Prima pagină > Uncategorized > Mihail Lupaşco: În Republica Moldova, românii nu sunt duşmanii ruşilor, iar ruşii nu sunt duşmanii românilor

Mihail Lupaşco: În Republica Moldova, românii nu sunt duşmanii ruşilor, iar ruşii nu sunt duşmanii românilor

(În cadrul conferinţei de presă de luni, cunoscutul jurnalist Mihail Lupaşco a explicat presei de ce a decis să devină membru al PPCD. Citiţi mai jos afirmaţiile făcute de Mihai Lupaşco).

După un şir de meditaţii, îndoieli şi consultări, am decis să particip activ la viaţa politică din ţara noastră în cadrul PPCD. Ce m-a făcut să iau această decizie? În primul rând, percepţia mea de creştin asupra lumii, bazată pe învăţăturile Ortodoxiei, care, mie personal, îmi servesc ca sprijin moral şi criterii pentru distingerea binelui de rău în viaţa de toate zilele, care astăzi au devenit destul de relative în societatea noastră.

Fiind un om de lume, căci nu duc o viaţă de schivnic şi nici nu sunt slujitor al bisericii, consider că limba Ortodoxiei este acea limbă care a fost timp de decenii şi rămâne şi acum factorul care uneşte cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de identitatea lor naţională sau lingvistică. Mai mult ca atât, Ortodoxia a ajutat popoarele care populează pământul nostru să reziste multor greutăţi şi năpaste şi să-şi păstreze identitatea, moralitatea şi acele valori care sunt caracteristice celor care îşi duc traiul din munca pământului, adică sunt ţărani. Acestea sunt: smerenia, toleranţa faţă de aproapele său, abţinerea de la vicii şi excese. Asta este ceea ce îi lipseşte omului de astăzi, afundat în îndoieli, supus unui atac informaţional nemilos, omului care este dezorientat de doctrinele politice, care se simte singur şi vulnerabil în lumea care îl înconjoară, confruntându-se, totodată, şi cu grave probleme sociale.

Avem nevoie de o guvernare creştin-democrată

Pentru mine a devenit evident că ţara noastră are nevoie de o doctrină politică creştin-democrată care s-ar baza pe valori ce răspund în egală măsură atât necesităţilor spirituale, cât şi celor materiale. Această doctrină are menirea nu să divizeze, ci să unească societatea. La baza acestei doctrine se află tradiţia creştină de milenii, valorile familiale şi atingerea unui trai decent de care să se bucure şi generaţiile viitoare.

Astăzi noi trebuie să constatăm cu tristeţe că toate aceste valori sunt puse la îndoială şi sunt supuse unui atac agresiv. Generaţia tânără este în mare măsură dezorientată. Deşi potrivit statisticilor peste 90 la sută din locuitorii ţării noastre se declară ortodocşi, totuşi eu cred că cea mai mare parte a tinerilor noştri au o percepţie ateistă, individualistă, egoistă a vieţii. Satisfacerea necesităţilor reale ale omului a fost înlocuită cu tendinţa de îmbogăţire, de îmbuibare, care niciodată nu poate fi potolită. Şi această tendinţă, atât de caracteristică societăţii de consum, îl îndreaptă pe omul necunoscător al valorilor creştine spre un faliment moral şi material. De aici şi alcoolismul, narcomania şi alte vicii.

Reieşind din aceasta, eu am decis să susţin singura formaţiune politică care, în opinia mea, răspunde apelativelor timpului în care trăim.

În afară de asta, decizia mea de a adera la PPCD a fost dictată şi de faptul că îl cunosc pe Iurie Roşca mai bine de 30 de ani. Acum 30 de ani ne-am întâlnit la comisia de admitere a Universităţii de Stat din Moldova, la facultatea de Jurnalism, şi pe parcursul acestor 30 de ani, în pofida faptului că uneori ne-am aflat pe baricade politice diferite, că am împărtăşit în anumite situaţii puncte de vedere diferite, tot timpul însă am avut un dialog corect, care ne-a permis să întreţinem o relaţie sinceră de prietenie.

Prietenia noastră de 30 de ani confirmă faptul că la noi în societate nu există un antagonism, o ură obiectivă între oameni. Ostilitatea care există în societatea noastră între anumite segmente ale ei este una artificial creată. Ea se bazează pe faptul că unii mai păstrează anumite iluzii şi nostalgii şi este alimentată de câteva ideologii politice, de discursurile extremiste emise de principalii actori politici din ţara noastră: Partidul Comuniştilor, cu ideologia lui Marx, şi partidele liberale de pe dreapta, cu ideologia lor egocentristă, care pune ambiţia individului mai presus de Dumnezeu şi de binele comun.

Societatea moldoveană este divizată în mod artificial

Pentru toţi este clar unde poate să ne ducă această divizare în continuare a societăţii în două tabere antagoniste. Astăzi încă nu e târziu să oprim o asemenea evoluţie a societăţii noastre. Poate că astăzi ne aflăm la ultimul hotar, după care urmează haosul. Evenimentele din 7 aprilie 2009 ne-au arătat unde poate duce furia nestăpânită a opoziţiei liberale şi incapacitatea puterii comuniste de a întreţine un dialog normal cu oponenţii politici. Opoziţia liberală, care pleda pentru schimbări revoluţionare, a demonstrat că este gata să jertfească totul, chiar şi vieţi omeneşti, pe altarul acestor schimbări revoluţionare. Să distrugă totul până la temelie. Dar ce urmează după asta? Noi deja am trăit o asemenea experienţă, au mai existat dintre cei care chemau să distrugă lumea veche până-n temelii. De 70 de ani trăim coşmarul contestării şi distrugerii reciproce. Domnilor, deja este timpul să revenim la o percepţie normală a lumii, a vieţii, să încetăm să distrugem, ci să construim. Să construim, să muncim aşa cum mii de ani au făcut buneii şi strămoşii noştri. Ei au muncit acest pământ şi ni l-au transmis nouă. Păi ce, noi, cei care ne-am născut aici, cărora li s-au născut copii pe acest pământ, unii au şi nepoţi, oare noi nu suntem în stare să muncim cu demnitate, să ne organizăm, să convieţuim într-un stat modern european?

Pentru că în orice activitate a omului este necesară o pornire interioară, eu, reieşind din experienţa personală şi din cele ce am văzut, pot să afirm că un creştin adevărat va fi, în primul rând, exigent cu sine însuşi şi îngăduitor faţă de alţii. Clasa noastră politică nu manifestă nici un pic de exigenţă faţă de ea însăşi. Nici măcar în plan material. În timp ce jumătate din poporul nostru se află sub pragul sărăciei, politicienii noştri, mulţi dintre ei, îşi permit o viaţă de lux, maşini şi locuinţe foarte scumpe. Clasa noastră politică nu mai este dominată de morala creştină. Să-ţi serveşti Patria înseamnă să fii responsabil şi, în prim rând, să fii exigent faţă de tine însuţi, să fii un exemplu pentru oameni.

Liderii politici de la Chişinău nu trebuie să meargă cu pocloane la Moscova, Bucureşti, Bruxelles

Concetăţenii noştri, indiferent de identitatea lor naţională sau lingvistică, aşteaptă de la politicieni altceva decât un război total dus până la distrugerea duşmanului politic. Oamenii nu vor ca liderii politici de la Chişinău să meargă cu pocloane la Moscova, Bucureşti, Bruxelles pentru a găsi o mână puternică care îi vor ajuta la alegeri. Oamenii aşteaptă de la politicieni un management normal care ar reconstrui Moldova astfel ca oamenii de vârstă activă să poată obţine pentru munca lor acele mijloace care le vor permite să-şi asigure o existenţă normală lor şi familiilor lor. În aşa caz, cetăţenii noştri nu vor fi nevoiţi să părăsească ţară, să plece peste hotare şi să-şi lase copii pe drumuri, fără supraveghere. În felul acesta se va pune capăt acestei tendinţe de distrugere a familiei, de renunţare la tradiţii.

În cadrul PPCD mă voi ocupa de proiectele care vor duce mesajul creştin-democraţilor către segmentul de populaţie vorbitoare a limbii ruse. Din păcate, o parte a acestei populaţiei trăieşte şi astăzi cu nişte stereotipuri, cu etichetările care au fost făcute PPCD de-a  lungul anilor de unii „binevoitori” ai partidului şi ai lui Iurie Roşca. Ştiţi ce propagandă s-a făcut că, chipurile, PPCD ar fi o formaţiune politică radicală, care optează pentru nu ştiu ce scopuri antiumane, care ar cere alipirea forţată a unui stat la altul, care ar avea opţiuni antiruseşti. Dar nu este aşa, acestea toate nu sunt decât nişte insinuări. PPCD a avut ca orice formaţiune politică o anumită evoluţie, dar niciodată nu a promovat politica urii şi a intoleranţei.

Uşile PPCD sunt deschise pentru oricine împărtăşeşte viziunea creştină a omului asupra lumii

PPCD este partidul care are la baza doctrinei lui politice morala creştină. Dar învăţătura lui Hristos este accesibilă pentru orişicare, astfel şi uşile PPCD sunt deschise pentru oricine împărtăşeşte viziunea creştină a omului asupra lumii. Scopul aflării mele în cadrul PPCD este să transmit mesajul PPCD către concetăţenii noştri vorbitori de limbă rusă, care reprezintă alte etnii decât cea majoritară. Asta este o parte a activităţii mele.

O altă preocupare a mea va fi legată de dezvoltarea proiectelor legate de tineret, astfel ca tinerii vorbitori de limba română şi cei vorbitori de limba rusă să nu manifeste neîncredere unii faţă de alţii. Deja am realizat cu mult succes câteva proiecte de acest fel. Am desfăşurat mai multe mese rotunde, inclusiv cu participarea organizaţiei de tineret a PPCD „Noua Generaţie”. La aceste mese rotunde tinerii vorbeau atât în limba rusă, cât şi în limba română şi nu am avut nevoie de traducători, ei se înţelegeau perfect între ei. Asta confirmă următorul lucru: contrapunerea în Republica Moldova a ruşilor românilor sau a românilor ruşilor este o chestiune creată artificial, de această contrapunere au nevoie unele forţe politice care parazitează spaţiul politic. Deja de două decenii noi întreţinem câteva grupări politice de intriganţi şi de distrugători ai ţării noastre care, speculând pe aşa-zisa contrapunere dintre valorile împărtăşite de o etnie sau alta, îşi fac capital politic. Ei vin la putere rând pe rând şi trăiesc din banii statului deşi pun în pericol existenţa acestui stat. Distrugerea stereotipurilor care mai există în conştiinţa tinerilor ruşi că românii ar fi duşmanii lor sau a tinerilor români că ruşii ar fi duşmanii lor – acesta este unul dintre scopurile aflării mele în PPCD. Tinerii, indiferent de naţionalitatea lor, trebuie să simtă că constituie un întreg, că ei constituie acel segment al populaţiei căruia îi aparţine viitorul acestei ţări. Ei trebuie să ştie că viitorul lor este aici, este acasă, el nu trebuie căutat peste hotare.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: