Ca şi Lupu, Filat are probleme cu memoria istorică

Premierul a depus buchetul său de flori după festivităţile organizate de comuniştii lui Vladimir Voronin de comemorare a „66 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia trupelor germano-hitleriste”. Pe lângă Voronin şi Filat, a mai depus flori în acea zi la Memorialul „Eternitatea” şi fostul şef al Securităţii, Valeriu Pasat. Alţi politicieni nu au marcat, cel puţin în mod public, acea zi a „gloriei armelor sovieto-comuniste”.
Dacă prezenţa lui Vladimir Filat în ziua de 24 august la Memorialul „Eternitatea” a fost neaşteptată, atunci explicaţia pe care a dat-o premierul gestului său este chiar greu de înţeles. Într-o declaraţie făcută televiziunii publice, premierul a susţinut că, în felul acesta, el i-a comemorat pe soldaţii căzuţi de ambele părţi ale frontului. Poate că premierul ar fi convins pe cineva cu explicaţia sa dacă ar fi depus flori cu altă ocazie, nu în ziua pe care propaganda sovietică a inoculat-o în minţile moldovenilor de-a rândul câtorva decenii drept „zi a eliberării poporului moldovenesc de sub ocupaţia cotropitorilor româno-fascişti de către soldatul eliberator sovietic”. Şi unde? La „Memorialul gloriei militare” sovietice, construit în epoca Brejnev şi rebotezat acum „Eternitatea”!
Echilibristica politică pe care încearcă să o practice premierul în dorinţa sa de a muşca din mai multe felii electorale, în efortul său de a face şi pe placul lui Băsescu, dar şi pe placul lui Smirnov, până la urmă îi va juca festa. S-ar putea ca alegătorii să nu fie chiar atât de proşti precum presupun consilierii lui Filat care l-au sfătuit să depună flori la Memorialul „Eternitatea”. Lumea ţine minte că Vladimir Filat a depus flori şi la monumentul victimelor ocupaţiei sovietice pe 28 iunie 2010, atunci când s-au împlinit 70 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică. Păi, cum aşa, la 28 iunie domnul Filat a deplâns ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, iar peste două luni, la 24 august marchează reocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică? Premierul se înşală dacă crede că în felul acesta contribuie la instaurarea păcii în societate, asta seamănă mai mult a schizofrenie istorică şi politică şi a oportunism de cea mai joasă speţă.
Nimeni nu pune la îndoială faptul că avem nevoie de conciliere în societate, tot aşa cum aveam nevoie de ea şi la 7 aprilie 2009. Nu avem dreptul să-i incriminăm pe cei care au luptat cu arma în mână împotriva bolşevismului, apărându-şi pământul de ocupanţii sovietici, precum nu avem drept să-i condamnăm nici pe cei care au luptat tot cu arma în mână împotriva fascismului. Şi de o parte, şi de alta au fost buneii şi străbuneii noştri. Nu avem dreptul să perpetuăm în Republica Moldova până în ziua de azi, ostilităţile din cel de-al Doilea Război Mondial, împărţind societatea în „ai noştri” şi „ai lor”. Dar această nevoie de conciliere naţională nu anulează adevărul istoric şi datoria noastră a tuturor, inclusiv a premierului, este de a fi consecvenţi în atitudinile luate.
Din păcate, gestul premierului Filat nu este singular. O piruetă politico-istorică similară a comis şi preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, în virtutea înălţimii sale de 2 metri. Solicitat de jurnalişti să se pronunţe asupra decretului lui Mihai Ghimpu prin care ziua de 28 iunie a fost decretată ca zi de doliu a ocupaţiei sovietice, liderul PD a făcut o declaraţie halucinantă. Lupu a spus că statul Republica Moldova (sic!) a fost ocupat şi în 1812, şi în 1918. “Se priveşte doar dintr-o singură latură, că 28 iunie (1940 – n.r.) este ocupaţie. Pentru mine ocupaţia statului Republica Moldova este şi anul 1918, şi 1812, categoric, tot ce a dus la excluderea sau lichidarea statului Republica Moldova sub diferite denumiri“, a spus Lupu.
Lupu probabil că a uitat că Republica Moldova a apărut ca stat doar acum 19 ani, la 27 august 1991. Respectiv, nu putea să fie ocupată în 1812 şi în 1918, căci atunci nu exista ca subiect al dreptului internaţional.
Marian Lupu, ca şi Vladimir Filat, este pasibil de a fi bănuit de ipocrizie atunci când afirmă că actualul teritoriu al Republicii Moldova ar fi fost ocupat în 1918. În 1918 a avut loc Unirea Basarabiei cu România. Deci, Lupu consideră, ca şi Voronin, că în 1918, Basarabia a fost ocupată de către România. Este adevărat că în 1812, Basarabia a fost anexată de către Imperiul Ţarist. Dar, dacă recunoşti acest fapt, nu poţi să numeşti tot „ocupaţie” şi eliberarea de sub regimul ţarist a acestui teritoriu în 1918. Exact aşa cum este şi cazul lui Filat: nu poţi să deplângi ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940, dar să marchezi cu depuneri de flori reocuparea ei la 24 august 1944.
Vedeţi cât de mult se aseamănă Lupu cu Filat, ambii suferă de aceleaşi metehne, în ciuda faptului că sunt adversari înverşunaţi, ambii aspirând la fotoliul de preşedinte, pe care acum îl deţine meritat-nemeritat Mihai Ghimpu.
Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX
Comentarii recente