Prima pagină > Ştire > Primăria Chişinău va fi acţionată în judecată pentru poluarea solul şi aerului din municipiu (VIDEO)

Primăria Chişinău va fi acţionată în judecată pentru poluarea solul şi aerului din municipiu (VIDEO)

Juriştii creştin-democraţi vor acţiona în judecată primăria municipiului Chişinău în cazul în care aceasta nu va soluţiona problema poluării aerului şi solului din cauza depozitării nămolului de la staţia de epurare.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată în incinta primăriei, reprezentanţii AJCD au înmânat primarului general al municipiului Chişinău o pereche de cizme de cauciuc şi mănuşi.

„Am decis să aducem la Primărie un set de cizme pentru primarul Dorin Chirtoacă, pentru ca acesta să meargă şi în continuare la staţia de epurare, să vadă care este situaţia”, a declarat Radu Buşilă, preşedintele AJCD. Totodată, el a transmis şi o pereche de măşti igienice, „pentru că aerul, în regiunea staţiei de purificare, este foarte periculos atât pentru cei 150 de angajaţi ai staţiei, cât şi pentru locuitori din municipiul Chişinău”, a declarat Buşilă. El a mai specificat că inhalarea permanentă a aerului intoxicat cu metan le creează probleme de sănătate locuitorilor, favorizând acutizarea anumitor patologii, mai ales în cazul persoanelor alergice. Potrivit reprezentanţilor AJCD, până în momentul de faţă, Primăria ţine în secret informaţiile despre coagulantul folosit ca reagent, ceea ce, în opinia lor, constituie o încălcare directă a Convenţiei de la Arhus a Comisiei Economice a ONU cu privire la accesul la informaţie şi participarea societăţii civile la luarea deciziilor în chestiuni ce ţin de mediul înconjurător. Radu Buşilă a mai menţionat şi faptul că banii publici sunt folosiţi iraţional de primărie, întrucât sacii geotub şi-au demonstrat ineficienţa, nămolul în stare lichidă, adică nedeshidratat, fiind transportat în lacul de acumulare din apropierea Staţiei de Epurare, la intrarea în comuna Bubuieci.

Cea mai optimă soluţie pentru problema nămolului, în opinia, reprezentanţilor AJCD, este transformarea nămolului în biogaz, prin folosirea metantancurilor. Biogazul astfel captat ar putea fi folosit pentru producerea de energie electrică pentru necesităţile Staţiei de epurare, dar şi ca energie termică pentru încălzirea blocurilor din preajma acesteia.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: