Prima pagină > Uncategorized > Cozmin Guşă: Premierul Filat are dosar penal la Bucureşti

Cozmin Guşă: Premierul Filat are dosar penal la Bucureşti

Prezent în seara zilei de 1 septembrie la un talk-show organizat de televiziunea Publika, directorul întreprinderii „Platforme de convergenţă”, Cozmin Guşă, care în prezent îl consiliază pe Vladimir Plahotniuc din prietenie, după ce a vorbit despre un viitor geopolitic deosebit al Republicii Moldova, ca zonă de emergenţă, a făcut mai multe declaraţii cu privire la unii actori politici şi scena politică din Republica Moldova şi România.

Lupu, peţit pentru 8 ani

Prima declaraţie a vizat încrederea domnului Guşă că fostul nr. 2 în ierarhia Partidului Comuniştilor, Marian Lupu, cu deprinderile pe care le are, ar fi cel mai potrivit la şefia Moldovei, cel puţin pentru următorii 8 ani. Anterior, şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu declarase la Publika TV că este adeptul unei singure candidaturi din partea AIE la prezidenţiale şi că această candidatură trebuie să fie anume Marian Lupu.

Filat, apropiatul lui Hrebenciuc, Unitatea de Măsură a Corupţiei din România

Întrebat despre candidatura lui Vlad Filat, Cozmin Guşă a răspuns: „Pe Vlad Filat nu-l cunosc personal. Nici nu cred că îmi doresc să-l cunosc personal. Nu mai vreau să-l cunosc, deoarece că pentru mine nu este o persoană plăcută, cel puţin aşa, din apariţiile de la televizor. Acesta este un motiv formal. Dar, cu toată politeţea de care sunt în stare, pentru că este prim-ministrul Moldovei, şi eu aicea sunt oaspete în Moldova, sunt două elemente importante care la modul subiectiv pe mine mă influenţează. Primul este legat de relaţia lui foarte apropiată cu un inamic vechi şi un om pe care nu-l apreciez deloc, din România, pe numele său Viorel Hrebenciuc, un politician din PSD, un om despre care se spune în România că este Unitatea de Măsură a Corupţiei.”

Dosarul de la Bucureşti al lui Filat privind contrabanda cu ţigări

Totodată, Cozmin Guşă a ţinut să-şi continue argumentarea astfel: „Şi al doilea motiv este legat de dosarul pe care eu îl cunosc legat de Vlad Filat, pe care îl are în România şi care este la Parchetul General. Un dosar pe care dânsul nu l-a lămurit şi în care este vorba de contrabanda de ţigări. Cunosc faptul că dânsul este cercetat în acel dosar din România. Acesta este un dosar complex, care nu ştiu cât îl afectează pe dânsul personal, însă cred că, în calitatea de prim-ministru pe care o are, afectează demersurile de integrare ale Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că un lucru care se discută foarte mult şi care incomodează chiar România, că m-aţi tot adus şi la preşedintele Băsescu şi la alte lucruri, este contrabanda la graniţă. România este grănicerul Uniunii Europene.”

Faptul că Filat nu are probleme azi, nu înseamnă că nu va avea mâine

În continuare, referindu-se la dosarul privind contrabanda cu ţigări în care figurează numele premierului Filat, Cozmin Guşă a comentat: „Nu există posibilitate ca un stat care are un prim-ministru suspectat că ar face contrabandă de ţigări să se califice la negocierile de aderare până nu se lămureşte acest fapt. Şi eu v-am spus că există un dosar deschis în Bucureşti, aveţi partener Realitatea TV, se pot face cereri, puteţi să le aduceţi aici să le discutaţi.” În concluzie, invitatul de la Bucureşti, a susţinut în acest subiect: „Îi doresc domnului Filat succes, dar faptul că astăzi nu are probleme, asta nu înseamnă că nu va avea mâine. Iar faptul că aceste lucruri se pun pe tapet, într-un moment important, ştiţi bine că aşa se procedează în politică.”

Băsescu şi lipsa proiectului

Întrebat care ar fi principalele rateuri ale preşedintelui Băsescu, al cărui consilier a fost mulţi ani, Cozmin Guşă a răspuns prompt: „Lipsa proiectului. Traian Băsescu a câştigat în 2004 pe un vot negativ la adresa PSD-ului şi a lui Adrian Năstase, mâncaţi de corupţie şi de… Dacă vreţi, o comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat aici, dacă mutăm jocurile un pic raportat la comunişti. Apropo despre asta, ca paranteză, domnul Filat poate să le mulţumească foarte mult comuniştilor. Este beneficiarul la nivel european al faptului că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a fost atât de repudiat în plan european, şi de aia a fost, să spunem, atât de alintat domnul Filat. Însă, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, orice om care ajunge poate întâmplător sau poate cu noroc la putere este dator, chiar dacă a câştigat fără un proiect, să prezinte în primele luni, de urgenţă, un proiect de administrare a unei ţări. Traian Băsescu a câştigat împreună cu mine, într-adevăr, şi cu noroc, şi cu greşelile adversarului, şi pe un vot negativ, un mandat foarte important pentru România exact înaintea integrării europene. Dânsul avea datoria ca după acest câştig să pună rapid la punct un proiect clar de dezvoltare: vreau să duc România de aici până aici, şi să nu o duc ca pe o victimă în Uniunea Europeană, ci ca pe un jucător. (…) România a ajuns astăzi o ţară săracă, o ţară cu probleme mari, o ţară care nu mai poate să-şi plătească pensiile deloc, tocmai din cauza lipsei proiectului.”

Cozmin Horea Guşă s-a născut la 2 iulie 1970, în localitatea Câmpia Turzii din judeţul Cluj. Între anii 2001 şi 2003 a fost secretar general al Partidului Social Democrat (PSD) din România. În perioada 2004–2005 a fost membru în Biroul Permanent al Partidului Democrat (PD) al preşedintelui Băsescu, iar în 2004 a fost chiar strategul şi directorul de campanie al lui Traian Băsescu la funcţia de şef al statului. Între 2004 şi 2008 a fost deputat independent în Parlamentul de la Bucureşti, ales iniţial pe listele Alianţei dintre PNL şi PD. În 2005 a înfiinţat Partidul Iniţiativa Naţională (PIN) din România. În 2009 a fost strategul de campanie al prezidenţiabilului Mircea Geoană. Are relaţii în mediul economic şi politic de la Chişinău, dar şi de la Moscova. Printre vechii săi parteneri de la Chişinău este şi omul de afaceri Anatol Stati. Din 19 martie 2010 este consilierul pe probleme de extindere externă al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Teleobservator, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: