Prima pagină > Uncategorized > Wilfried Martens: Nicăieri în această parte a Europei nu am văzut o mentalitate atât de proeuropeană ca în Republica Moldova

Wilfried Martens: Nicăieri în această parte a Europei nu am văzut o mentalitate atât de proeuropeană ca în Republica Moldova

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu membrii Partidului Popular Creştin Democrat, că va face tot posibilul ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. El s-a declarat impresionat de faptul că oamenii din Republica Moldova, într-o majoritate impresionantă, îşi doresc din tot sufletul ca ţara lor să se alinieze civilizaţiilor europene, ceea ce nu a observat la cetăţenii altor ţări care aspiră la statutul de membre ai UE.

Wilfried Martens, care reprezintă cel mai important partid politic de pe continentul european, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova. În cursul zilei de miercuri, 26 mai, el a avut o întrevedere cu preşedintele creştin-democrat Iurie Roşca şi cu Biroul politic al PPCD. Menţionăm că PPCD este singura formaţiune din Republica Moldova este membru în PPE.

În discursul său, liderul PPE s-a referit la politica Uniunii Europene, care a fost fondată şi este condusă până în prezent de partide populare şi creştin-democrate din Europa şi la valorile pe care aceasta le promovează. În acest sens, el a accentuat trei condiţii esenţiale care constituie pilonii de bază ai PPE şi, implicit ai Uniunii Europene. Astfel, Wilfried Martens a accentuat că partidele care îşi doresc să devină membri în PPE trebuie să fie de esenţă creştină, să fie constituite în bază de valori şi să promoveze economia socială de piaţă. „Noi apărăm libertatea şi responsabilitatea, dreptatea şi solidaritatea fiinţei umane. De asemenea, noi dorim ca UE să fie o federaţie care să respecte diversitatea, tradiţiile şi cultura ţărilor membre. Al treilea aspect foarte important este că noi ne pronunţăm pentru o economie socială de piaţă, ceea ce înseamnă o piaţă liberă şi egalitate de şanse. Aceste trei condiţii fundamentale trebuie să fie acceptate de toţi membrii şi de cei care candidează pentru poziţia de membru al PPE”, a menţionat preşedintele popularilor europeni.

„Este pentru prima dată când vizitez ţara dumneavoastră. Şi mă simt astăzi onorat să fiu alături de domnul Iurie Roşca şi în faţa dumneavoastră, care v-aţi asumat un angajament deosebit şi anume acela de a apăra şi răspândi valorile şi idealurile noastre. Iar idealul nostru politic, încă de la început, a fost acela ca, într-o bună zi, să vedem în această familie europeană toate ţările din Europa”, a declarat Wilfried Martens, adăugând că UE are obligaţia şi datoria ca toate ţările din Europa să ajungă, într-o bună zi, membri în această mare familie europeanpă. „În unele cazuri situaţia este destul de dificilă, de exemplu, în Belarus, unde încă mai există dictatură. În Ucraina sunt două partide membre în PPE, partidul preşedintelui Victor Iuşcenko şi cel al fostului prim-ministru, Iulia Timoşenko. Noi ne dorim ca să unim forţele acestor partide astfel încât ele să lucreze pentru un viitor comun. Mai avem şi cele trei ţări din Caucaz: Azerbaidjan, Armenia şi Georgia. Aceste ţări tot sunt europene, dar au foarte multe probleme. Vreau însă să mărturisesc că la niciuna dintre aceste ţări nu am văzut o mentalitate atât de proeuropeană ca în Republica Moldova. De aceea, eu voi face toate eforturile posibile ca să vă ajut şi să susţin acest scop al dumneavoastră”, a declarat liderul PPE.

Referindu-se la relaţiile Republicii Moldova şi Federaţia Rusă şi la problemele care apar între aceste două state, Wilfried Martens a declarat: „Dacă e să mă refer la influenţa rusească şi, în special, la ameninţările legate de importul de gaze vreau să vă spun că, pentru ca Republica Moldova să-şi păstreze independenţa şi integritatea trebuie, neapărat, să se integreze în Uniunea Europeană. Doar astfel se va putea proteja împotriva tuturor ameninţărilor şi presiunilor din partea Rusiei. De aceea, vreau să spun că, deşi majoritatea cetăţenilor sunt foarte deschişi în raport cu UE, este la fel de important ca şi liderii politici să conştientizeze şi să-şi asume interesul pentru a accelera procesul de aderare la UE”, a accentuat oficialul european.

Wilfried Martens s-a referit şi la situaţia politică a PPCD: „Referitor la situaţia partidului dumneavoastră vreau să spun că am observat situaţii similare în foarte multe ţări, în special din Balcani, când au avut loc răsturnări spectaculoase de situaţie şi când un partid pierdea iar altul îi lua locul. Aceste schimbări bruşte sunt rezultatul democraţiilor în devenire. Un caz similar s-a produs şi în Polonia, unde primul ministru a devenit brusc preşedinte al ţării, după care a pierdut alegerile, iar ulterior a redobândit puterea. De aceea, este important să conştientizaţi posibilitatea de a reveni şi să luptaţi pentru acest scop. Aşa cum spune şi preşedintele dumneavoastră, domnul Iurie Roşca, sunteţi reprezentaţi de două generaţii: una fondatoare a partidului şi cea tânără, care este de aceeaşi vârstă cu partidul şi de vârsta Republicii Moldova. Trebuie să lucraţi împreună cu liderii mai în vârstă şi să reveniţi la poziţia politică pe care o meritaţi”, a mai adăugat liderul PPE.

La rândul său, Iurie Roşca a menţionat în luarea sa de cuvânt rolul şi importanţa pe care a avut-o PPE şi personal Wilfried Martens în susţinerea PPCD, mai ales atunci când era supus presiunilor şi persecuţiilor din partea puterii guvernante. „Este o zi specială pentru PPCD, dar şi o zi istorică pentru Republica Moldova, pentru că avem onoarea să-l primim în vizită oficială pe preşedintele PPE, domnul Wilfried Martens. Un politician cu o carieră strălucită de multe decenii şi cu o contribuţie esenţială la edificarea Uniunii Europene ca pe o colectivitate funcţională şi democratică, un politician care a avut şi are un rol excepţional în promovarea democraţiei, reformelor şi a statului de drept în spaţiul ex-comunist şi ex-sovietic, un vechi prieten al PPCD. Îmi face o deosebită plăcere să menţionez că domnia sa şi colegii dânsului au făcut foarte multe pentru a asigura activitatea partidului nostru în legalitate, în vremurile grele, când au existat câteva tentative de scoatere a PPCD în afara legii. Iar atunci când unii dintre noi a avut probleme cu justiţia subordonată politic, am rămas în libertate în foarte mare măsură datorită domnului preşedinte Martens şi deputaţilor din Parlamentul European care fac parte din grupul popularilor europeni şi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Vreau să profit de această ocazie şi să exprim domnului preşedinte sincere mulţumiri pentru această solidaritate exemplară. De asemenea, aş vrea să menţionez faptul că PPE, ca familie politică, reprezintă pentru PPCD o şcoală politică adevărată. Foarte mulţi dintre tinerii exponenţi ai curentului creştin-democrat din Republica Moldova s-au şcolit la seminarele şi tranningurile organizate de fundaţiile politice ale PPE. O multitudine de universităţi de vară, o multitudine de stagii la Parlamentul European, în alte instituţii europene şi au creat oportunităţi excepţionale pentru tinerii noştri de a căpăta experienţă internaţională şi de a învăţa democraţia şi regulile statului de drept”, a spus Iurie Roşca.
Liderul creştin-democrat a mai adăugat că pentru PPCD este foarte importantă
cooperarea între generaţii, întrucât reprezintă „liantul de bază care garantează funcţionalitatea şi dinamismul intern al creştin-democraţilor din Republica Moldova. „Aşa cum se ştie, PPCD a avut o încercare grea anul trecut. Am obţinut un rezultat mai modest decât ne-am fi dorit la alegerile parlamentare. Dar, sperăm că, în cel mai scurt timp, să recuperăm poziţiile noastre, să redevenim partid parlamentar şi să obţinem un rezultat frumos la viitoarele alegeri”, a conchis liderul PPCD, Iurie Roşca.

Menţionăm că PPCD a devenit membru în PPE în anul 2005, după ce, în 1999 a obţinut statut de membru cu drepturi depline în Internaţionala Democrat-Creştină, fiind astfel singurul partid din Republica Moldova cu o afiliere internaţională atât de importantă.

Partidul Popular European este cea mai mare familie politică din Europa, având cel mai numeros grup de parlamentari europeni – 288 de membri în Parlamentul European. Între personalităţile din PPE se numără cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei Nicholas Sarkozy, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. De asemenea, în rândul PPE se află şi premierii din Olanda, Italia, Grecia, Croaţia, Suedia, Danemarca.

Wilfried Martens se află într-o vizită de două zile la Chişinău, perioadă în care are programate întâlniri cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vladimir Filat, şi cu o parte dintre membrii Cabinetului de miniştri.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: