Prima pagină > Eveniment > Ambasadorul Rusiei în Moldova consideră că aşa-zisul „război al vinurilor” reprezintă o speculaţie a presei

Ambasadorul Rusiei în Moldova consideră că aşa-zisul „război al vinurilor” reprezintă o speculaţie a presei

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, consideră că speculaţiile privind aşa-zisul război al vinurilor, discutat în ultima perioadă intens în presa de la Chişinău, sunt exagerate şi nu corespund realităţii. Totodată, el s-a declarat convins că, foarte curând, divergenţele pe acest subiect vor fi depăşite şi se va ajunge la un consens care să corespundă interesului ambelor state.

Nu pot să fiu de acord cu afirmaţiile care se fac astăzi în presa de la Chişinău, privind aşa-zisul război economic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Deocamdată, personal nu am remarcat un astfel de război. Pot însă să declar oficial că există înţelegeri concrete, şi, foarte curând, o delegaţie de experţi din Republica Moldova va avea întrevederi oficiale la Moscova, în cadrul cărora această problemă va fi discutată în detaliu şi va fi soluţionată. Vor fi abordate inclusiv problemele cu privire la eventualele nereguli în ceea ce priveşte calitatea vinurilor care nu fac faţă exigenţelor stabilite de legislaţia Federaţiei Ruse, care, de altfel, se orientează, la fel, spre standardele europene, doar că nu sunt într-atât de draconice. Astfel de înţelegeri, practic, există, partea rusă s-a declarat dispusă să discute cu experţii moldoveni şi sper ca deja săptămâna viitoare, o astfel de întâlnire să aibă loc, iar toate problemele apărute să fie soluţionate într-un mod constructiv”, a declarat Kuzmin, vineri, 9 iulie, în cadrul unei mese rotunde organizate de Fondul Priznanie.

Diplomatul rus s-a referit şi la controversatul decret al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, privind ziua de 28 iunie, menţionând că pasul respectiv îngreunează dezvoltarea unui dialog pragmatic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. „Fără îndoială, nu putem ignora tot ce s-a vorbit aici (referitor la decretul lui Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice – n.n.). Se creează impresia, cum a spus şi ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, că în Republica Moldova nu s-a decis încă cine este acela care ia deciziile politice la nivelul structurilor guvernamentale. Acest lucru, desigur, îngreunează dezvoltarea unui dialog pragmatic între statele noastre, dar, în acelaşi timp, nu împiedică ca acest obiectiv să fie atins. De aceea, nu aş vrea să dramatizez. Noi ne dorim ca Republica Moldova să ia deciziile corespunzătoare şi sper că vom avea parte de un partener previzibil şi constructiv aşa cum ne dorim cu toţi”, precizat ambasadorul Rusiei la Chişinău.

Valeri Kuzmin a mai declarat că Moscova doreşte ca criza politică din Republica Moldova să fie depăşită într-un mod civilizat, menţionând, totodată, că Rusia intenţionează să acorde ajutoare materiale sinistraţilor care au avut de suferit în urma inundaţiilor din ultimele zile. „Vreau să accentuez că Federaţia Rusă este foarte interesată ca situaţia de criză din Republica Moldova să fie depăşită într-un mod civilizat, conform standardelor europene, dacă vreţi. Din păcate, politica dublelor standarde încă mai este actuală în relaţiile dintre ţările noastre, or, noi suntem interesaţi ca, printr-un efort comun şi în interes comun, aceste standarde duble să fie evitate la maximum în practica noastră politică. Noi suntem interesaţi să avem relaţii pozitive şi frăţeşti cu poporul din Republica Moldova cu care am convieţuit aproape două decenii într-un stat comun. Referitor la problemele grave cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce priveşte inundaţiile din ultimele zile, Federaţia Rusă va avea o reacţie adecvată şi, din câte cunosc, întreprinde acţiunile necesare pentru a acorda ajutor oamenilor care au avut de suferit din cauza viiturilor”, a menţionat ambasadorul.
Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: