Prima pagină > Uncategorized > Ghimpu, MiG-ul şi porumbul

Ghimpu, MiG-ul şi porumbul

Mihai Ghimpu vrea cu tot dinadinsul să ne convingă că cel care deţine în Republica Moldova funcţia de şef interimar al statului şi de preşedinte al Parlamentului este un clovn. Dacă Mihai Ghimpu nu ar fi avut aceste intenţii, atunci el, în mod sigur, s-ar fi comportat altfel decât a făcut-o pe 29 mai 2010, pe aeroportul Mărculeşti. Vă rog să mă credeţi că nu am nici o intenţie de a-i aduce ofense primei persoane din stat. Am tot respectul pentru demnitari, dar, pur şi simplu, nu pot califica altfel gesturile lui Ghimpu din acea zi. Să vedem ce s-a întâmplat.

Pe 29 mai 2010, pe aeroportul militar Mărculeşti (raionul Floreşti) s-a desfăşurat un spectacol aviatic prilejuit de cea de-a 18-a aniversare de la formarea Bazei de aviaţie „Decebal”. Potrivit Publika TV, cu acest prilej, au fost organizate zboruri demonstrative cu aeronave din dotarea Bazei de aviaţie „Decebal”, iar militarii din batalionul cu destinaţie specială „Fulger” au efectuat salturi cu paraşuta. Zborurile demonstrative au fost urmate de prezentarea tehnicii de aviaţie militară şi civilă. Astfel, au fost expuse aeronavele MiG-29, An-2, IAK-18T, An-26, An-30, Sting, Becas şi elicopterele Mi-2, Mi-8, R-44.

Chiriţa în balon şi Ghimpu-n avion

La eveniment a fost prezent şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care s-a şi produs pe post de clovn. Mihai Ghimpu a venit nu oricum, ci a folosit în premieră elicopterul prezidenţial. Preşedintele interimar a spus că, de acum încolo, va utiliza tot mai des acest mijloc de transport aviatic, gândindu-se, probabil, la faptul că drumurile în Republica Moldova sunt cu multe gropi şi greu practicabile.

Dar asta nu e tot. Ceea ce a fost cu adevărat interesant, dar şi ridicol, este faptul că după aceea Ghimpu a urcat într-un avion de vânătoare MiG 29. Când s-a instalat în cabina avionului, le-a spus tuturor: „La revedere!” de parcă ar urma pe bune să decoleze. După ce s-a uitat preţ de câteva secunde la zecile de dispozitive de pe panoul de comandă al avionului, Mihai Ghimpu a coborât pentru a le explica jurnaliştilor „cum e în avion”. „Cum să vă spun cum e în avion? Cum a-i intra într-o colibă, care, cum e la noi, ca în perioada dacilor, multe butoane, usturoi, ceapă, porumb aninat”, a spus şeful interimar la statului, făcând o mină filozofică.

Înţelegem că preşedintele Parlamentului a recurs la modul de exprimare alegoric pentru a părea spiritual. Din păcate însă, comparând cabina unui avion de vânătoare MiG 29 cu o „colibă ca în perioada dacilor”, Mihai Ghimpu a făcut dovada unei imaginaţii rudimentare, care nu i-ar face faţă nici măcar unui brigadier din colhoz, necum celui care deţine funcţia de şef al statului şi de preşedinte al Parlamentului şi, în virtutea unor întâmplări nefericite, este omologul lui Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Dmitri Medvedev, Traian Băsescu sau al lui Hu Jintao. Mihai Ghimpu a fost caraghios şi penibil, dar nu spiritual.

Câte cărţi a citit Mihai Ghimpu?

Mai mult ca atât, Mihai Ghimpu a demonstrat că nu posedă nici cele mai elementare cunoştinţe de cultură generală. Dacă pe parcursul vieţii sale ar fi manifestat o minimă curiozitate intelectuală şi ar fi citit măcar 2-3 cărţi, el nu ar fi prezentat, prin alegoriile lui deplasate, imaginea unei colibe dacice în interiorul căreia se află aninat usturoi, ceapă şi porumb. Putem admite că dacii aveau şi consumau ceapă, pentru că această cultură agricolă a fost adusă în Europa din Egipt, încă în antichitate, de către romani. La fel, putem presupune că strămoşii noştri geto-dacii consumau şi usturoi, pe care, se pare, tot romanii l-au adus în Europa de la egipteni, aceştia avându-l de la chinezi. Dacii însă nu aveau cum să aibă porumb, prin urmare, într-o colibă dacică nu putea fi „aninat porumb”, pentru că pe vremea dacilor porumbul încă nu exista în Europa.

Primii europeni care au văzut această plantă au fost marinarii lui Columb, la 5 noiembrie 1492, când au debarcat în Cuba. Crezând că au debarcat în India, ei au numit această plantă grâu de India. Se presupune că porumbul ar fi fost adus în Europa în 1519 de către Cortez (cel care a cucerit Mexicul pentru Spania, învingând imperiul Aztec), fiind apoi cultivat pe suprafeţe întinse în Spania şi Portugalia. Deci, nici măcar Ştefan cel Mare nu avea cum să vadă planta de porumb şi să mănânce mămăligă de porumb, cu atât mai puţin dacii.

Înainte de a susţine că în colibele dacice era „aninat porumb”, respectiv că dacii cultivau porumbul şi mâncau mămăligă, Mihai Ghimpu, ca să nu să se facă de râsul lumii, mai bine consulta, în prealabil, opinia unor specialişti, a istoricilor, bunăoară. Dacă preşedintele interimar al statului ar fi convocat şi i-ar fi cerut sfatul măcar unui membru al Comisiei pentru elucidarea crimelor comunismului totalitarist, pe care a înfiinţat-o prin decret prezidenţial, el nu ar fi spus că într-o colibă dacică era „aninat porumb”, ci ar fi înlocuit porumbul cu… mălaiul, să zicem, o plantă prin excelenţă a locului, cultivată şi apreciată de daci.

Ghimpu schimbă tancul personal pe elicopterul prezidenţial

La faza cu porumbul aninat din coliba dacică Mihai Ghimpu a fost stupid. Dar atunci când a afirmat că va folosi mai des elicopterul prezidenţial pentru a se deplasa, Mihai Ghimpu a fost chiar cinic. Toată lumea ştie că drumurile sunt foarte proaste în Republica Moldova, că, din această cauză, orice posesor de maşină aruncă în vânt anual mii şi zeci de mii de lei pentru reparaţia autoturismelor, camioanelor şi a altor vehicule autopropulsate. Iar Mihai Ghimpu este direct responsabil de situaţia din ţară, inclusiv de starea drumurilor, el ocupând două dintre cele mai importante funcţii în stat: preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al statului. Oare ce le recomandă Ghimpu, care se plimbă cu elicopterul prezidenţial întreţinut din banii contribuabililor, posesorilor de autovehicule, să-şi cumpere şi ei câte un elicopter ca să evite drumurile proaste?

Cu câţiva ani în urmă, Ghimpu spunea că dacă vrea îşi cumpără şi un tanc. Vedem că el a renunţat la tanc, aşa cum drumurile sunt atât de proaste, încât nici tancul nu le-ar rezista. Mare şmecher mai e şi acest Ghimpu interimar! Atâta doar că, intelectualul şi academicianul de el, nu pricepe nici cât un grăunte de porumb nici aeronautică, nici agricultură, nici istorie, nici administrare a treburilor de stat şi, evident, nici limbi străine de vreme ce, lângă „porumbul aninat” stă „aninată” şi memorabila lui replică de Guliţă al timpurilor noastre: „Bonjour maman, cum spun polonejii!”.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
 1. iunie 7, 2010 la 7:58 pm

  Amuzant 🙂 Îmi place primul intertitlu.
  Există o întrebare-capcană: „În ce fel de ceaun îşi fierbeau mămăliga oştenii lui Ştefan?”. (sau dacii)
  Dar poate că visa şi Mihai Ghimpu să urce într-un avion MIG şi, în sfârşit, a urcat. Câţi dintre noi au această ocazie?
  Dacă ai fi lucrat la „ziarul lui Ghimpu”, precis că ratai bucuria distracţiei 🙂
  Sper că vom avea presă neafiliată politic într-o zi şi vei scrie la fel de inspirat şi cu mult haz despre toate personajele pe care acum le cruţi.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: