Prima pagină > Uncategorized > Filat şi Ghimpu se întrec în a împărţi pomeni electorale sinistraţilor

Filat şi Ghimpu se întrec în a împărţi pomeni electorale sinistraţilor

Pentru prima dată am văzut în Republica Moldova oameni cerşind bani cu insistenţă, în direct, în faţa câtorva camere de luat vederi, fără nici o sinchiseală, fără a fi pătrunşi câtuşi de puţin de simţul ruşinii, de parcă cerşitul în societatea noastră ar constitui o normalitate, chiar o ocupaţie nobilă. Iar cel care împărţea banii nu era latifundiarul din Pipera, Gigi Becali, ci preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu, tot el preşedinte interimar al Republici Moldova, iar cei care cerşeau cu neruşinare nu erau nişte ţigani din Ferentari, ci ţărani de-ai noştri, gospodari din Nemţeni şi Cotul Morii (raionul Hânceşti), Drepcăuţi şi Criva (raionul Briceni).

Iată un fragment din discuţia lui Ghimpu cu o nefericită a cărei gospodărie a fost cuprinsă de ape, o femeie în vârstă, căreia mărinimosul demnitar i-a dat o mie de lei. Dar nu pur şi simplu i i-a dat, ci a scos din buzunarul de la spate al pantalonilor săi prezidenţiali, în faţa camerelor de luat vederi, un şomoltoc gros de bani, prins cu un elastic, din care a numărat îndelung probabil 20 de bancnote a câte 50 de lei fiecare.

„- Bine că ne dai şi nouă, că nouă atunci (inundaţiile din 2008 –n. n.) nu ne-au dat, nouă atunci la remont (reparaţie – n.n.) nu ne-au dat nica”, spune bătrâna.

„ – Eu, şi data trecută când am fost, am acordat ajutor o sută de mii de lei”, o contrazice Mihai Ghimpu, care, în sfârşit, a terminat de numărat banii.

„- Păi, n-aţi dat aicea, la noi”, îi răspunde în replică bătrâna, ca Doamne fereşte! să nu se răzgândească cumva şeful interimar al statului şi să-şi ia banii înapoi.

„- Aicea am dat eu, în Drepcăuţi, am împărţit eu, la barul acela, ţin minte, de sus”, insistă Ghimpu. După care, cu un gest larg al braţului, întinde banii spunând: „Iată, o mie de lei, ajutor din partea mea”. Bătrâna ia grăbită banii, în timp ce şi Ghimpu bagă şomoltocul cu bani în buzunarul de la spate al pantalonilor săi.

Jurnaliştii care l-au însoţit pe Ghimpu în acest turneu aerian (deplasarea s-a făcut cu elicopterul) au relatat că liderul PL a dat banii la mai mulţi sinistraţi, iar sumele cuprinse pentru fiecare persoană erau între o mie şi opt mii de lei. Întrebat de jurnalişti, Ghimpu a spus că i-a miluit pe sinistraţi, dându-le bani din sentimente creştineşti. „Eu am făcut-o aşa, creştineşte, aţi văzut, săraca plângea. Ce să-i faci la un om care … Ăştia sunt banii mei personali. Eu nu am când îi cheltui, eu nu am când mânca pe la restaurante”, a spus Chimpu.

Acelaşi lucru l-am observat şi l-a premierul Filat, care a împărţit ajutoare sinistraţilor, fiind îmbrăcat într-un tricou verde ce avea imprimat pe el simbolul electoral al PLDM. Ba chiar mai mult, astfel de tricouri premierul le-a dat şi sinistraţilor ca ajutor umanitar. Totodată, l-am văzut pe premierul Filat în postura eroică de salvator al unui câine refugiat pe acoperişul unei case inundate. Tot aşa cum l-am văzut pe ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, înţolit în uniformă de camuflaj, încărcând într-un camion bunurile unor sinistraţi ce urmau să fie evacuaţi. De parcă pe timp de criză, de stare excepţională nişte demnitari nu au nimic altceva de făcut decât să încarce nişte ţoale într-un camion şi să salveze o javră de la înec.

Coruperea, mituirea electoratului, acesta este efectul acţiunilor „filantropice” ale lui Chimpu şi Filat. Cei doi se dau în spectacol în faţa camerelor de luat vederi pentru că vor să acumuleze cât mai multe voturi, să învingă cu orice preţ în viitoarele alegeri parlamentare. De aceea nu cruţă nimic, nici timpul, nici banul, şi nici onorabilitatea, pe cât o mai au.

Cel mai mare, cel mai greu preţ pentru ceea ce se întâmplă îl va plăti poporul, noi cu toţii. Pentru că prin acţiunile lor „filantropice”, cei doi demnitari atentează la moralitatea publică a societăţii în ansamblu şi a fiecărui membru al ei în parte. Ei cultivă în societatea noastră o mentalitate de cerşetori, de calici fără demnitate, fără verticalitate, care sunt gata să se închine, să se îndoaie pentru plăcerea de a strânge în pumn un bănuţ picat din punga boierului pentru care ei nu am muncit altfel decât ploconindu-se.

Sărăcia, deznădejdea, lipsa reperelor morale din societatea noastră sunt aliaţii lui Ghimpu şi Filat în opera lor de îndobitocire a moldovenilor, iar complicii lor – televiziunile care îi prezintă pe cei doi demnitari cu aure de dezinteresată filantropie.

Să menţionăm că nu doar Filat şi Ghimpu sunt glorioşii cavaleri ai luptei cu apele Prutului în faţa camerelor de luat vederi. Spre exemplu, şi liderii PD şi AMN, Marian Lupu şi, respectiv, Serafim Urechean, s-au urcat alături de Mihai Ghimpu în elicopterul prezidenţial şi s-au dus să-i consoleze pe sinistraţi. Suntem foarte curioşi să aflăm oare care sunt costurile acestor deplasări pe calea aerului ale lui Ghimpu, Lupu şi Urechean? Cunoaştem că cei trei s-au plimbat cu avionul aproape toată ziua, dar cheltuielile de zbor cu elicopterul pentru o singură oră sunt de o mie de dolari. Şi aceste cheltuieli sunt suportate din buzunarul nostru, inclusiv al sinistraţilor din zonele inundate.

„O să primiţi compensaţii. N-o să rămână flămând nimeni”, asta le-a promis Urechean celor inundaţi de ape şi rămaşi pe drumuri. Nu ştim dacă aceştia l-au crezut pe Urechean pentru că tot aşa el a promis în campania electorală din anul trecut marea şi sarea. Vă aduceţi aminte? „Urechean promite: Subvenţii de 300 de lei la fiecare hectar prelucrat şi 200 de lei pentru motorină şi seminţe! Urechean garantează: Vom acorda o indemnizaţie unică de 5 mii de lei pentru primul copil la naştere. Vom majora salariu mediu pentru medici şi pedagogi până la 500 de euro” şi tot aşa.

Cel mai nostim a fost însă Marian Lupu, care, coborând la Briceni din elicopterul lui Ghimpu, a declarat revoltat: „De foarte mulţi ani nu s-a venit cu o soluţie capitală în acest sens, una inginerească ca să fie puse în funcţie acele sisteme, baraje, ca să nu ajungem să ajutăm oamenii post-factum, după ce se întâmplă nenorocirea, dar să putem să preîntâmpinăm această nenorocire”. Dar, păcat că nu l-a întrebat nimeni cine avea obligaţia să vină cu astfel de soluţii? Oare nu chiar marele om de stat Marian Lupu? Hai că Mihai Ghimpu poate avea o scuză, el guvernează de doar un an, dar nu şi Marian Lupu. Deja în mai 2001 el ocupă funcţia de vice-ministru al Economiei, în august 2003 este numit prin decret de Vladimir Voronin ministru al Economiei, iar în 2005 este ales de comunişti preşedinte al Parlamentului, funcţia pe care a deţinut-o timp de 4 ani. Plus la aceasta, în ultimul an el este şeful unui partid membru al coaliţiei de guvernământ, care are câţiva miniştri în Guvern, care participă direct la actul guvernării. Păi, dacă Lupu a ocupat atât amar de timp funcţii atât de importante în Guvern şi Parlament, de ce nu a făcut nimic ca să preîntâmpine nenorocirea?

Împărţitul pomenilor electorale în faţa camerelor de filmat va continua probabil până la alegerile parlamentare, mai ales că şi ploile vor mai ţine o perioadă. Un sezon electoral propice pentru guvernanţi, pentru cumpărarea votului. Rămâne de văzut doar cine va da mai mult. Unii ar zice că premierul Filat, alţii că spicherul Ghimpu. E greu de spus. Concurenţa e totuşi la cel mai înalt nivel.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
 1. Anastasia
  iulie 13, 2010 la 6:54 am

  Batrinii spun cam in felul urmator: daca vrei sa faci o pomana, fa-o sa nu te stie nimeni, caci bunul D-zeu vede totul. Dar ce sa-i faci, nici batranii nu mai sunt ca pe vremuri.

 2. iulie 23, 2010 la 12:51 pm

  Bătrânii pot fi înţeleşi – la nevoie nu prea ai din ce alege. Mă miră altceva – tăcerea bisericii, care ar trebui să aline durerea sinistraţilor, printre primii. Nu a fost să fie. Din acea zi nici nu mai merg la biserica creştină ortodoxă. Uite asta ar fi o problemă şi nu faptul, cine şi cum ajută sinistraţii. Bine că ajută şi nu se întâlnesc cu alegătorii, ca voronin, pregătindu-se de alegeri.

  • august 10, 2010 la 10:26 am

   Nu mai mergi la biserică, tu acuzi, judeci Biserica Ortodoxă şi îndreptăţeşti guvernanţii care împart pomeni electorale? E un caz grav, eşti un caz grav. Mai ai un pas de făcut şi ai să te autodeclari dumnezeu.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: