Prima pagină > Uncategorized > Rusia scapă de vize pentru UE, dacă se retrage din Transnistria, promite Angela Merkel

Rusia scapă de vize pentru UE, dacă se retrage din Transnistria, promite Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel i-a făcut această propunere preşedintelui rus Dmitri Medvedev, în timpul unei întâlniri de săptămâna trecută, transmite Realitatea TV.

Uniunea Europeană îşi va întări legăturile cu Rusia şi va liberaliza regimul vizelor, dacă Moscova îşi retrage în schimb trupele din Transnistria, i-a propus săptămâna trecută, la Ekaterinburg, cancelarul german Angela Merkel liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev, relatează Radio Polonia.

Merkel a repetat oferta făcută luna trecută şi a spus că Bruxelles-ul va crea un consiliu comun cu Moscova care să se ocupe de chestiunile de politică externă şi de securitate, iar Germania va ajuta în schimb Rusia să scape de regimul obligatoriu al vizelor în UE. Ceea ce ar însemna că cetăţenii ruşi vor putea să intre liberi în Uniunea Europeană-.

Nici preşedintele Dmitri Medvedev, nici Serghei Prihodko, responsabilul de la Kremlin cu politica externă, nu au răspuns ofertei făcute de Angela Merkel.

„Medvedev a fost în ultima vreme relativ deschis către Occident. Prin urmare, orice discuţii despre eventualele viitoare concesii ale Rusiei sunt premature”, a comentat Ochmann Cornelius, expert în problemele Europei de Est la Bertelsmann Foundation.

Transnistria, explică Radio Polonia, împiedică avansarea Republicii Moldova către Vest. Majoritatea locuitorilor din Transnistria au paşapoarte ruseşti, primesc pensii din Rusia, iar în regiune sunt desfăşurate trupe ruseşti. Transnistria supravieţuieşte în special graţie contrabandei şi producţiei de oţel şi coniac distribuite în Rusia.

Dacă Germania reuşeşte să rezolve conflictul din Transnistria, ar fi un mare succes diplomatic pentru Angela Merkel, comentează Radio Polonia, reamintind că prima ofertă a cancelarului german a fost făcută în urmă cu şase săptămâni, când Medvedev a venit la Berlin. Merkel a propus atunci că, dacă Rusia se retrage din Transnistria, va fi creat un consiliu care să se ocupe de chestiunile de politică externă şi securitate dintre Bruxelles şi Moscova.

„Oficialii UE au fost supăraţi pe Merkel, pentru că nu s-a consultat cu ei”, susţine Ochmann. „Totuşi, ulterior Merkel a primit o binecuvântare tăcută din partea UE să discute cu Rusia în numele UE. Bruxelles-ul speră să rezolve conflictul care durează de zeci de ani la graniţele UE. Mă tem, totuşi, că ruşii nu sunt pregătiţi pentru astfel de propuneri”, adaugă Ochmann, citat de Realitatea TV.

FLUX

Publicitate
Categorii:Uncategorized Etichete:,
 1. iulie 26, 2010 la 4:18 pm

  ÎNCREMENIREA ÎN PROIECT A LUI MARIAN LUPU
  afla mai multe aici:
  http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/07/incremenirea-in-proiect-lui-marian-lupu.html

 2. florin
  iulie 28, 2010 la 8:23 pm

  Totusi sunt curios ce interes are Germania in Trasnistria.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: