Prima pagină > Părerea mea > Marian Lupu, între ipocrizie şi adevăr

Marian Lupu, între ipocrizie şi adevăr

Marian Lupu

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a mai scos recent o perlă, care, din păcate, a trecut aproape neobservată de presă. Conştienţi de nedreptatea ce i s-ar putea face celui mai înalt politician din Republica Moldova dacă, Doamne, fereşte!, spusa înţeleaptă a lui ar rămâne în anonimat, am decis să reparăm greşeala.

Aşadar, pe 17 mai 2010, Marian Lupu a efectuat o vizită la Soroca unde le-a vorbit oamenilor despre iniţiativa sa legislativă privind micşorarea pensiilor parlamentarilor. Lupu li s-a plâns sorocenilor că, din cauza acestei iniţiative legislative şi-a făcut mulţi duşmani în Parlament. „Cu părere de rău, sunt persoane care se străduiesc să ajungă în Parlament pentru a-şi îndeplini scopurile proprii şi nu pentru a urma scopurile de interes naţional”, a spus Marian Lupu.

Domnul Lupu a descoperit America! Păi, absoluta majoritate a deputaţilor din actualul Parlament au venit să-şi rezolve propriile probleme, nu pe cele ale alegătorilor lor. Cum altfel explică domnul Lupu faptul că deja de 8 luni guvernează această ţară împreună cu Filat, Ghimpu, Chirtoacă şi Urechean şi nu au rezolvat nici măcar o problemă cât de cât importantă cu care se confruntă cei care au votat pentru actuala guvernare. În campania electorală, Marian Lupu ca şi ceilalţi trei lideri ai PLDM, PL şi AMN au spus, şi au avut în mare parte dreptate, că guvernarea comunistă a fost una ineficientă, dezastruoasă pentru Republica Moldova. Ei i-au acuzat pe comunişti că sunt corupţi, că nu urmăresc decât să-şi umple buzunarele cu bani din bugetul statului, că Oleg Voronin, fiul preşedintelui Vladimir Voronin, s-a ocupat de acapararea afacerilor străine, că i-a terorizat pe oamenii de afaceri, din care cauză economia Republicii Moldova a mers atât de prost. Dar iată că de când guvernează AIE, iar comuniştii sunt în opoziţie, situaţia este mult mai proastă. Economia merge mult mai rău, oamenii trăiesc mult mai prost. Urmând logica din campania electorală a lui Lupu şi a tovarăşilor lui liberali de guvernare, putem constata că actuala guvernare fură mult mai mult decât precedenta, pentru că ţara a devenit şi mai săracă, pentru că oamenii trăiesc mult mai greu. Cine a luat locul lui Vladimir Voronin? Dar pe al lui Oleg Voronin? Eu bănuiesc că Filat îl suplineşte astăzi şi pe Voronin tatăl, şi pe Voronin fiul, dar mai bine e să ne spună Marian Lupu pentru că el guvernează împreună cu Filat şi ştie foarte bine cine şi pe ce afaceri a pus laba. De ce nu ar fi Marian Lupu cel care ar spune, totuşi, întregii opinii publice ce e cu contrabanda de ţigări peste Prut sau cu importurile frauduloase de produse alimentare, de carne, în special, din Ucraina via Transnistria? Oare Marian Lupu nu înţelege că este pasibil de a fi acuzat de ipocrizie, de vreme ce declară cu voce tare că există persoane care se străduiesc să ajungă în Parlament pentru a-şi atinge scopurile lor personale, meschine, dar evită sau se teme să dea numele acestor persoane? Ba mai mult, preşedintele PD ne spune, de fapt, că în Parlament unii deputaţi sunt infractori, pentru că a-ţi realiza interesele persoanele prevalându-te de mandatul de deputat este un abuz, o infracţiune, poate chiar o crimă, dar, totodată, Lupu îi acoperiţi pe aceşti deputaţi-infractori, deputaţi-criminali pentru că refuzaţi să-i nominalizeze.

Şi încă ceva. Pentru că Marian Lupu a lut-o cu sincerităţile, pentru că a afirmat că „cu părere de rău, sunt persoane care se străduiesc să ajungă în Parlament pentru a-şi îndeplini scopurile proprii şi nu pentru a urma scopurile de interes naţional”. Cu părere de rău, trebuie să constat că şi Marian Lupu este una dintre acele persoane care s-au străduit să ajungă în Parlament pentru a-şi rezolva interesele personale şi nu pe cele ale alegătorilor, ale cetăţenilor simpli din Republica Moldova. După alegerile din 5 aprilie 2009, el era membru al majorităţii parlamentare a comuniştilor care a încercat să o instaleze în funcţia de preşedinte de ţară pe Zinaida Greceanâi. Ambiţia comuniştilor, dar şi a lui Lupu, care eraţi numărul 2 în PCRM, a dus la dizolvarea Parlamentului şi la alegeri parlamentare anticipate pentru că nu le-a ajuns un vot şi şeful statului nu a putut fi ales. Dar comuniştii şi printre ei şi Marian Lupu nu au acceptat nici în ruptul capului să identifice împreună cu opoziţia o candidatură de compromis, de consens naţional. Pe urmă, după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, Marian Lupu însuşi a fost înaintat de noua majoritate parlamentară, AIE, la funcţia de şef al statului, deşi alianţa liberal-democrată avea şi mai puţine voturi ca să-l instaleze în această funcţie. Dar, Marian Lupu nu s-a retras, nu a propus o candidatură de compromis, ci a mers până la capăt, s-a ambiţionat să devină preşedinte cu orice preţ. Drept urmare, a adus ţara într-un nou blocaj politic şi instituţional, în care ne aflăm până astăzi şi pe care nu ştim când îl vom putea depăşi. Vedeţi, domnul Lupu este chiar una dintre persoanele pe care a vizat-o în propria declaraţie: o persoană care s-a străduit să ajungă, şi a ajuns, în Parlament pentru a-şi rezolva propriile probleme.

Din nou despre Lupu

Ştiu că citind acest material, Marian Lupu va exclama mânios: „Ce ai omule cu mine, ce te-ai legat de capul meu, parcă nu mai sunt şi alţi lideri ai coaliţiei de guvernământ? Filat şi Ghimpu conduc această ţară, nu eu!”. Este adevărat, doar că, în cazul celor doi, este inutil să-i critici sau să le faci reproşuri. Filat este prea îngâmfat, prea plin de sine, prea îmbătat de autoadmiraţie şi de gloria succesului, ca să mai catadicsească să asculte şi o opinie critică. În cazul lui Ghimpu, situaţia mă tem că este şi mai gravă, nu în zadar şeful interimar al statului şi-a luat un medic psihiatru să-l consulte. Îi criticăm şi noi pe cei pe care mai are rost să-i critici.

Şi apoi, scopul criticii noaste nu este să denigrăm, să defăimăm pe cineva, ci să îndreptăm răul, să îndrumăm pe calea cea dreaptă, chiar să lăudăm atunci când un politician procedează înţelept, când se gândeşte, vorba lui Lupu, nu la interesele lui personale, ci la cele ale poporului. Şi aici trebuie să constatăm că după ce a călcat prin străchini lăudând Planul Kozak, iată că, în sfârşit, Marian Lupu a luat o atitudinea corectă în problema transnistreană şi a trupelor armate ruse ce staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. El a acordat un interviu ziarului moscovit Kommersant în problema relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă. Corespondentul de la Kommersant l-a întrebat ce opinie are faţă de declaraţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu care afirmă că Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă cât mai curând trupele armate din Transnistria. Iată ce a răspuns Lupu:

Ce treabă are aici Mihai Ghimpu? Toţi vorbesc despre necesitatea evacuării trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei, inclusiv Rusia. Trupele păzesc armamentul care, probabil, niciodată nu va mai putea fi utilizat, el trebuie casat şi evacuat, iar odată cu armamentul – şi trupele. Acesta este angajamentul internaţional al Federaţiei Ruse şi aceasta este şi dorinţa Moldovei. Asta reiese şi din declaraţia comună a preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Dmitri Medevedev şi Victor Ianukovici. Ceea ce ţine însă de actualul contingent de pacificatori, acesta va fi înlocuit cu o misiune de observatori civili şi despre asta, de asemenea, se menţionează în respectiva declaraţie. Noi sperăm că în aceste chestiuni se va face o claritate totală în viitorul apropiat”.

Marian Lupu este de lăudat pentru că, spre deosebire de premierul Filat şi viceprim-miniştrii Iurie Leancă şi Victor Osipov, a avut curaj să spună răspicat, acum după declaraţia Medvedev-Ianukovici, că ruşii trebuie să-şi retragă trupele din teritoriul nostru naţional, iar aşa-zisele trupe de pacificare trebuie să fie înlocuite cu o misiune de observatori civili.

O altă întrebare la care Marian Lupu a dat un răspuns interesant a fost cea privind Comisia pentru cercetarea crimelor regimului totalitar comunist din Moldova, creată prin decret de Mihai Ghimpu. Totodată, corespondentul de la Kommersant l-a întrebat pe liderul PD ce crede despre ideea lansată în cadrul acestei comisii ca Federaţia Rusă să plătească recompense ţării noastre pentru perioada de ocupaţie sovietică. Iată răspunsul lui Lupu:

Poziţia noastră este simplă: suntem categoric împotrivă ca rezultatele cercetării comisie să fie utilizate în scopuri politice. Faptul că este deschis accesul către arhive şi noi vom afla adevărul despre trecut – este foarte bine. Dar să loveşti cu acest trecut asupra prezentului şi a viitorului – noi nu vom permite.

În privinţa compensaţiilor pentru ocupaţie am să fac următoarea declaraţie: foarte puţini oameni în Moldova consideră că perioada de după război a fost una de ocupaţie. Cred că în perioada sovietică în general nu erau oameni care gândeau astfel. Este adevărat că Moldova nu a constituit o excepţie în ceea ce priveşte metodele la care a recurs puterea sovietică pentru a se instala în noile teritorii: execuţii prin împuşcare, represiuni, deportări, înfometarea artificială. Despre asta nu putem uita. Dar, totodată, această perioadă a fost cea a modernizării ţării noastre, industria, infrastructura actuală, educaţia şi ştiinţa. Toate acestea s-au petrecut în anii 40-80 ai secolului trecut. Despre asta noi tot ţinem minte.

Cât priveşte iniţiativa privind compensaţiile pentru Moldova – este iniţiativa unei singure persoane. A unei persoane, să spunem, excentrice. Dar asta nu este poziţia clasei politice a Moldovei şi, cu atât mai mult, nu este poziţia oficială a ţării. Mari reacţii la această „iniţiativă” nu au existat în Moldova şi sunt sigur că ei nu i se va da curs”.

Putem spune că prin acest răspuns Marian Lupu s-a depăşit pe sine însuşi. Este adevărat că anumite afirmaţii ale lui Lupu sunt exagerate, cum ar fi cea privind industrializarea de după război. Dacă nu am fi fost ocupaţi de sovietici şi am fi rămas în statul capitalist şi occidental România, fiţi sigur că nivelul industrializării ar fi fost acum cu totul altul şi nu ne-a fi bălăcit în sărăcia din perioada sovietică sau de acum. Dar în istorie nu există „dacă”, aşa că s-o lăsăm baltă.

O altă afirmaţie discutabilă de-a liderului PD este cea în care pretinde că sunt puţini cei care consideră că perioada sovietică a fost una de ocupaţie pentru noi şi că acest număr de persoane a fost şi mai mic în perioada sovietică. Desigur, dacă sute de mii de persoane, care nu au recunoscut ocupaţia sovietică, au fost exterminaţi, aşa cum spune însuşi Marian Lupu, prin execuţii, înfometare, deportări, încarcerări.

Un singur lucru ar fi să-i reproşăm lui Marian Lupu: el a evitat să spună până la capăt ce e cu iniţiativa privind recompensele pentru perioada de ocupaţie sovietică.

Să le luăm pe rând. Este mai mult decât evident că în 1940 şi apoi în 1944 Basarabia a fost ocupată de către Uniunea Sovietică, că acest regim de ocupaţie a fost unul antiuman şi anticreştin, că sute de mii de băştinaşi au fost exterminaţi de ocupaţia comunistă iar alte sute de mii au rămas schilozi, bolnavi pe toată viaţa din cauza anilor grei de lagăr, de puşcărie, de deportări, de muncă forţată în Ural, Kazahstan, Extremul Orient şi Siberia. Aşa a fost şi noi încă nu cunoaştem totul despre aceste atrocităţi, despre acest Holocaust al românilor din Basarabia, despre genocidul practicat de ocupanţi.

Dar să soliciţi astăzi Federaţiei Ruse recompense pentru ceea ce a făcut Uniunea Sovietică acum 60-70 de ani, este o chestiune, cel puţin, deplasată. Ruşii de astăzi nu sunt vinovaţi de atrocităţile comisie pe pământul nostru acum mai bine de jumătate de secol de bolşevicii sovietici, mai ales că acei bolşevici sovietici nu erau numai ruşi. Nu ei au ucis, nu ei au deportat şi ar fi o nedreptate să le pui în cârcă aceste crime.

Pe de altă parte, dacă e să privim lucrurile pragmatic, atunci trebuie să constatăm că este o prostie, o tâmpenie să le pretinzi ruşilor astăzi recompense, să înaintezi asemenea pretenţii Federaţiei Ruse. Pentru că Rusia nu va plăti niciodată recompense Republicii Moldova, singurul efect al unui atare demers nu poate fi decât înrăutăţirea în zadar a relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova. Astăzi tot Occidentul, care nu e în situaţia Republicii Moldova, nici sub aspect economic, nici sub aspect politic sau militar, cochetează cu Moscova, numai noi trebuie să le declarăm război pentru că o minte bolnavă de la guvernare confundă trecutul cu prezentul şi nu este în stare să se gândească la viitor.

Dimpotrivă, noi avem nevoie de relaţii bune, de cooperare şi de prietenie cu Federaţia Rusă. În primul rând, pe dimensiunea economică, Republica Moldova fiind total dependentă de resursele energetice ruseşti şi de vastele pieţe de desfacere a mărfurilor din Federaţia Rusă. Să nu uităm şi de conflictul transnistrean care poate fi soluţionat doar în cadrul unui dialog purtat cu Moscova în mod corect, demn şi principial, nu slugarnic şi marcat de complexul inferiorităţii, aşa cum s-a discutat până acum.

Pe de altă parte, cooperarea cu ruşii pe dimensiunea spirituală şi culturală este la fel de importantă pentru noi. Un front comun cu comunitatea ortodoxă din Rusia şi cu comunitatea ortodoxă din România poate fi singura şansă care ne-ar permite să rezistăm valului de amoralitate şi de anticreştinism venit din Occident. Nu suntem nişte antioccidentali, ba dimpotrivă, dorim cu toţii integrarea în Uniunea Europeană, dar cu toate acestea nu putem să nu observăm că parada lesbienelor şi homosexualilor care urma să se desfăşoare pe 2 mai în centrul municipiului Chişinău a fost încurajată şi chiar mai mult decât atât din capitalele europene.

Aşa însă o relaţie extrem de importantă pentru noi cu Federaţia Rusă poate fi compromisă într-un mod cu totul stupid. Cum s-a întâmplat? Unul dintre membrii Comisiei pentru cercetarea crimelor regimului totalitar comunist din Moldova, şi anume fost ministru adjunct de Externe, Veaceslav Stăvilă (inclusiv în timpul guvernării comuniste), a lansat pentru prima dată iniţiativa ca ruşii să ne plătească compensaţii pentru perioada de ocupaţie. Stăvilă a enunţat o enormitate, este adevărat, dar el îşi poate permite să o facă pentru că nu este decât membru al unei comisii, nu are nici o demnitate oficială. Stăvilă chiar a estimat „prejudiciul cauzat de ruşi” la 28 de miliarde de dolari. Dar iată că preşedintele Parlamentului şi ministrul interimar al statului, Mihai Ghimpu, declară, imediat după Stăvilă, că este posibil ca această propunere să fie examinată la modul cel mai serios şi la cel mai înalt nivel. Acest element extrem de important „a uitat” să-l precizeze Marian Lupu. Păcat, căci poporul trebuie să-şi cunoască eroii. Electoratul trebuie să ştie că mintea înfierbântată de atâta patriotism de paradă a lui Mihai Ghimpu confundă planul istoric, al trecutului, cu cel al prezentului.

Iată că Ghimpu, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului şi de şef interimar al statului, nu a scos nici măcar o vorbă, nu a luat nici o poziţie faţă de declaraţia comună Medvedev-Ianukovici. Dar era obligat să o facă pentru că de modul în care conducerea Republicii Moldova va gestiona acest episod poate să depindă soarta ţării noastre. În capul lui Ghimpu răbufnesc frustrările trecutului în loc ca acesta, capul lui Ghimpu, să nască proiecte de viitor pentru ţara pe care o conduce. Şi nimeni dintre aliaţii lui de la guvernare nu i-a spus: opreşte-te, nene, că ne nenoroceşti pe noi toţi şi, odată cu noi, – o ţară întreagă. Nici măcar Marian Lupu.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. VASJA
    iunie 4, 2010 la 5:41 am

    NU NUMAI CA IN PERIOADA SOVIETICA

    CIS SI ACUMA 65-70% DE POPULATIE TINJESC DUPA TIMPURI SOCIETICE SI SOCOT CA VIATA ATUNCEA ERA MAI BUNA…ASTA DENOTA CA OAMENII NU CONSIDERA CA REGIM ACEASTA PERIOADA CI DIMPOTRIVA CEVA LA CE SE DUCE DORUL

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: