Prima pagină > Uncategorized > Cvadriga rusească în cursa prezidenţială de la Chişinău

Cvadriga rusească în cursa prezidenţială de la Chişinău

Moscova are patru favoriţi la postul de preşedinte al Republicii Moldova: Pasat, Lupu, Filat, Voronin

Imediat ce a devenit clar că în toamna anului curent în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare şi prezidenţiale, Kremlinul şi-a şi anunţat favoriţii în cursa pentru obţinerea puterii la Chişinău. Sâmbătă, 6 iunie 2010, cotidianul rus „Kommersant” publică articolul „Молдавия подаст голос России” (Moldova îşi va da votul pentru Rusia), în care anunţă că la următoarele alegeri parlamentare de la noi Moscova va avea mai mulţi candidaţi, de fapt aceştia vor fi patru: Valeriu Pasat, Marian Lupu, Vladimir Filat şi Vladimir Voronin sau, eventual, un alt fruntaş PCRM, desemnat de această formaţiune politică.

Înainte de a trece la conţinutul acestui articol, trebuie să facem următoarea precizare. Afirmaţia făcută de „Kommersant” că Pasat, Lupu, Filat şi Voronin sunt cei pe care Moscova îi va sprijini în cursa prezidenţială nu constituie o simplă presupunere făcută de nişte jurnalişti. Nu, prin gura acestui ziar a vorbit administraţia Putin-Medvedev pentru că publicaţia moscovită „Kommersant” este, de fapt, biroul de presă neoficial al Kremlinului, o portavoce prin care Kremlinul îşi face publice poziţiile pe care nu vrea sau nu poate să şi le asume oficial.

Ce scrie „Kommersant”? Publicaţia face o trecere în revistă a pretendenţilor care se vor înscrie în toamnă în cursa pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău. Primul în acest registru este Valeriu Pasat, care este în plin proces de încropire a un partid politic cu sprijinul mitropolitului Vladimir Cantarean (bineînţeles, publicaţia „Kommersant” nu precizează acest detaliu, dat fiind că Vladimir Cantarean este capul structurii locale a Patriarhiei Moscovei). „Kommersant” face însă următoarea descriere a lui Pasat, prezentându-l ca pe un servitor al Moscovei, devotat până la sacrificiu: „El (Valeriu Pasat – n.n.) este bine cunoscut la Moscova nu doar prin lucrul în echipa lui Ciubais în anii 2004-2005 (atunci Pasat era consilierul lui Anatoli Ciubais care, la rândul său, deţinea funcţia de şef al Reţelelor Electrice ale Rusiei – n.n.), dar şi prin faptul că la mijlocul anilor 90 el a condus ambasada moldoveană în Federaţia Rusă. Dar iată că prin anii 2000 el a avut parte de zile amare. În timpul scandaloasei campanii parlamentare din 2005 el a venit la Chişinău ca să-i susţină pe liderii opoziţiei care au pierdut alegerile în faţa comuniştilor, dar a fost arestat şi condamnat la 10 ani de detenţie. Potrivit unei versiuni oficiale, pe domnul Pasat l-au întemniţat pentru neregulile din comercializarea avioanelor MiG-29 către SUA (el atunci deţinea funcţia de ministru al Apărării). Dar potrivit unei versiuni neoficiale, cu el şi-a reglat conturile preşedintele de atunci Vladimir Voronin, care niciodată nu şi-a ascuns ostilitatea faţă de acesta. Aşa sau altfel, în 2007 Valeriu Pasat, în apărarea căruia s-a pronunţat activ Moscova, a fost amnistiat şi a plecat în Federaţia rusă. Peste alţi doi ani, el a fost achitat complet de instanţele moldoveneşti, dar a revenit din Rusia în patrie abia nu demult, numai după ce comuniştii în frunte cu Voronin au pierdut definitiv puterea în ţară”.

În continuare „Kommersant” relatează despre planurile lui Pasat de a se lansa în lupta politică de la Chişinău şi despre sprijinul pe care i l-a făgăduit Moscova.

„Potrivit informaţiilor „Kommersant”, iniţiativa domnului Pasat, care pe parcursul anilor de aflare în Federaţia Rusă şi-a făcut relaţii bune (în cercurile puterii de la Moscova – n.n.), a fost lansată cu sprijinul Moscovei. Este adevărat că această susţinere deja vine nu doar de la fostul său protector Anatoli Ciubais, actualul şef al „Rosnano”. Cel puţin, tovarăşii de partid ai lui Ciubais de la „Pravoe Delo” susţin că ei nu au nici o legătură cu cariera politică a lui Pasat: „La acea vreme noi i-am acordat sprijin. Atunci el stătea în puşcărie. Ciubais a spus clar: pe ai noştri nu-i trădăm. Şi noi am reuşit să-l eliberăm. Eu însumi am zburat după Pasat la Chişinău – a declarat pentru „Kommersant” preşedintele Partidului „Pravoie Delo” Leonid Gozman. – dar să-i acordăm sprijin în lupta pentru putere într-un alt stat, noi nu putem. Deşi, bineînţeles, îi dorim succes. Eu cred că el ar fi un bun preşedinte”, a mai declarat Gozman pentru „Kommersant”.

Aluzia este cât se poate de transparentă: astăzi nu doar Ciubais îl va susţine pe Pasat, dar şi alte cercuri din capitala rusă, poate mult mai influente.

După Valeriu Pasat, în galeria favoriţilor Moscovei pentru fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova urmează Marian Lupu. Iată ce scrie „Kommersant” despre relaţiile acestuia cu Moscova: „Domnul Lupu a avut ocazia să se întâlnească anul trecut la Chişinău cu preşedintele Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev, după care Kremlinul a lăsat să se înţeleagă nu o singură dată că acest politician convine întru-totul intereselor Federaţiei Ruse. Totodată democratul Marian Lupu a convenit să colaboreze cu partidul puterii „Edinaia Rossia”, cu care întreţine strânse legături”, scrie „Kommersant”.

Surpriza adusă de ziarul puterii de la Moscova o constituie afirmaţia că şi premierul Vladimir Filat a intrat în graţiile Moscovei şi că administraţia rusă îşi leagă multe speranţe de acest politician pentru interesele ei în Republica Moldova.

„În ultimul timp, Moscova îşi arată deschiderea şi către partidul Liberal Democrat al premierului Vladimir Filat, care a declarat recent că dacă preşedintele ţării sale ar fi ales de către tot poporul, el ar fi votat „pentru Filat”. Este adevărat că cu el se lucrează deja pe altă linie: pe 21 mai el s-a întâlnit cu premierul Vladimir Putin în timpul reuniunii şefilor de state CSI şi mizează pe o nouă întâlnire în luna curentă. La începutul acestei săptămâni (deja este vorba de săptămâna trecută n. n.), şeful MAE al Moldovei, Iurie Leancă, a declarat pentru „Kommersant” că părţile convin asupra acesteia. Chiar ieri o sursă din guvernul moldovean a comunicat pentru „Kommersant” că înţelegerea privind desfăşurarea întrevederii Putin-Filat până la sfârşitul lui iunie a fost deja atinsă”, scrie ziarul rus.

În finalul listei favoriţilor Rusiei la funcţia de preşedinte este trecut şi preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, dacă acesta va fi desemnat de către comunişti drept candidat la funcţia de şef de stat. „Kommersant” notează că „comuniştii menţin legăturile cu Moscova, reprezentaţii lor merg des în capitala rusă, unde să întâlnesc cu funcţionari de diferite niveluri”.

Din cele publicate în „Kommersant” reiese clar că de data aceasta Moscova va miza nu pe un politician sau doi, ci pe patru dintr-odată, care reprezintă atât guvernarea, cât şi opoziţia: Pasat, Lupu, Filat şi Voronin. „Kommersant” aşa şi scrie: „ceilalţi pretendenţi (pe lângă Pasat –n.n.) de asemenea sunt legaţi de Moscova, care nu va înregistra un deficit de candidaţi proruşi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”. Deci, în cursa pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova se va lansa o cvadrigă rusească, purtată de patru cai de cursă – cei patru favoriţi ai Moscovei, iar hăţurile acestui car electoral vor fi trase de la Moscova. Nu contează cine va ajunge primul la finiş: Pasat, Lupu, Filat sau Voronin, învingător va fi Kremlinul. Această schemă este una sigură de câştig pentru Moscova şi ea îi determină pe cei de la „Kommersant” să declarare cu toată încrederea că: „judecând după toate acestea, factorul rusesc va juca un rol esenţial în următoarele alegeri din Moldova”. Şi s-ar putea să aibă dreptate, dacă Kremlinul reuşeşte să pornească această cvadrigă electorală. Vă mai amintiţi cuvintele şlagărului nostru interbelic Sanie cu zurgălăi?

Sanie cu zurgălăi,

Frumoşi sunt căluţii mei,

Că le dau apă cu mei

Şi zboară ca nişte zmei!

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: