Mitropolitul căutat în coarne nu renunţă la privilegii

Faptul în sine nu înseamnă nici pe departe că Guvernul Filat, aflat în strânse legături cu mitropolia „întregii” Moldove, ar fi pornit o campanie de retragere a multiplelor privilegii de care are parte alintatul vlădică în grad de colonel. Pur şi simplu, mitropolitul-polcovnic a nimerit din întâmplare în toată această tărăşenie, care îi viza mai mult pe ceilalţi 37 de deţinători de numere speciale de înmatriculare.

Dacă Guvernul Filat ar fi intenţionat pe-adevăratelea să-i retragă mitropolitului Vladimir privilegiile şi onorurile „spiciale”, ar fi mers pe o altă cale.
Întâi de toate ar fi iniţiat modificarea legii nr. 273-XIII, din 9 noiembrie 1994, privind actele de identitate şi sistemul naţional de paşapoarte, pentru a-i retrage paşaportul şi imunităţile diplomatice răzgâiatului ierarh. Această lege, amendată la rugămintea mitropolitului Vladimir şi la propunerea unui alt evlavios creştin, făcător de cruci mari şi bătător de „mătanii” adânci ca Victor Stepaniuc, prevede în alineatul 3, litera g) din articolul 2 că paşaportul diplomatic li se eliberează: „Preşedintelui şi judecătorilor Curţii Constituţionale, Preşedintelui şi vicepreşedinţilor Curţii Supreme de Justiţie, Procurorului General, Preşedintelui Curţii de Conturi, Mitropolitului Chişinăului şi al întregii Moldove”.
Mai apoi, Guvernul ar fi răspuns cererii oficiale a Mitropoliei Basarabiei de anulare a Hotărârii de guvern nr. 740, din 11 iunie 2002, cu privire la edificiile şi locaşurile de cult, document care discriminează Mitropolia Basarabiei şi îi oferă avantaje structurii în frunte cu mitropolitul din subordinea piosului întru toate securist şi bătător de „mătanii” Pasat. Guvernul Filat însă a sfidat cererea Mitropoliei Basarabiei, nu a prezentat nici un răspuns pe durata a 7 luni de zile şi-i caută în continuare mitropolitului Vladimir în coarne, menţinând situaţia pe placul lui.
Se ridică rumori de la o vreme că vlădicescul scaun al mitropolitului Vladimir se clatină. Că alţi păstori, de pe paralele ceva mai nordice, mai ortomani, cu oi sufleteşti nu neapărat mai multe, dar mai cornute, vânează acel scaun şi nu pregetă nimic pentru a-l câştiga. Dacă între aceste rumori şi decizia de retragere a numerelor „spiciale” ar fi vreo legătură, este însă greu de spus.
Ca simpli credincioşi ne întrebăm însă la ce i-or fi trebuit până acum şi la ce i-ar putea servi de acum încolo aceste numere speciale unui călugăr şi ierarh ortodox chemat să-L urmeze pe Hristos şi pe sfinţii apostoli în modestie, în simplitate, în mulţumirea cu cele sfinte şi vrednica lor slujire? Cum ajută oare la mântuirea sufletului creştinesc drăcoveniile astea de numere „spiciale”, de stat şi guvernamentale, la ce foloseşte împolcovnicirea călugărilor sau care este rolul, locul şi funcţia securiştilor în Biserică?
Oricât de multe şi preasmerite răspunsuri ne-ar veni din fastuoasa reşedinţă mitropolitană din strada Bucureşti nr. 119, nimeni nu ne va putea convinge că bunul simţ creştinesc poate converti vreodată expresia consacrată „per pedes apostolorum” în „per numerus speciali governorum”. Aici şi acum un lucru e cert: Guvernul nu trebuie să-i mai caute în coarne mitropolitului ţinut strâns în mâna fostei căpetenii securistice Pasat. Să vedem dacă are curajul.
Comentarii recente