Prima pagină > Uncategorized > Contrabanda şi corupţia iau amploare

Contrabanda şi corupţia iau amploare

Politicienii despre captura record de ţigări moldoveneşti de contrabandă, în Bulgaria

Ziarul FLUX a încercat să afle care este poziţia politicienilor moldoveni vizavi de scandalul privind cel mai mare lot de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, depistat, săptămâna trecută, într-un port maritim din Bulgaria. Vă prezentăm poziţia celor care au binevoit să ne răspundă:

Serafim Urechean, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, preşedinte AMN:

De vină sunt vameşii moldoveni

Eu cred că vameşii moldoveni se fac vinovaţi de această situaţie şi ei ar trebui să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat. Nimeni altul.

Iurie Colesnic, deputat MAE:

Precedentul din 5 martie mă face să cred că nu vom afla adevărul

Consider că autorităţile vamale şi serviciile responsabile de anihilarea contrabandei sunt vinovate, pentru că depistarea vinovaţilor este misiunea lor. Şi în România a fost depistat un lot mare de ţigări de contrabandă, iar cazul aşa şi a fost dus la bun sfârşit, până în ziua de astăzi nu cunoaştem persoanele implicate şi proprietarii acelor ţigări. Această situaţie face ca problema să persiste, iar lucrurile nu se vor opri aici. Nu cred că vom afla adevărul, pentru că avem drept exemplu cazul cu contrabanda de ţigări în România.

Oazu Nantoi, deputat PD:

Conducerea statului a început foarte dinamic să se contamineze de corupţie

Eu nu pot să vă spun nimic deoarece nu cunosc care este procedura. Dacă aş fi fost om de afaceri, aş cunoaşte mai multe despre această situaţie. Însă este evident că autorităţile de stat ale Republicii Moldova sunt vinovate. Este o problemă reală pentru societatea noastră. Nu sunt specialist în domeniu, dar acest incident reflectă faptul că corupţia în statul moldovenesc există. Conducerea statului a început foarte dinamic să se contamineze de corupţie

Vladimir Ţurcan, deputat, preşedinte PMU:

Trebuie iniţiată o anchetă pentru a găsi vinovaţii

În primul rând, se face vinovat Serviciul vamal, pentru că orice marfă care trece frontiera trebuie verificată. Cea care este ascunsă, trebuie să fie depistată. Conform obligaţiilor de serviciu, însăşi Vama este organul abilitat să depisteze cazurile de contrabandă. Consider că trebuie iniţiat o anchetă, care să depisteze filiera care se ocupă cu contrabandă.

Eduard Muşuc, deputat PCRM:

Guvernarea tolerează şi chiar controlează contrabanda cu ţigări

Actuala guvernare se face vinovată de contrabanda cu ţigări. Evident, cei care trebuie să răspundă, în primul rând, sunt Serviciul vamal şi Ministerul Afacerilor Interne. Personal consider că dacă ar fi fost un singur caz de contrabandă, l-am fi putut considera o excepţie. Însă dacă avem deja cazuri în care sunt implicate serviciile vamale ale altor state, putem vorbi deja despre un sistem controlat şi tolerat care activează în statul nostru.

Veaceslav Untilă, preşedinte MAE:

În mod sigur că nu vom afla nimic, pentru că există precedent

Eu cred că organele vamale sunt vinovate în asemenea cazuri. Dar nu pot să mă expun clar, pentru că aştept răspuns de la Procuratură. Mai ales că nici în cazul contrabandei din luna ianuarie încă am primit nici un răspuns. Dacă va demara ancheta ca şi în cazul primului caz de contrabandă, la sigur nu vom afla nimic.

Corina Fusu, deputat PL:

În Republica Moldova corupţia nu a fost nici pe departe minimalizată

Vama şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei se ocupă de elucidare unor astfel de situaţii. Dar vedeţi că în Republica Moldova corupţia nu a fost nici pe departe minimalizată, ca să zic aşa. Avem încă multe probleme în Procuratură, Justiţie şi în Serviciul vamal. Fiecare trebuie să-şi facă cinstit datoria în instituţia în care este angajat.

Oleg Cernei, consilier municipal Chişinău:

Vameşii sunt schimbaţi de la o vamă la alta pentru a nu putea fi identificaţi

Este foarte urât că asistăm deja la al doilea caz răsunător de contrabandă cu ţigări. Principalii responsabili sunt Poliţia de Frontieră şi Departamentul Vamal. Aceste două instituţii sunt responsabile de marfa care intră şi iese de pe teritoriul Republicii Moldova. Este foarte neplăcut că acest lot a fost depistat, de această dată, nu pe teritoriul României ci şi pe cel al Bulgariei. În asemenea cazuri, trebuie vameşii trebuie cercetaţi, cu toate că am înţeles că, în momentul de faţă sunt schimbaţi de la o vamă la alta şi va fi foarte greu de a-i identifica. Consider că există o reţea, care a încercat, prima dată să facă contrabandă pe cale terestră, a văzut că nu se poate şi a încercat şi pe cale maritimă. Cred că autorităţile de stat sunt implicate.

Vitalie Nagacevschi, ex-deputat PLDM:

Faptul că ţigările sunt moldoveneşti, nu înseamnă că provin din Republica Moldova

Din păcate, nu pot să mă expun pe acest caz. Prima dată trebuie investigăm de unde vin ţigările. Faptul că sunt moldoveneşti nu înseamnă neapărat că ele provin din Republica Moldova. Poate că sunt din Transnistria. Nu vreau să mă pronunţ, deoarece acest lucru pare mai mult a speculaţie.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte al Partidului Naţional Liberal:

Filat a spus „NU corupţiei!”. Însă contrabanda cu ţigări este un act de corupţie

Sâmbătă, 5 iunie, premierul Filat s-a angajat să asigure transparenţa actului de guvernare şi a spus „NU corupţiei!”. Am participat şi eu la acea manifestare şi am declarat: contrabanda cu ţigări este un act de corupţie. Indiferent dacă guvernarea e comunistă sau liberal-democrată. Actuala guvernare trebuie să demonstreze că este alta decât cea comunistă.

Igor Boţan, analist politic:

Autorităţile sunt obligate să ofere un răspuns vizavi de această situaţie

Autorităţile moldovene declară că toate actele erau în regulă. Mie însă nu îmi este clar de ce autorităţile bulgare nu sunt de aceeaşi părere. Mai cunosc că ţigările au trecut şi prin portul Constanţa, iar acolo, iarăşi, nu au fost depistate nereguli. Cred că cea mai bună soluţie ar fi să aşteptăm să vedem cum vor evolua evenimentele. Lucrurile sunt foarte interesante, dar încă destul de neclare. Autorităţile sunt obligate să răspundă la aceste întrebări, pentru că lucrurile sunt foarte curioase.

Tatiana MANEA, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: