Prima pagină > Părerea mea > Viceprim-ministrul Osipov: Guvernul Filat le va ceda Palanca ucrainenilor anul acesta

Viceprim-ministrul Osipov: Guvernul Filat le va ceda Palanca ucrainenilor anul acesta

Guvernul Filat este hotărât să le cedeze ucrainenilor porţiunea de 7,77 km a traseului Odesa-Reni din regiunea satului Palanca – această declaraţie îi aparţine viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Victor Osipov, care este şi vicepreşedinte al Partidului Alianţa Moldova Noastră, condus de Serafim Urechean.

În cadrul unui interviu acordat la 26 mai portalului de ştiri Kommersant Ucraina, Victor Osipov a fost întrebat „de ce până în prezent Chişinăul nu şi-a onorat angajamentul privind cedarea porţiunii de traseu din regiunea satului Palanca?”. Demnitarul moldovean a răspuns astfel: „Experţii trebuie să finalizeze discuţiile în problemele tehnice. Eu cunosc că Ucraina a primit deja proiectul actului de transmiterea a pământului şi schiţa topografică. Partea ucraineană a avut unele obiecţii asupra acestor documente şi acum au loc coordonări. Dar cel mai important este că din partea noastră există decizia principială de a duce procesul până la sfârşitul lui logic”. Urmează reproşul jurnalistului ucrainean de la Kommersant: „Noi (adică partea ucraineană – n.n.) tot auzim asta de prin 2001, dar mai departe de declaraţii nu s-a mers”, la care Victor Osipov răspunde, încercând umil să se dezvinovăţească: „Vă rog să mă credeţi, dacă noi nu am fi avut voinţă politică să ne apucăm de această problemă, atunci noul guvern (Guvernul Filat – n. n.) nici nu ar fi abordat soluţionarea ei. Dar noi, în pofida protestelor opoziţiei şi a presiunilor din interiorul ţării, suntem decişi să o reglementăm. Eu nu risc să numesc o dată exactă, dar procesul nu va dura încă 9 ani. Puteţi conta pe faptul că în anul curent noi vom închide această problemă”.

Cabinetul Filat – guvernul vânzătorilor de ţară

Declaraţia făcută de Osipov pentru Kommersant confirmă faptul că Guvernul Filat nu a renunţat la intenţiile sale de a le dărui ucrainenilor o parte din teritoriul naţional al Republicii Moldova la Palanca. Aşa cum recunoaşte şi Osipov, guvernanţii au amânat doar pentru o perioadă momentul în care le vor ceda străinilor pământul de la Palanca, fiind constrânşi de protestele opoziţiei, de fapt, ale Partidului Popular Creştin Democrat, şi ale câtorva organizaţii neguvernamentale, reunite în cadrul Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă. Dar premierul Filat şi adjunctul său, ministrul de Externe Iurie Leancă, aşteaptă un moment prielnic ca „să-şi onoreze angajamentele” faţă de Kiev. Să nu uităm că ei au stat la bazele înţelegerii făcute între Chişinău şi Kiev în chestiunea Palanca încă în anul 1999 şi, foarte probabil, acum înlesnesc această vânzare a pământului nostru strămoşesc având şi un interes personal. Altfel, este de neînţeles faptul de ce Filat şi Leancă cedează sub jurisdicţia statului ucrainean pământul care nu le aparţine lor, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Constituţiei şi în pofida nemulţumirii generale a populaţiei Republicii Moldova. Dacă Filat şi Leancă vor duce până la capăt această chestiune, scoţând de sub jurisdicţia Republicii Moldova pământul nostru naţional, atunci ei vor intra în istorie ca vânzători de ţară. Nedumerirea noastră este de ce vrea şi Victor Osipov să intre în această mizerabilă cohortă a vânzătorilor de ţară?

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: