Prima pagină > Uncategorized > Potop în sudul Republicii Moldova. Satul Văleni din raionul Cahul, înecat de ape

Potop în sudul Republicii Moldova. Satul Văleni din raionul Cahul, înecat de ape

Cod galben în câteva localităţi din raionul Cahul. Ploile abundente din ultimele zile au provocat inundaţii în mai multe localităţi din Lunca Prutului. Dintre acestea au fost afectate în mod special localităţile Văleni şi Brânza, unde puhoaiele au devastat grădini şi gospodării ale localnicilor, iar pagubele provocate se ridică la sume uriaşe. Oamenii sunt disperaţi, iar autorităţile strâng din umeri: nu sunt bani pentru despăgubiri.

În dimineaţa zilei de marţi, 1 iunie, pompierii din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Giurgiuleşti au fost intervenit pentru a evacua apa din gospodăriile din Văleni, care au fost cele mai afectate de viitură. La intervenţia autorităţilor raionale din Cahul, au fost dislocate şi câteva autobasculante pentru deblocarea căilor de acces în localităţile Văleni, Brânza şi Colibaşi care au fost deteriorate din cauza şuvoaielor. Ploile abundente au afectat în mare măsură culturile agricole, în special serele din gospodăriile oamenilor, care reprezintă unele dintre puţinele surse de venit pentru localnicii din zonă. De asemenea, au fost acoperite de nămol plantaţiile de vii şi culturi cerealiere. Oamenii sunt disperaţi şi se roagă la Cer să înceteze ploile pentru a-şi putea salva gospodăriile şi casele care sunt pe cale să se prăbuşească. Ploile au afectat grav şi instituţiile publice, în special grădiniţa de copii din Văleni, curtea căreia s-a transformat într-un lac, fiind acoperită aproape în întregime de ape.

Oamenii se roagă la Dumnezeu să oprească ploile şi speră că cineva îi va ajuta

Doi soţi, a căror gospodărie a fost grav afectată de inundaţii, ne-au spus că ploaia a început în după-amiaza zilei de luni, 31 mai, pe la ora 14.30. „Nu se vedea om cu om. Apa a pătruns şi în casă. Am vrut să mergem la grădiniţă după copii, dar nu se putea trece din cauza apei. Ferească Dumnezeu! Tragem nădejde că ne va ajuta cineva, că suntem doi bolnavi cu doi nepoţei mici acasă. Toată munca noastră s-a dus pe apa sâmbetei. Beciul este plin cu apă, casa ni se surpă. Grădina e înecată”, ne-a spus femeia. Ea s-a mai plâns că cei doi fii ai săi sunt plecaţi peste hotare şi au lăsat în grija lor doi copii mici, de 6, respectiv, 7 ani. „Ambii suntem bolnavi, iar medicamentele sunt extrem de scumpe. De ajutat n-are cine să ne ajute. Feciorii au plecat la muncă în Cehia şi, deşi stau legal acolo, nu prea reuşesc să câştige din cauza crizei. De doi ani nu au reuşit încă să întoarcă banii pe care i-au împrumutat pentru a pleca peste hotare”, ne-a spus femeia cu lacrimi în ochi.

Oamenii s-au mai plâns că problemele au început după ce a fost construit drumul central care desparte satul în jumătate. Potrivit lor, după ce a fost construită şoseaua, aceasta s-a transformat într-un baraj care opreşte şuvoaiele ce se revarsă de pe dealurile din împrejurime şi nu le permite să se reverse pe şesul din Lunca Prutului. Astfel apa ajunge până la drum şi se blochează în gospodăriile oamenilor, distrugând totul în jur.

Administraţia raionului spune că nu are bani pentru despăgubiri

Solicitat de FLUX, preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilachi, a declarat în zonă a fost anunţat cod galben, iar cantitatea precipitaţiilor căzute în Lunca Prutului în acest sezon se ridică la peste 200 mm, ceea ce depăşeşte cu mult limitele pentru această perioadă a anului. „Sperăm că ploile o să înceteze, cel puţin, pentru o perioadă, deoarece avem probleme, mai ales în localităţile de jos. În momentul de faţă, este foarte complicat să vorbim despre careva despăgubiri. Urmează să pun în discuţie la Comisia stări excepţionale, pentru a vedea cu ce putem să compensăm unele cheltuieli. În rest, nu prea putem face mare lucru. Noi avem şi situaţii mai grave şi nu putem să ajutăm, iar Guvernul nu ne-a ajutat niciodată. De aceea, cred că va fi foarte complicat să-i ajutăm pe aceşti oameni. Consider că ceea ce s-a întâmplat nu este cel mai grav. Slavă Domnului, nu avem pierderi de vieţi omeneşti, nu avem case distruse, doar nişte saraiuri. Eu sunt realist: de ce să le promitem oamenilor că o să le dăm, dacă nu putem face asta? O să-i ajutăm să scoată apa, să se organizeze. Cam atât”, a declarat preşedintele raionului Gheorghe Vasilachi.

Publicitate
 1. decembrie 28, 2010 la 8:27 am

  foarte strasnic

 2. decembrie 28, 2010 la 8:27 am

  va arde satul

 3. ion
  martie 6, 2011 la 5:03 pm

  asta inca nu-i nimica pe linga ce se ashteapta, vin vremurile grele asha ca pregatitziva valenash ca ghinile se termina… adica facetziva scurgeri shi o sa fie tot bine…natura nimeni nu o poate comanda inafara de Unul… sa fitzi cumintzi…

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: