre deputaţi, care au opinat că reforma sistemului de pensionare va necesita o muncă enormă, iar efectul economic va fi minimal.

Sigur, dincolo de grija declarată pentru popor, PD mizează pe un efect electoral şi de imagine. Marian Lupu a declarat în şedinţa Parlamentului că introducerea sistemului unic de pensionare ar fi un mesaj pozitiv pentru societate. Dar acest mesaj pozitiv vine, iată, dinspre Partidul Democrat şi acest lucru nu poate să convină celorlalţi parteneri de coaliţie.

În replică la speculaţiile lui Lupu, potrivit căruia reducerea pensiilor miniştrilor sau deputaţilor va permite dublarea unor pensii mizere, preşedintele fracţiunii PLDM, Mihai Godea a precizat că peste 4 ani, acumulările la buget, rezultate din aceste reduceri, vor permite majorarea pensiilor cu doar 0,04 lei.

Fracţiunile parlamentare urmează să prezinte propuneri pentru lectura a doua a proiectului.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: