Ghimpu l-a învinuit pe Filat de negocieri secrete cu Voronin şi Tkaciuk. Filat s-a schimbat la faţă…

Gravele învinuiri aduse de Mihai Ghimpu în adresa domnului Filat au răsunat săptămâna trecută, în dimineaţa zilei de 19 mai, în unul din birourile reşedinţei de stat din strada Nicolae Iorga, din centrul Chişinăului. Pentru cei ce nu cunosc: acest frumos edificiu cu două etaje este situat un pic mai sus de „Aleea Clasicilor”, pe partea dreaptă. Biroul, în care s-a întrunit în acea dimineaţă grupul celor patru lideri ai Alianţei, aflată la guvernarea Moldovei, nu are uşi. Aşa se face că întreaga gamă de cuvinte tari rostite de tribunul principal al liberalilor autohtoni, Mihai Ghimpu, în adresa celui mai important om al liberal-democraţilor, Vlad Filat, s-a făcut bine auzită de numeroasa gardă de corp a sus-numiţilor gentlemeni, precum şi de personalul de serviciu de la reşedinţa de stat. Acum, după toate acestea, mai poate să mă convingă cineva, cum că la noi în ţară poţi păstra ceva în taină? Mai ales secrete politice sau detaliile unui scandal de proporţii?
Mihai Ghimpu, în patru ipostaze (judecaţi şi dumneavoastră: şi preşedinte de Parlament, şi şef interimar de stat, şi Comandant Suprem al Forţelor armate ale Moldovei, şi preşedinte al Partidului Liberal), era, în dimineaţa zilei cu pricina, furia întruchipată. Fapt confirmat de cei care au auzit TOATE cele rostite de el în adresa premierului moldovean. Sunt unii care afirmă că s-a făcut uz şi de un lexic nenormativ. De ce nu? Se zice doar că mai-marilor lumii nimic omenesc nu le e străin. Prezintă interes alt fapt: în ce limbă şi-a rostit injuriile domnul Ghimpu: în română, moldovenească sau rusă?
Aşadar, Mihai Ghimpu i-a aruncat mănuşa lui Vlad Filat, învinuindu-l de negocieri purtate în taină cu Vladimir Voronin şi Mark Tkaciuk. „Am un şir de dovezi în acest caz. Le voi face publice atunci când va veni timpul”, a strigat înfuriat Ghimpu. Aceste cuvinte au fost purtate de ecou prin întreaga reşedinţă de stat din inima Chişinăului. Din biroul fără uşi. Şi încă ceva: „Tu ai trădat Alianţa! Ai devenit un dictator!” Şi aceste cuvinte tot lui Ghimpu îi aparţin şi tot în adresa lui Filat au fost rostite.
Curios lucru: dacă se vor confirma învinuirile aduse de şeful interimar al ţării, preşedintele Parlamentului în adresa premierului, atunci cu ce ochi va privi şi cum va reacţiona „grupul de susţinere” al lui Vlad Filat de la Bucureşti, de la Bruxelles, de la Strasbourg şi Washington? Care va fi reacţia miliardarului Dinu Patriciu, prietenul şi, din câte îmi dau seama, partenerul apropiat de afaceri al premierului nostru? Acesta l-a ajutat cu multă amabilitate pe Vlad Filat, în calitatea sa de prim-ministru, să se deplaseze din punctul „A” în punctul „B” în avioanele sale confortabile, de lux, prevăzute pentru oamenii de afaceri? Cum vor interpreta membrii Partidului Liberal Democrat, care mai cred, încă, în liderul lor, aceste negocieri secrete ale patronului cu bonzii PCRM? Şi, în sfârşit, ce atitudine vor avea acele personalităţi extravagante, care îi dăruie domnului Filat în ziua lui de naştere gâşte şi imitatoare de falus?
Mai să uit că, în acea dimineaţă în care s-a declanşat scandalul, NIMENI n-a auzit NIMIC din gura lui Filat care să contrazică învinuirile aduse de Mihai Ghimpu. Nimic plauzibil, clar şi convingător. Filat s-a făcut palid la faţă şi se îndreptăţea cu multă indolenţă. Să fi ştiut, oare, că Ghimpu are dreptate, iar el, Filat, nu are argumentele de rigoare?
Mai apare o întrebare delicată: Cine „a turnat” fapte despre întâlnirea dintre Vlad Filat, Vladimir Voronin şi Mark Tkaciuk? Cum au ajuns aceste lucruri la urechile lui Mihai Ghimpu? Să fie lucrătura comuniştilor – „fereşte-mă de aşa prieteni ca Filat!”? Ori acest lucru porneşte de la una dintre grupările PCRM, care are temeri referitor la o eventuală alianţă dintre Partidul Comuniştilor şi liberal-democraţi? Sau a pornit de la oameni din anturajul lui Filat, dintre cei care nu doresc ca acesta să devină un „Putin al Moldovei”? Întrebări rămase, deocamdată, în suspensie. Deocamdată…
Însă, întâlnirea, mediatizată exagerat de mijloacele de presă moldoveneşti controlate de domnul Filat, dintre prim-ministrul RM şi premierul rus Vladimir Putin (care, de altfel, poartă ceasul, ca şi domnul Filat, pe mâna dreaptă, drept că Vlad Filat face acest lucru de mai dinainte decât Putin – nota autorului), s-a încheiat nu chiar în favoarea premierului nostru. Vinerea trecută, la Sankt Petersburg lui i s-a dat de înţeles că Moscova este predispusă să aştepte soluţionarea crizei constituţionale şi politice din Moldova şi alegerea unui nou şef de stat, preşedinte de Parlament şi prim-ministru.
Poate că domnul Putin, care este bine informat, cunoştea deja, înaintea întâlnirii cu premierul moldovean, învinuirile rostite de Mihai Ghimpu cu câteva zile mai devreme?
În loc de post-scriptum. Situaţia politică din Moldova este instabilăşi aminteşte de cea din Kârgâzstan
Această opinie, după cum a anunţat luni, 24 mai, canalul de televiziune «Russia Today», a fost exprimată de preşedintele guvernului din Federaţia Rusă, Vladimir Putin, la întâlnirea cu prim-ministrul Moldovei, Vlad Filat.
„Cât priveşte Republica Moldova, considerăm că situaţia politică încă nu este una stabilă. Ea nu are tangenţe cu cea din Kârgâzstan, însă noi vedem că este aproape de cea kirghiză”, a spus Vladimir Putin.
„Vrem să avem linişte la hotarele din jurul Rusiei, precum şi o situaţie politică şi economică pozitivă în ţările vecine, dat fiind că toate aceste lucruri ne deranjează. Tocmai din această cauză vom face totul ce depinde de noi, pentru a ne ajuta vecinii, printre care şi Republica Moldova”, a mai adăugat şeful guvernului rus.
Artur Efremov
Notă: Redacţia FLUX nu împărtăşeşte neapărat toate punctele de vedere exprimate de autor.
știți cine au fost „dușmanii puterii sovietice” ?
Va aștept sa comentăm împreună Istoria dezvăluită: DUȘMANII PUTERII SOVIETICE. Un articol foarte bine documentat, dar care merita sa fie citit de cat mai multi români.
http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/05/istoria-dezvaluita-continuare-d-u-s-m-n.html