Prima pagină > Ştire > Secera şi ciocanul ar putea fi interzise prin lege

Secera şi ciocanul ar putea fi interzise prin lege

Comisia pentru condamnarea regimului totalitar comunist şi-a încheiat activitatea. Aceasta i-a propus preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, interzicerea prin lege a utilizării noţiunii de comunism, dar şi a simbolurilor comuniste, în scopuri politice.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, 31 mai, Comisia a prezentat Raportul analitic şi propunerile înaintate preşedintelui interimar. Potrivit membrilor comisiei, regimul comunist a comis crime grave împotriva umanităţii, acte de genocid prin represiuni politice, deportări, asasinări în masă, a practicat teroarea şi a încălcat brutal drepturile omului. De asemenea, ei au propus interzicerea prin lege a noţiunii de comunism şi comunist şi a derivatelor sale în titulatura partidelor politice. În opinia reprezentanţilor comisiei, aceste cerinţe sunt impuse şi de rezoluţia OSCE din iunie 2009. Comisia pentru condamnarea regimului comunist consideră oportună edificarea unui complex memorial în capitală, în amintirea celor care au fost supuşi deportărilor şi represiunilor politice. „Este important ca acest complex să se afle în centrul Chişinăului. Iar în fiecare localitate, după posibilitate, să fie deschis câte un muzeu în care să se păstreze listele oamenilor care au avut de suferit”, a declarat preşedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru. Totodată, reprezentanţii comisiei au opinat că este necesară elaborarea unui manual preuniversitar la tema respectivă, pentru ca tânăra generaţie să cunoască crimele care au avut loc în perioada comunistă.

Printre cele mai importante aspecte ale raportului se numără listele deportaţilor din 13 iunie 1941 şi statistica terorii din 1937-1938, care se păstrează în arhiva Ministerului de Interne.

Comisia pentru condamnarea regimului totalitar comunist a fost iniţiată prin decret prezidenţial, la 14 ianuarie curent, în scopul cercetării şi dezvăluirii crimelor comise de regimul comunist. Raportul analitic conţine o mie de pagini şi cuprinde perioada anilor 1924 – 1991.

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: