Instanţele de judecată favorizează guvernanţii
– Domnule Radu Buşilă, aveţi un litigiu cu primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. De ce vă judecaţi cu primarul capitalei?
– Noi ne judecăm cu Primăria municipiului Chişinău, iar primarul, ca principal reprezentant al Primăriei, este invitat în instanţa de judecată pentru că a refuzat să ne furnizeze informaţia privind mărimea salariilor pe care le primesc funcţionarii publici, angajaţii Primăriei Chişinău, în mod special, şefii de direcţii.
Şefii de direcţie de la Primăria Chişinău ridică salarii de 14-16 mii de lei
– Dar ce, aceşti funcţionari primesc salarii atât de mari încât primarul general nu vrea să le facă publice?
– Conform informaţiilor noastre, ei primesc de la 14 la 16 mii de lei pe lună. Noi credem că cetăţenii noştri au dreptul să ştie care este adevărul, să cunoască cum sunt cheltuiţi banii contribuabililor pe timp de criză. Vrem să demonstrăm un adevăr: funcţionarii publici primesc salarii exagerat de mari şi acest lucru îl putem face doar prin intermediul instanţei de judecată.
– De ce, pentru că primarul a refuzat să vă ofere această informaţie?
– Exact. Primarul Chirtoacă a refuzat să ne pună la dispoziţie această informaţie. Iată acesta este răspunsul lui, pe care este aplicată semnătura lui şi prin care suntem anunţaţi că nu ne furnizează informaţiile solicitate pe motiv că asemenea informaţii constituie date personale ale salariaţilor şi nu le poate divulga fără acordul scris al acestora. Adică Dorin Chirtoacă refuză să ne spună cum cheltuieşte banii contribuabililor, banii noştri pe care îi plătim ca taxe şi impozite.
– Şi care este decizia instanţei?
– Ne-am adresat instanţei şi vreau să vă spun că eu personal i-am înmânat lui Dorin Chirtoacă cererea de chemare în judecată. Dar la prima înfăţişare, reprezentantul Primăriei Chişinău a solicitat să i se dea timp ca să se informeze asupra dosarului care i-a fost înaintat. Iar judecătorul, doamna Lidia Bulgac, a amânat şedinţa de judecată pentru data de 27 septembrie, adică peste 3 luni. Astfel, conform prevederilor Codului Contravenţional, termenul de prescripţie pentru orice contravenţie administrativă este de 3 luni. Adică se urmăreşte depăşirea acestui termen şi exonerarea de răspundere a Primăriei municipiului Chişinău.
Vom căuta dreptate la CEDO
– Deci, dacă ar fi să formulăm în câteva cuvinte, situaţia este următoarea: primarul Dorin Chirtoacă refuză să facă publică informaţia privind salarizarea funcţionarilor publici din cadrul Primăriei Chişinău. Acest refuz constituie o contravenţie administrativă. Vă adresaţi instanţei de judecată, solicitând ca Dorin Chirtoacă să fie sancţionat. Dar instanţa, pentru a-l proteja pe primar, amână cu trei luni examinarea cererii, atunci când expiră termenul prevăzut de lege în care o asemenea contravenţie poate fi sancţionată. Avem un caz în care instanţa acţionează în detrimentul dreptului cetăţeanului de a avea acces la informaţii, nedreptăţeşte o organizaţie neguvernamentală, dar protejează autorităţile municipale, cele care se află la putere.
Ce aveţi de gând să faceţi în continuare?
– Am depus o cerere de recuzare pe numele preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, în care solicităm recuzarea doamnei judecătoare Lidia Bulgac şi examinarea în regim de urgenţă a cererii noastre. Curtea de Apel este obligată să ne dea un răspuns în timp de 10 zile. Dacă cererea noastră va fi respinsă, ne vom adresa Curţii Supreme de Justiţie.
Vreau să amintesc că în asemenea dosare, instanţele ar trebui să fie absolut nepărtinitoare, pentru că sunt implicaţi oameni politici, cum este Dorin Chirtoacă. Altfel, noi ne rezervăm dreptul de a ne adresa la CEDO. Dacă în instanţele naţionale nu vom obţine câştig de cauză, vom apela neapărat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi cu siguranţă vom obţine câştig de cauză. Vreau să vă amintesc că recent, Republica Moldova deja a fost condamnată într-un dosar la CEDO, membrii organizaţiei noastre reprezentând partea nedreptăţită de justiţia moldoveană. În acest dosar Republica Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri morale de 8 mii de euro.
Dacă ne vom adresa din nou la CEDO, Republica Moldova va fi din nou obligată să plătească despăgubiri, iar Dorin Chirtoacă va fi direct responsabil de această situaţie.
Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX
Comentarii recente