Prima pagină > Uncategorized > Chirtoacă, însurat cu Primăria. Căsnicie nefericită. Divorţul – peste un an

Chirtoacă, însurat cu Primăria. Căsnicie nefericită. Divorţul – peste un an

Vinerea trecută, 18 iunie 2010, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi-a prezentat în mod public raportul de activitate. Mai bine zis, raportul de inactivitate, pentru că, fiind deja în al patrulea şi în ultimul an al mandatului său, acesta nu a făcut nimic. De fapt, însuşi Chirtoacă a recunoscut acest lucru. Raportul prezentat de el nu a constituit decât o trecere în revistă a activităţilor curente ale administraţiei municipale, adică a aceloraşi activităţi pe care Primăria, instituţiile şi întreprinderile care îi sunt subordonate le-au făcut şi 4, şi 5, şi 10, şi 15, şi 20 de ani în urmă.

Primarul Dorin Chirtoacă pretinde că marea sa realizare constă în faptul că nu a admis creşterea deficitului bugetar al municipiului Chişinău. Iată ce a declarat Chirtoacă: „Diferenţa de esenţă între ceea ce a fost la Primăria municipiului Chişinău şi ceea ce este în prezent constă în următorul lucru: Primăria astăzi nu mai creează găuri negre în bugetul municipiului, la fel ca şi întreprinderile municipale. Primăria a început să funcţioneze fără a lăsa în urmă găuri bugetare de sute de milioane de lei. Şi din acest punct de vedere, una însemna să fie create noi obiective în infrastructura rutieră sau infrastructura subterană, lăsând, în acelaşi timp, surse financiare de 200 de milioane de lei, cel puţin anual, şi cu totul altceva este să-ţi asiguri sută la sută cheltuielile şi după aceea să poţi să te îndrepţi către dezvoltare”.

Primarul Chirtoacă s-a lăudat că nu a făcut nimic

Din ceea ce a declarat Chirtoacă reiese că el a avut grijă ca Primăria municipiului să nu facă nimic ca să cheltuiască bani. Şi cu adevărat, în cei peste 3 ani de mandat al lui, nu s-a făcut nimic în municipiul Chişinău. Lucru pe care îl recunoaşte chiar Dorin Chirtoacă:

Ţin să aduc la cunoştinţă, încă o dată, următoarele: este bine să impresionăm prin lucruri mari, frumoase şi care uşor pot fi văzute cu ochiul liber. Şi poate aşa am fost obişnuiţi. Însă cred că ar trebui să începem să impresionăm şi prin corectitudine, şi prin gestionarea corectă a resurselor financiare. Pentru că odată cu inaugurarea unui obiectiv în valoare de 100 de milioane de lei, de exemplu, cum ar fi un bulevard sau un WC nou, sau o linie de troleibuz, sau un oricare alt obiectiv impunător în municipiul Chişinău, dar, în acelaşi timp, prin crearea unei găuri bugetare de peste 200 de milioane de lei, adică de două ori mai mare faţă de valoarea obiectivului respectiv, nu este clar ce se face de fapt: un lucru bun sau un lucru rău, sau se face un lucru bun de o anumită măsură şi un lucru rău de două ori mai mare faţă de acel lucru bun. Cred că este corect la început să vedem ce avem, cât avem, să gestionăm corect ceea ce avem”.

Intrat în al patrulea an al mandatului său, Chirtoacă „filozofează” despre ce e bine şi ce e rău să se facă în capitală. Chirtoacă este ridicol. El a fost ales în funcţia de primar general anume ca să „impresioneze” prin desfăşurarea unor proiecte investiţionale mari, de anvergură, pentru a face lucruri mari. Chişinău este una dintre puţinele capitale de pe continentul european, poate chiar singura, în care autorităţile locale nu investesc absolut nimic. Dacă nu ar exista sectorul privat, oraşul ar arăta ca exact acum 20 de ani. Însă ce ar fi fost rău în faptul dacă în cei 3 ani de mandat, autorităţile locale, în frunte cu primarul Chirtoacă, ar fi construit şi ar fi dat în exploatare un bulevard nou, un WC, o linie de troleibuz?

Dorin Chirtoacă: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Primărie

Este evident că Dorin Chirtoacă a fost bun în dezbaterile publice, lui îi merge bine papagalul şi datorită acestui fapt a câştigat alegerile în 2007. Dar când a venit timpul să se apuce de lucru, a demonstrat că este absolut incapabil să facă acest lucru. Lui Chirtoacă i s-a părut că a gestiona administraţia municipală este totuna cu a organiza mitinguri de protest. Chiar el a recunoscut vineri acest lucru, afirmând că, după ce a venit la Primărie, a constatat că „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la târg”. „Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la târg. Una se vedea din afara Primăriei, şi cu totul alta s-a constatat din interiorul Primăriei şi, mai ales, în subdiviziunile acesteia”, a spus Chirtoacă.

Dacă Chirtoacă a recunoscut în mod sincer că în cei trei ani de mandat nu i-a reuşit să facă mai nimic, atunci când s-a referit la „realizările” lui de la Staţia de epurare a apelor uzate din Chişinău, Chirtoacă a minţit cu neruşinare. El a pretins că a reuşit „identificarea soluţiei şi demararea proiectului de prelucrare şi evacuare a nămolului de la Staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Chişinău prin intermediul geotuburilor, o tehnologie olandeză. Problemă care a apărut în municipiul Chişinău în 1969, persistând timp de 40 de ani, şi de care nu s-a ocupat nimeni în această perioadă”. Dar Chirtoacă a uitat să spună că municipalitatea a aruncat bani în vânt pe acest sistem olandez de geotuburi, pentru că el nu este exploatat conform tehnologiei. În mod normal, după ce nămolul a fost pus în aceşti saci imenşi, el urma să fie ţinut în ei până se solidifică şi abia după asta este îngropat în sol. Dar municipalitatea nu are timp să aştepte ca acest nămol să se solidifice prin procesul natural de evaporare, iar angajaţii staţiei, pur şi simplu, sparg aceşti saci ca lichidul toxic să se scurgă din ei drept în râul Bâc. Şi fără ca să aştepte ca nămolul să se solidifice, el este îngropat în sol.

Chişinăul lui Chirtoacă pute până la Anenii Noi

În momentul în care Chirtoacă îşi prezenta raportul, un grup de locuitori din raionul Anenii Noi au ridicat un placat prin care i-au amintit primarului general că, din cauza ejecţiilor de la staţia de epurare din Chişinău, vărsate în râul Bâc, pute a rahat până şi în tot raionul Anenii Noi. Mai mult, unul dintre consilierii raionali de la Anenii Noi, Alexei Capbătut, a profitat de faptul că i s-a oferit microfonul pentru a adresa o întrebare şi i-a înmânat primarului o plângere din partea tuturor celor care locuiesc în preajma râului Bâc şi au de suportat putoarea de fecalii venită tocmai de la Chişinău. Alexei Capbătut a declarat că anterior a solicitat să fie primit în audienţă de către primarul general al municipiului Chişinău, dar a fost refuzat. El i-a arătat lui, Chirtoacă că cei din raionul Anenii Noi se confruntă cu grave probleme ecologice din cauza lui, pentru că nu este în stare să soluţioneze problema urinei şi fecalelor din Chişinău.

Am spus că Dorin Chirtoacă a minţit cu neruşinare atunci când s-a referit la problemele Staţiei de epurare. Dar când i-a răspuns lui Alexei Capbătut, primarul a minţit într-un mod criminal. El a pretins că apa care se scurge de la Staţia de epurare nu prezintă nici un pericol ecologic şi că ar fi curată ca lacrima.

Din câte cunosc, apa care se scurge în râul Bâc de la staţia de epurare a municipiului Chişinău corespunde normelor ecologice şi Apă Canal a trecut, din acest punct de vedere, toate verificările. Trebuie să vedem care sunt cauzele acestui miros neplăcut. Este vorba de mirosul care iese din staţia de epurare, deşi nu cred, sau este vorba totuşi de canalizările fără epurare, conectate în mod neautorizat de anumiţi locuitori din preajma râului Bâc. Trebuie să vedem care este cauza adevărată”, a spus primarul general.

Chirtoacă a făcut aceste declaraţii deşi se ştie foarte bine că, din cauza deversărilor de la Staţia de epurare din Chişinău, lumea se îmbolnăveşte şi moare de tot felul de boli incurabile, inclusiv de cancer.

Chirtoacă, mirele Primăriei

Bineînţeles că în cadrul manifestaţiei de vineri, care a avut loc în aer liber, primarul a fost întrebat şi dacă nu cumva se însoară. Răspunsul lui a fost: „Как только, так сразу”. „Ceea ce priveşte viaţa personală, dacă doriţi, aceasta rămâne în continuare viaţă personală. Cum o da Dumnezeu. Cum am mai spus: как только, так сразу. De multe ori se spune că m-am şi căsătorit cu primăria. Şi nu ştiu dacă este cazul acum să-mi mai caut şi o altă mireasă. Dar niciodată nu se ştie de unde sare iepurele. Important e să fie din inimă, să fie cu noroc şi pe toată viaţa. Cam aşa îmi doresc eu să fie rezolvată şi această problemă, a oricărui om, de fapt”, a afirmat primarul general.

Dacă Dorin Chirtoacă s-a căsătorit cu Primăria Chişinău, atunci situaţia este gravă. Singura consolare este că acest mariaj nu va dura prea mult, peste un an intervine divorţul. Este mai mult decât sigur că alegătorii din Chişinău nu-l vor mai alege încă pentru 4 ani în funcţia de primar general.

Cine a urmărit cu atenţie evenimentul de vineri din centrul capitalei, a observat că, spre deosebire de spectacolul organizat anul trecut, de data aceasta Chirtoacă nu a avut public. Au venit doar jurnaliştii şi câţiva bătrâni isterizaţi – nucleul electoratului liberal, care mai că nu s-au luat la harţă pe motive greu de înţeles pentru un om normal. Un spectacol aproape absurd, care după 2011 nu se va mai repeta.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: