Prima pagină > Uncategorized > Contrabandă cu ţigări la nivel de stat

Contrabandă cu ţigări la nivel de stat

Sergiu Praporşcic şi Victor Gurău în studioul FLUX TV

Interviu cu analistul politic Victor GURĂU, realizat de Sergiu PRAPORŞCIC, în studioul FLUX TV

– În întreaga mea activitate de jurnalist, niciodată nu am avut prilejul să scriu o ştire, să relatez despre o captură de ţigări de contrabandă de tocmai 35 de milioane de ţigări! Acest lot de ţigări de contrabandă, capturat de vameşii bulgari, este de-a dreptul halucinant. Domnule Victor Gurău, cum a fost posibil ca acest lot de ţigări să fie produs în mod fraudulos în Republica Moldova şi apoi să fie scos prin contrabandă peste hotare, trecând vama moldoveană, trecând de grănicerii moldoveni, evitând posturile de poliţie moldoveneşti?

– Trebuie să precizăm faptul că acest lot de ţigări de contrabandă a trecut nu doar prin vama moldovenească, ci şi prin vama românească, căci cargoul maritim a ieşit în largul Mării Negre prin portul Constanţa. Adică problema este mult mai gravă. Oficialităţile de la Sofia au monitorizat acest caz timp de trei săptămâni. Asta înseamnă că autorităţile bulgare deţin toată informaţia, cunosc tot traseul parcurs de acest lot de ţigări de contrabandă. Încercările responsabililor de la Serviciul Vamal de a justifica trecerea peste frontieră a acestui lot de ţigări de contrabandă nu au nici o relevanţă, deoarece Bulgaria este membră a Uniunii Europene, ca şi România, şi monitorizarea care a avut loc s-a efectuat şi cu concursul structurilor europene. Astfel, capturarea acestui lot imens de ţigări de contrabandă face parte dintr-un şir întreg de acţiuni efectuate de structurile specializate ale comunităţii europene pentru a demonstra că Republica Moldova este implicată masiv în contrabanda cu ţigări, fapt despre care, anterior, au semnalat şi autorităţile române.

– Acum 3 luni, autorităţile vamale române au depistat la Albiţa o încărcătură cu ţigări de contrabandă în valoare de peste un milion de dolari, care a trecut fără nici o problemă prin postul vamal moldovean Leuşeni.

– Însă, doar atât. Ţigările au fost capturate, dar nimeni nu ştie cum s-a desfăşurat ancheta, dacă vinovaţii au fost sau nu identificaţi.

Nu poţi scoate prin contrabandă din ţară 35 de milioane de ţigări fără implicarea factorilor de nivel înalt

– Este adevărat. Un singur lucru îl putem afirma cu certitudine: autorităţile moldovene sau sunt total incapabile să combată contrabanda cu ţigări, sau sunt implicate nemijlocit în acest trafic.

– În cazul trecerii frauduloase peste frontieră a unui lot mic de ţigări, care încape într-un TIR, am mai putea admite că este vorba de o contrabandă ordinară, ca să spunem aşa. Deşi este foarte greu să ne imaginăm cum poate să treacă prin vamă un TIR plin cu ţigări fără ca vameşii să observe asta. Încercaţi să treceţi hotarul cu un cartuş de ţigări, cu zece pachete şi o să vedeţi că vameşul o să vi le găsească. Cu atât mai mult, o să vă prindă dacă veţi încerca să treceţi cu o geantă cu ţigări, cu un portbagaj. De fapt, nu ai nici o şansă să treci vama cu ţigări fără ştirea vameşilor.

Dar când este vorba de un lot de 35 de milioane de ţigări, îmbarcate pe un cargou maritim şi care a fost scos din ţară prin portul Giurgiuleşti, nu putem admite că autorităţile nu au ştiut, că nu au observat. Este clar că o asemenea operaţiune nu poate fi efectuată fără implicarea factorilor decizionali de la Chişinău. Ba mai mult ca atât, este vorba de o operaţiune bine planificată, bine organizată şi bine executată. Organizarea unei contrabande de 35 de milioane de ţigări nu poate fi efectuată de o reţea criminală oarecare, nici măcar autorităţile de rang mai jos nu pot face lucrul acesta. Contrabanda la un asemenea volum poate fi organizată doar cu implicarea factorilor de rang foarte înalt. Mai ales că este vorba şi de o sumă enormă.

Valoarea ţigărilor de contrabandă – 7 000 000 de euro

– Ministrul de Interne, Victor Catan, a declarat că acest lot de ţigări de contrabandă a trecut prin Transnistria, deşi autorităţile bulgare spun clar că lotul de contrabandă a fost scos din Republica Moldova prin portul Giurgiuleşti. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal moldovean, Ion Magu, a declarat că ţigările au trecut prin vama de la Giurgiuleşti în mod legal, că nu ar fi vorba de contrabandă, contrazicând în felul acesta autorităţile bulgare, dar şi pe ministrul Catan.

– Serviciul Vamal susţine nu doar că lotul de ţigări a trecut hotarul legal, ci şi că a fost produs tot în mod legal la Combinatul de Tutun de la Chişinău – S.A. „Tutun CTC”. Ion Magu a mai declarat că CCCEC a monitorizat şi supravegheat legalitatea acestei tranzacţii. Dar iată că Alexandru Gâscă, purtătorul de cuvânt al Centrului, declară că CCCEC nu are nimic cu această acţiune. Vedem că instituţiile care trebuie să lupte cu corupţia şi crimele economice se contrazic reciproc. Ba mai mult, asta face succesibile aceste instituţii de implicare în contrabanda cu ţigări. Nimeni treaz la minte nu poate nici măcar să-şi imagineze că un lor de 35 de milioane de pachete de ţigări a trecut neobservat de Ministerul de Interne, de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi de Serviciul Vamal.

– Dar mai este Departamentul de Grăniceri şi, mai ales, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura Generală!

– Păi, este de râsul găinilor că toate aceste organe se ocupă de bariera lui Voronin şi Chirtoacă, dar contrabanda cu ţigări este în floare. Trebuie să cunoaştem că, în general, autorităţile reuşesc să depisteze doar 10-15 la sută din contrabanda cu ţigări. Deci, au existat mai multe loturi de ţigări de contrabandă care nu au fost depistate. Şi nici nu poate fi altfel, dacă în aceste acţiuni sunt implicate autorităţile unui stat.

Republica Moldova nu mai poate fi un partener credibil al UE

– În ce măsură această contrabandă de ţigări, desfăşurată cu concursul evident al autorităţilor, afectează imaginea Republicii Moldova şi compromite şansele ei de integrare europeană?

– Nu cred că Republica Moldova se mai poate declara un partener credibil pentru Uniunea Europeană. Nu cred că aceste cazuri vor rămâne netaxate de către birocraţii europeni. Până acum declaraţiile oficialilor români cu privire la cantitatea enormă de ţigări de contrabandă care trece râul Prut au rămas fără prea mare atenţie din partea Bruxellesului. Acum însă, odată cu interceptarea unui lot de 35 de milioane de ţigări de contrabandă, oficialii europeni vor acţiona energic. Mai ales că acest lot de ţigări de contrabandă a fost capturat de autorităţile bulgare în parteneriat cu cele ale altor state din cadrul Uniunii Europene, deci a fost o operaţiune comunitară de contracarare a contrabandei la hotarul Uniunii Europene. Aceste 35 de milioane de ţigări puteau să ajungă pe piaţa comunităţii europene, nimeni nu poate să ne dea asigurări că ele ar fi ajuns în Egipt, dacă nu erau sechestrate.

– Credeţi că vor fi găsiţi şi traşi la răspundere vinovaţii?

– Nu cred că vor fi găsiţi vinovaţii, deşi aş vrea foarte mult.

– S-ar putea să aveţi dreptate, pentru că până în prezent nu cunoaştem cine este vinovat de trecerea peste hotarul Republicii Moldova, prin punctul vamal Leuşeni, a lotului de ţigări, în valoare de peste un milion de dolari, la 5 martie 2010.

– Vinovaţii nu au fost găsiţi pentru că nu s-a dorit acest lucru. Să nu credeţi că este chiar imposibil să se identifice nişte infractori care se ocupă de contrabanda cu ţigări dacă statul doreşte să facă acest lucru. Din câte cunosc eu, partea română chiar a întors ţigările de contrabandă părţii moldoveneşti, adică contrabandiştilor moldoveni. Eu deţin această informaţie de la o sursă în care am încredere şi care mi-a comunicat că au fost întocmite anumite documente prin care se constată că respectiva partidă de ţigări ar fi fost una legală.

– Dacă am fi trăit în alt stat decât Republica Moldova …

– Da, da, da, dacă am fi trăit în alt stat, guvernul şi-ar fi dat demisia in corpore după ce a fost depistat un lot de 35 de milioane de ţigări de contrabandă. Bâlbâiala de care au dat dovadă structurile de stat care au responsabilitatea să combată contrabanda demonstrează că factori de conducere, demnitari înalţi sunt implicaţi în această contrabandă. Acest lot a fost produs la Fabrica de tutun din Chişinău, aflată chiar în buricul târgului, care este cea mai mare întreprindere de ţigări din zonă şi în care statul deţine capitalul majoritar.

– Contrabanda se face la nivel de stat?

– Aşa reiese.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: