FLUX, condamnat din nou de judecătorii Puterii

Cu ceva timp în urmă, colegul meu Sergiu Praporşcic, director al publicaţiei FLUX, scria că, după felul în care Justiţia va judeca acest caz, ne vom putea da seama pe cât de independentă este aceasta sub regimul Ghimpu-Filat şi dacă nu cumva ea este la fel de neindependentă sau poate chiar mai aservită puterii politice decât în timpul celor 8 ani ai regimului Voronin. „Acum vom vedea şi pe cât de democratică este guvernarea AIE, pe cât de tolerantă este aceasta cu presa pe care nu o controlează, care nu-i ciuguleşte din palmă, adică cu presa independentă şi dacă, în general, aceasta acceptă pluralismul de opinii şi critica, ca elemente indispensabile unei societăţi democrate”, spunea Sergiu Praporşcic, accentuând că, în caz contrar, „vom putea constata că în Republica Moldova s-a instituit un regim autoritar, cu persoane care se pretind lideri politici, dar care, de fapt, provin din rândurile gangsterilor de altă dată, deveniţi între timp oligarhi influenţi, cu milioane şi miliarde de euro pe conturi, şi pentru care libertatea de opinie, independenţa mass-media nu sunt decât vorbe goale, numai bune de prostit electoratul”.
Iată că astăzi, putem constata că această temere s-a confirmat şi că justiţia în ţara noastră continuă să activeze după vechile practici, adică să îi protejeze exclusiv pe guvernanţi, şi că buchia legii şi interesele cetăţeanului nu contează atât timp cât sunt afectate interesele celor care deţin „pâinea şi cuţitul”.
Nu ne sperie faptul că am mai pierdut un proces de judecată. Ziarul FLUX este recordman pe ţară la pierdut dosare în instanţele naţionale, ca, ulterior să le câştige la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Şi nici nu ne miră faptul că reprezentanţii actualei puteri, la fel ca şi toţi guvernanţii pe care i-a avut până acum Republica Moldova, îşi doresc, cu tot dinadinsul, ca ziarul FLUX să fie închis. Pentru că suntem aproape singura instituţie de presă care nu s-a înregimentat în cohorta de lustruitori de imagine ai actualilor guvernanţi, păstrându-ne poziţia de ziar care spune lucrurilor pe nume, chiar şi cu riscul de a fi hărţuiţi, ameninţaţi, înjuraţi şi chiar lichidaţi ca instituţie de presă.
Procesele de judecată prin care ne târâie deputatul de limbă rusă al Puterii, Veaceslav Platon, având sprijinul direct al oamenilor promovaţi de Ghimpu, se referă la un articol, publicat de subsemnatul în luna martie 2009, când Republica Moldova se afla în plină campanie electorală pentru alegerile din 5 aprilie. Am criticat atunci dur decizia scandaloasă şi sfidătoare a capului amenist, Serafim Urechean, de a-l ticsi pe uşa din dos a Legislativului pe dubiosul şi rău-famatul afacerist Veaceslav Platon, vestit în tot spaţiul post-sovietic pentru scandalurile reider şi escrocheriile răsunătoare, dezbătute pe larg în presa timpului.
De altfel, am decis să ne implicăm, după ce Comisia Electorală Centrală a respins solicitarea Procuraturii municipale de a-l scoate pe Platon din cursa electorală, astfel încât acesta să poată fi cercetat penal şi să-i fie aplicată măsura preventivă – arestul (candidaţii la funcţia de deputat se bucură de imunitate şi nu pot fi arestaţi). Am publicat şi o amplă investigaţie jurnalistică (care constituie subiectul unui alt proces de judecată intentat împotriva noastră), în care arătam schemele criminale ce îl aveau ca protagonist pe actualul deputat Platon. La baza acestei investigaţii au stat un şir de documente, articole de investigaţie din presa rusă şi ucraineană, dar şi informaţii furnizate de persoane bine informate în care avem deplină încredere.
Aşa cum ar trebui să procedeze orice ziar aflat în serviciul cetăţeanului, am afirmat clar şi răspicat că astfel de personaje nu au ce căuta în Forul Suprem al statului, ci trebuie deferiţi Justiţiei, pentru a fi pedepsiţi, dacă se constată că sunt vinovaţi. Nu ne-a susţinut atunci nimeni, deşi zeci de ONG-uri, finanţate en-gros de instituţii europene importante, nu-şi dădeau rând să ne asigure că vor avea grijă ca alegerile să se desfăşoare corect şi democratic, iar persoanele certate cu legea să fie împiedicate de a ajunge în Parlament.
Platon nu ne-a dat în judecată atunci, a aşteptat să devină deputat, ca să fie sigur că va dispune de toate pârghiile necesare ca să ne închidă gura. Iar astăzi, după ce Justiţia a fost trecută, in corpore, de sub comunişti sub aşa-zişii democraţi, speră că planul său va reuşi şi că, în sfârşit, FLUX-ul îşi va întrerupe activitatea. Iar pe de asupra să mai câştige şi nişte bani nemunciţi.
Aleasa lui Ghimpu, Liuba Pruteanu, acuzată anterior că a favorizat o grupare criminală
Printre altele, judecătoarea Liuba Pruteanu, care a pronunţat decizia de desfiinţare a ziarului FLUX (suma de 200 000 de lei pe care ar urma să o achităm lui Platon este enormă pentru bugetul unui ziar independent şi poate paraliza activitatea ziarului, iar mai apoi să ducă la falimentul lui) este şi ea cu musca pe căciulă.
Favorita lui Mihai Ghimpu la funcţia de vicepreşedinte a Judecătoriei Buiucani s-a remarcat, nu foarte demult, într-un raport amplu al cunoscutei organizaţii Transparecy International, care o acuza că ar fi favorizat o grupare criminală. Întrucât subiectul este unul destul de amplu, vom aminti doar că Liuba Pruteanu i-a achitat, într-un mod de-a dreptul dubios, pe trei indivizi cu antecedente penale, care făceau parte din gruparea criminală „Miteai” şi care le-au răpit, maltratat şi ameninţat cu moartea pe fiica Valentinei Şoltoian, locotenent-colonel de poliţie în rezervă, şi pe o prietenă a acesteia. „Cea mai dubioasă sentinţă de achitare în privinţa grupului „Miteai” a fost pronunţată la 13 iulie 2006, de către judecătoarea Liuba Pruteanu, de la Judecătoria sectorului Buiucani al mun. Chişinău. Inculpaţii au fost achitaţi pe trei dosare penale, într-un proces care a fost tergiversat timp de patru ani. […] Prin sentinţa emisă de judecătorul L. Pruteanu sunt achitaţi inculpaţii pe episodul „ameninţarea cu moartea”, motivând că „nu au fost prezentate probe concludente”. Oare nu este o ameninţare cu moartea când ţi se pune la tâmplă un pistol „Makarov”, când sunt strangulate părţile vătămate, sunt ameninţate cu cuţit de tip „babocika”, sunt bătute cu bâta în cap?”, se arată în raportul Transparecy International.
Ţinând cont de această situaţie, suntem mai mult decât îndreptăţiţi să credem, că cei care guvernează astăzi Republica Moldova nu se deosebesc prin nimic de fostele guvernări. Iar scopul pe care aceştia îl urmăresc nu este nici pe departe instituirea unui stat de drept, aşa cum promiteau solemn în campaniile electorale. Chiar şi pentru simplul fapt că Puterea de astăzi, reprezentată de Platon, Pleşca, Urechean, Ghimpu ş.a. fac eforturi disperate să închidă FLUX-ul.
Cert este faptul că ziarul FLUX nu va fi închis cu una, cu două. Am supravieţuit atâtor guvernări, vom supravieţui şi de data aceasta.
P.S. Miercuri, 16 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a casat hotărârile Judecătoriei Râşcani, prin care eram obligaţi să-i plătim 100 000 (1 sută de mii) de lei deputatului AMN, Ion Pleşca, pentru daune morale. Este vorba, la fel ca şi în cazul lui Platon, de nişte investigaţii jurnalistice care vizau persoana deputatului Pleşca, nu mai puţin controversată, investigaţii care nu au fost, se pare, pe placul demnitarului. Astfel, Curtea Supremă de Justiţie (care reprezintă punctul final în justiţia moldovenească, după alte lungi şi chinuitoare procese de judecată) a anulat decizia Curţii de Apel din 5 noiembrie 2009, care menţinuse în vigoare sentinţa Judecătoriei Râşcani, din data de 3 iunie 2009. Dosarul a fost remis la o nouă rejudecare în cadrul unui alt complet de judecată.
Am apreciat această decizie ca fiind o victorie a noastră. Rămâne de văzut ce urmează. Ion Pleşca este preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova şi membru al coaliţiei de guvernământ, ceea ce ne face să credem că nu se va lăsa bătut şi că va merge până în pânzele albe, numai să vadă închis FLUX-ul.
Vom reveni pe parcurs cu mai multe detalii.
Nicolae FEDERIUC, redactor-şef FLUX
Comentarii recente