Preoţimea din nordul Basarabiei este contra proiectului politic Pasat-Cantarean

Preoţii susţin că declaraţia Sinodului de susţinere a unei formaţiuni politice de către BOM este un „caz fără precedent, cel puţin pe parcursul ultimelor decenii”.
Biserica Ortodoxă din Moldova este o instituţie ecleziastică, care cuprinde în sânul său majoritatea covârşitoare a cetăţenilor R. Moldova, simpatizanţi ai diferitor partide politice. În acest sens, Sfânta Biserică, până la semnarea Declaraţiei, îşi păstrează forţa unificatoare a tuturor creştinilor indiferent de coloritul preferinţelor lor politice, se arată în documentul citat.
Preoţii din cadrul Eparhiei de Bălţi şi Făleşti susţin că ideea introducerii în programul şcolar a disciplinei „Bazele Ortodoxiei”, lansată de Valeriu Pasat, a fost susţinută de majoritatea covârşitoare a creştinilor. Entuziasmul univoc al cetăţenilor exprimat în cadrul marii adunări generale a BOM, din 8 mai anul curent, a fost condiţionat şi de lipsa de tentă politică, asigurată de ierarhii noştri, susţin preoţii.
Ei constată că „astăzi ne-am trezit în altă realitate, înconjuraţi de aceeaşi lume dar, care pare să nu mai aibă încrederea de altădată in noi”. „Prin urmare, se pun la mare îndoială asigurările „sincere” ale domnului Pasat lansate până la adunarea din faţa Catedralei din Chişinău şi chiar oportunitatea desfăşurării referendumului”, scrie preoţimea Eparhiei de Bălţi şi Făleşti.
Totodată, semnatarii declaraţiei îi roagă pe membrii Sinodului BOM să ia în considerare atmosfera ce s-a creat în mediul creştin după declaraţia din 14 iunie. „Declarăm ascultare şi supunere în numele păcii şi conlucrării duhovniceşti spre binele tuturor creştinilor din R. Moldova”, se mai menţionează în declaraţia citată.
Agenţia DECA-press aminteşte că Sinodul BOM a făcut publică o declaraţie, datată cu 14 iunie, în care declară, între altele, că „Biserica decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic”. „…Considerăm justă şi binevenită declaraţia domnului Pasat privind intenţia de a constitui un partid politic nou de orientare creştin-ortodoxă […], se menţiona în declaraţia Sinodului care mai preciza că BOM este dispusă să acorde „o susţinere deplină procesului de afirmare în viaţa publică a unei noi forte politice”.
Este de menţionat că printre cei cinci semnatari ai declaraţiei Sinodului se regăseşte şi Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti.
Sursa: DECA-press
Comentarii recente