Un nou val de confruntări în Alianţă?
Recent, preşedintele interimar a afirmat că va semna decretul de dizolvare a Parlamentului doar după ce Comisia pentru studierea regimului comunist îşi va prezenta rezultatele. Este greu să urmărim o legătură logică între aceste două chestiuni, sesizată poate doar de Ghimpu. Reprezentanţii PCRM au văzut în această declaraţie o posibilă încercare de interzicere a simbolicii comuniste şi au declanşat ofensiva. Marţi, 25 mai, membri şi simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor au protestat in fata hotelului Codru, unde s-a desfăşurat Conferinţa internaţională “Democraţie după totalitarism”, organizată de Asociaţia tinerilor istorici. Aceştia au scandat “Jos Ghimpler!” şi “Opriţi răfuiala politică!”.
Obtuzitatea preşedintelui interimar este profitabilă din punct de vedere politic nu doar pentru comunişti, ci şi pentru partenerii de guvernare, care s-au lansat deja în campania electorală pe cont propriu. Liderul democrat Marian Lupu a declarat pentru agenţia eNews că nu este nici o legătură logică, ştiinţifică sau juridică între concluziile comisiei şi dizolvarea Parlamentului, iar prevederile Constituţiei nu sunt reglementate de părerea unor grupuri de istorici şi nici chiar de preşedintele interimar. Lupu a mai apreciat că interzicerea însemnelor comuniste ar fi numai în avantajul PCRM, care prin acest scandal, ar atrage atenţia asupra sa. Mai mult, Lupu a învinuit, fără să dea nume, unii lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană de faptul că urmăresc tensionarea situaţiei. El a acuzat atât stânga, cât şi dreapta de utilizarea unor tactici bolşevice de provocare.
Astfel, disensiunile din interiorul alianţei devin tot mai vizibile, iar componentele acestei structuri eclectice au renunţat să se mai menajeze reciproc, dar şi să prezinte puncte de vedere coordonate în chestiuni strategice. Într-un comunicat de presă recent, Partidului Democrat a declarat că după 16 iunie Parlamentul este dizolvat, iar alegerile pentru un nou legislativ vor avea loc în toamna anului 2010. Dintre cei patru şefi de partide din cadrul Alianţei, cel mai determinat în vederea evitării scrutinului anticipat pare să fie Mihai Ghimpu, care are ce pierde. Deşi a declarat în repetate rânduri că nu este interesat de funcţii, lucrurile nu stau chiar aşa. Să ne amintim cu cât greu şi-a părăsit, la timpul respectiv, cabinetul de şef al Consiliului municipal. Posturile pe care le deţine acum, evident sunt incomparabile ca importanţă, iar şansele de a repeta figura într-un nou legislativ sunt infime, dacă nu chiar inexistente.
FLUX
Comentarii recente