3 ani de administrare dezastruoasă a capitalei

Cu o jumătate de oră înainte ca primarul general al municipiului Chişinău să-şi dea darea de seamă în faţa presei în centrul capitalei, preşedintele Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă, Radu Buşilă, a convocat presa în acelaşi loc pentru a le oferi jurnaliştilor un raport de alternativă. Buşilă cu greu a putut însă să-l prezinte pentru că funcţionarii Primăriei au pus muzică în difuzoare, dând sunetul la maximum. Funcţionarii Primăriei au făcut totul ca jurnaliştii, opinia publică să nu poată lua cunoştinţă de un alt punct de vedere asupra modului dezastruos în care a administrat Dorin Chirtoacă timp de 3 ani.
1. Tarifele la toate serviciile publice au fost majorate. S-a scumpit preţul la apă, la agentul termic şi preţul pentru călătoriile în transportul public. Aceste majorări s-au efectuat fără implementarea unui mecanism coerent de compensare pentru păturile social-vulnerabile.
2. Calitatea serviciilor în transportul public s-a diminuat dramatic, precum şi starea drumurilor. Pe timp de iarnă, oamenii ajung în spitale cu fracturi şi comoţii cerebrale pe motiv că străzile şi trotuarele nu sunt curăţate la timp. Şoferii îşi deteriorează maşinile din cauza numărului mare de gropi. În virtutea numeroaselor promisiuni făcute de primarul general, până în momentul de faţă nu a fost construită şi nu există nici o parcare subterană sau supraetajată.
3. Câinii vagabonzi au împânzit oraşul, însă primăria nu a construit nici un azil pentru aceştia.
4. Deja al treilea an, lucrările de restaurarea a lacului din Parcul „Valea Morilor” bat pasul pe loc.
5. A crescut considerabil numărul gunoiştilor neautorizate, iar termenul de valabilitate a contractului de exploatare a gunoiştii de la Ţânţăreni expiră în acest an. Municipiul Chişinău riscă să se transforme într-o imensă groapă de gunoi.
6. Staţia de epurare a apelor reziduale emană în continuare cantităţi imense de metan, un gaz toxic, extrem de periculos pentru sănătate. Mai mult, nămolul, care conţine acest gaz, este vărsat în gropi imense săpate în pământ. Drept consecinţă, metanul pătrunde în sol. Banii cheltuiţi pentru sacii Geotube, care sunt total ineficienţi, au fost, pur şi simplu, aruncaţi în vânt. Nămolul toxic de la staţia de epurare poluează solul, aerul şi apele subterane, care ajung în fântânile oamenilor. Presa a scris că la Bubuieci fiecare al 8-lea locuitor este bolnav de cancer, iar speranţa de viaţă este de doar 50 de ani. Centrul Mamei şi Copilului din sectorul Botanica funcţionează cu uşile şi ferestrele închise din cauza mirosului neplăcut venit de la staţia de epurare, care constituie un dezastru ecologic pentru Chişinău. Autorităţile municipale ascund acest fapt şi nu au efectuat nici măcar o expertiză ecologică, ca să stabilească care este impactul asupra mediului înconjurător.
7. În aceşti 3 ani nu a fost realizat nici un proiect important de dezvoltare în municipiul Chişinău, deşi în 2007 a fost lansat Programul Operaţional Comun UE-RO-RM, care permite oricărei localităţi din Republica Moldova, înfrăţită cu o localitate din România, să desfăşoare proiecte de infrastructură sau de alt gen, 80 la sută din costul fiecărui proiect fiind acoperite de un grant nerambursabil din fondurile europene.
8. La balanţa Primăriei Chişinău se află aproximativ 1 000 de hectare de teren nevalorificate din intravilan. Ele constituie o enormă sursă de venituri ratate de autorităţi. Totodată, Primăria nu valorifică peste 2 milioane de metri pătraţi de spaţii cu destinaţie locativă şi cu altă destinaţie decât cea locativă. Este de presupus că acest spaţiu este utilizat în mod fraudulos de către administraţia municipiului în frunte cu Dorin Chirtoacă.
9. În municipiul Chişinău există peste 150 de localităţi care nu au un statut oficial, adică nu sunt recunoscute ca localităţi. Cei care locuiesc în aceste localităţi nu pot obţine, respectiv, viză de reşedinţă, fiind privaţi, în felul acesta, de un şir de drepturi sociale (asistenţă medicală, asistenţă socială, instruire pentru copii) şi, totodată, anumite servicii (poştă, transport public, drumuri, apeduct, canalizare). Primăria municipiului în frunte cu primarul general nu a întreprins nimic pentru rezolvarea acestei grave probleme, care afectează zeci de mii de persoane, prin acordarea statutului oficial de localitate celor 150 de localităţi neoficiale.
10. Prin construcţiile autorizate de Primărie în centrul istoric al oraşului este distrus sistematic patrimoniul cultural-istoric al acestuia. Sunt puse în pericol monumentele istorice care vizează evenimentele din istoria naţională.
11. Profesorii din municipiul Chişinău au fost lipsiţi de adaosul de 20 % la salarii.
12. Primăria a rămas un sistem hiperbirocratizat şi centralizat, iar nivelul corupţiei a atins cote îngrijorătoare. Pentru nimeni nu este un secret faptul că oamenii de afaceri sau simpli cetăţeni, care se adresează instituţiilor municipale în vederea soluţionării unor probleme, nu rezolvă nimic, nu pot obţine nici un fel de autorizaţii, aprobări fără ca să dea şpagă sau mită.
13. Echipa primarului general Dorin Chirtoacă este incompetentă, drept dovadă serveşte şi faptul că în cei trei ani de mandat nici măcar una din marile probleme cu care se confruntă municipiul nu a fost soluţionată.
14. Primarul Dorin Chirtoacă s-a arătat totalmente incapabil să administreze oraşul, este lipsit de orice capacităţi manageriale şi se ocupă doar de provocarea unor scandaluri ieftine în scopul promovării propriei imagini. Acest aventurier politic trebuie oprit! Soluţia optimă pentru chişinăuieni este ca primarul Chirtoacă să demisioneze imediat!
Radu Buşilă, preşedintele Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă,
18 iunie 2010
Comentarii recente