Prima pagină > Uncategorized > atan: „Lotul de ţigări de contrabandă a fost transportat prin Transnistria”. Serviciul Vamal: „Ţigările au ieşit din ţară legal”. Ghimpu: „Slavă Domnului că se lucrează”

atan: „Lotul de ţigări de contrabandă a fost transportat prin Transnistria”. Serviciul Vamal: „Ţigările au ieşit din ţară legal”. Ghimpu: „Slavă Domnului că se lucrează”

Ministrul Catan susţine că lotul de ţigări de contrabandă ajunse în Bulgaria din Republica Moldova au fost scoase din ţară prin Transnistria şi, de aceea, autorităţile de la Chişinău nu au putut controla situaţia. De cealaltă parte, Serviciul Vamal susţine că lotul de ţigări a fost scos din ţară în mod legal, prin portul Giurgiuleşti.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, l-a întrebat pe ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan, cum a fost posibil ca un lot de ţigări de contrabandă în valoare de 12 milioane de euro să fie scoase din ţară fără a fi depistate de autorităţile moldovene. El s-a arătat revoltat de faptul că 35 de milioane de pachete de ţigări au fost depistate tocmai în Bulgaria şi că instituţiile competente nu iau măsuri pentru contracararea acestui tip de infracţiuni. Ministrul Catan i-a răspuns preşedintelui interimar că, în momentul de faţă, un reprezentant al MAI a fost trimis la Sofia, Bulgaria, pentru a efectua investigaţii pe acest subiect. Totodată, ministrul de Interne s-a arătat convins că ţigările au fost scoase din ţară prin regiunea transnistreană, unde autorităţile de la Chişinău nu controlează frontiera. El a precizat că, potrivit supoziţiilor MAI, ţigările de contrabandă au ajuns în Marea Neagră prin portul Iliciovsk din Ucraina.

Mihai Ghimpu s-a arătat satisfăcut de răspuns: „Ei, slavă Domnului că se lucrează!”

Vom menţiona însă că, pe de altă parte, Serviciul Vamal al Republicii Moldova susţine că lotul de ţigări reţinut de vameşii bulgari în portul maritim Varna şi declarat de contrabandă, a fost unul perfect legal, fiind încărcat în portul maritim Giurgiuleşti. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal, Ion Magu, a declarat pentru agenţia OMEGA că ţigările arestate în Bulgaria au fost produse de întreprinderea de stat „Tutun CTC” „în baza materiei prime furnizate de client”, tranzacţia vamală „fiind verificată şi de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei”.

Magu a mai accentuat că încărcătura de ţigări a fost verificată şi de organele de control din portul Constanţa, România, care la rândul lor nu au găsit ilegalităţi ale transportării mărfii. „Exportul a fost executat legal, aşa cum se cuvine”, a menţionat Magu, subliniind că Serviciul Vamal al Moldovei nu are atribuţie la acuzaţiile de contrabandă aduse de autorităţile bulgare. În context, sursa citată a calificat drept calomnie afirmaţiile la adresa Serviciului Vamal al Moldovei, precum că nu a reacţionat la informaţiile apărute pe marginea acestui caz.

Amintim că, zilele trecute, vameşii bulgari au reţinut o navă, care transporta o cantitate record de ţigări netimbrate. Potrivit unei publicaţii electronice, nava cargo reţinută în Marea Neagră, în apropiere de portul Varna, avea pavilion spaniol, iar marfa de contrabandă provenea din Republica Moldova. Potrivit Ministrului de Finanţe bulgar, Simeon Diankov, toate cele 35 de milioane de pachete de ţigări de pe navă trebuiau să ajungă în Egipt. Oficialul a menţionat că operaţiunea a fost coordonată cu serviciile speciale ale altor state comunitare, dar şi cu Serviciul European pentru Combaterea Fraudelor Financiare. Dacă marfa ar fi ajuns la destinaţie, pierderile ar fi fost de 12 milioane de euro.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: