Prima pagină > Uncategorized > În Republica Moldova apare un partid-stat: PLDM

În Republica Moldova apare un partid-stat: PLDM

În conferinţa de presă, susţinută luni, 5 iunie 2010, cu ocazia aderării la PPCD a jurnalistului Mihail Lupaşco, preşedintele creştin-democrat, Iurie Roşca, s-a referit şi la decizia rectorilor celor mai importante instituţii de învăţământ superior de a adera la partidul premierului Vladimir Filat – PLDM. Potrivit lui Iurie Roşca, gestul celor 9 rectori a anulat, practic, autonomia instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova, între care şi rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Ion Bostan; rectorul Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocan; rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic; rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Gheorghe Popa ş.a. Iată ce a declarat Iurie Roşca:

„Nici în cele mai critice momente ale devenirii Republicii Moldova ca stat independent, asemenea evenimente nu s-au produs. Vreau să vă amintesc despre un principiu sfânt pentru o ţară democratică care se numeşte autonomia universitară. În raport cu cine este această autonomie universitară? În raport cu Guvernul. Şi asta nu este o abstracţiune. Cine este prim-ministru al Republicii Moldova? Domnul Vladimir Filat. Ce onorabilitate ştiinţifică, academică, universitară mai pot avea rectorii, cu tot respectul faţă de ei, după ce aceştia s-au înregimentat bine-mersi în detaşamentul de partizani electorali ai PLDM? Ar fi interesant să realizăm o investigaţie jurnalistică pentru a clarifica motivele nedeclarate ale acestei înregimentări politice dezonorante, degradante, regretabile, periculoase, care arată că în Republica Moldova apare un partid-stat. Este dincolo de orice evidenţe că oamenii care ocupă funcţii atât de importante în instituţiile de învăţământ superior nu din entuziasm ideologic sau din fericire doctrinară, sau din dorinţa de a parveni politic s-au înscris în proiectul respectiv. Urmează de văzut care sunt adevăratele motive pe care doar putem să le bănuim. În orice caz, din acest moment putem constata cu siguranţă că în Republica Moldova autonomie universitară, cu mici excepţii, nu mai există. Acum ne întrebăm dacă cumva partidul respectiv (PLDM – n.n.) va pierde alegerile, rectorii respectivi vor căuta partidul învingătorilor pentru a se înregimenta la primăvară într-o altă formaţiune politică? Situaţia este una fără precedent în istoria politică de două decenii a Republicii Moldova”, a menţionat Iurie Roşca.

Precizăm că, acum câteva zile, rectorii a 9 instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova au anunţat că aderă la PLDM, condus de premierul Vladimir Filat. Aceştia sunt: academicianul Ion Bostan, rector al Universităţii Tehnice din Moldova, precum şi  profesorii: Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice; Gheorghe Ciocanu, rectorul Universităţii de Stat din Moldova; Iurii Sedleţchi, rectorul Universităţii de Studii Europene; Gheorghe Popa, rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi; Andrei Popa, rectorul Universităţii de Stat „B.P.Haşdeu” din Cahul; Gheorghe Cimpoieş, rectorul Universităţii Agrare de Stat; Mihail Grosu, rectorul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”; Laurenţiu Calmuţchi, rectorul Universităţii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: