Prima pagină > Uncategorized > După întrevederea cu premierul Filat, Smirnov atacă şcolile româneşti din Transnistria

După întrevederea cu premierul Filat, Smirnov atacă şcolile româneşti din Transnistria

Nu este pentru prima dată când autorităţile transnistrene se dedau la acţiuni ilegale şi brutale, contra şcolilor cu predare în limba română din regiune. Acest comportament de grotă al autorităţilor secesioniste îndreptate împotriva unor copii şi pedagogi aproape că nu mai provoacă mirare şi, dacă e să fim sinceri, nici indignare pe malul drept al Nistrului.

Cu toate acestea, ceea ce s-a întâmplat la 1 septembrie 2010 la Corjova şi Râbniţa constituie un caz ieşit din comun. Asta pentru că intervenţia brutală a miliţienilor transnistreni la liceele din Corjova şi Râbniţa are loc doar la câteva zile după întrevederea amicală a premierului Vladimir Filat cu liderul separatist Igor Smirnov şi şeful KGB-ului transnistrean Vadim Şevţov, alias Antiufeev.

Amintim că marţi, 24 august 2010, premierul liberal-democrat Vladimir Filat a reuşit ceea ce nu i-a stat în puteri să facă ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin timp de 8 ani: să treacă nestingherit peste Nistru şi să fie primit şi strâns călduros în braţe de Smirnov şi Antiufeev.

Deci, marţi seara Filat a fost prezent la un meci de fotbal dintre echipele Sheriff şi FC Basel. În pauză, premierul a discutat cu reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol, inclusiv cu liderul autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, şi cu şeful „Ministerului Securităţii Statului” (MGB), Vladimir Antiufeev.

Vladimir Filat nu a dorit să le spună ziariştilor despre ce a discutat cu oficialii transnistreni, menţionând doar că a vorbit „despre multe”. Însă dacă a tăcut premierul Filat, a vorbit vicepremierul Osipov. El a relatat pentru jurnal.md că Vladimir Filat a avut, în ajun, o convorbire telefonică cu Smirnov, spunându-i acestuia că ar vrea să asiste la meci. „Deplasarea a fost organizată în cele mai mici detalii. În speţă, s-au coordonat aspecte ce ţin de asigurarea protecţiei premierului, dat fiind faptul că e o zonă specifică. Aşa ceva nu era posibil anterior. Ne amintim de tentativele lui Voronin de a ajunge la meciuri, care s-au soldat cu fiasco”, s-a mai lăudat Osipov.

Potrivit lui Osipov, premierul şi însoţitorii săi au fost trataţi foarte bine de către capii separatişti, iar Filat a primit chiar o lojă din care a urmărit jocul. Osipov a mai afirmat că Vladimir Filat şi Igor Smirnov au discutat despre identificarea unor soluţii de reglementare a problemei transnistrene, dar şi despre fotbal. „Cei doi au discutat subiecte concrete, care se negociază de luni bune. În primul rând, este vorba de activitatea agenţilor economici din partea stângă a Nistrului. Această întâlnire va impulsiona luarea de decizii pe viitor”, a precizat el.

Un scenariu diabolic: Smirnov cu planul Kozak, Filat cu voturile transnistrenilor

Întâlnirea dintre premierul Filat şi liderul separatist transnistrean Smirnov a fost urmată de atacul separatiştilor asupra celor două instituţii de învăţământ româneşti de la Corjova şi Râbniţa, deci, trebuie să înţelegem că întrevederea Filat–Smirnov „a impulsionat decizia” luată de separatişti de a agresa cele două şcoli. Şi nu este vorba de un silogism, pentru că, dacă nu ar fi fost aşa, Smirnov nu şi-ar fi permis acest gest de ostilitate în raport cu două instituţii de învăţământ subordonate Chişinăului. În mod normal, când reprezentanţii a două părţi aflate în conflict convin asupra unei întâlniri şi, mai ales, aceasta are loc în condiţii amicale, aproape de frăţietate, după aceasta o parte nu-şi mai permite să dea cu bâta în cap instituţiilor subordonare celeilalte părţi.

Victor Osipov a declarat cu multă mândrie că deplasarea lui Filat a fost organizată în cele mai mici detalii (înţelegem că meritul îi aparţine lui Osipov). „În speţă, s-au coordonat aspecte ce ţin de asigurarea protecţiei premierului, dat fiind faptul că e o zonă specifică”, a precizat Osipov. Însă de ce premierul Filat, care s-a îmbrăţişat cu Smirnov şi Şevţov, nu a coordonat în detalii şi aspectele ce ţin de securitatea elevilor şi pedagogilor de la şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană? Sau securitatea lor nu contează, ci doar cea a premierului?

„Încrederea” construită de Filat şi Osipov, pe de o parte, şi Smirnov şi Antiufeev, pe de altă parte

Vom mai aminti aici că după întrevederea lui Filat cu Smirnov, vicepremierul Osipov a mai făcut următoarea declaraţie: „La etapa actuală este important că există încredere între cele două părţi, lucru inexistent acum un an”. Asta să fie oare „încrederea între cele două părţi” pe care Filat şi Osipov o construieşte cu Smirnov şi Antiufeev? Însă dacă vicepremierul ne asigură că Smirnov şi Antiufeev au încredere în Filat, nu avem motive să nu-l credem.

Este evident că întrevederea lui Filat cu capii separatişti a fost în favoarea ultimilor, a constituit un element din jocul acestora. Ce s-a întâmplat: bătrânii separatişti kaghebişti i-au jucat ca pe degete pe băieţandrii noştri de la Guvern sau ai noştri au acceptat cu bună ştiinţă să le facă jocul celor de la Tiraspol? Este puţin probabil că Filat şi Osipov să fie nişte naivi, ba dimpotrivă, sunt foarte descurcăreţi. Dacă este aşa, atunci trebuie să constatăm că Filat şi Osipov sunt complicii lui Smirnov şi Antiufeev.

Premierul Filat numără pulpele lui nea Ghenadie Moraru din Talmaza

Drept argument ne serveşte şi faptul că după această întrevedere, premierul Filat a început să vorbească despre Transnistria ca despre o entitate statală separată de Republica Moldova. Cine nu ne crede nu are decât să ridice înregistrarea video de la ultima emisiune „Politica în direct” (Moldova 1) cu participarea premierului.

În cadrul acestei emisiuni, un creştin din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă, pe nume Ghenadie Moraru, i-a povestit premierului cum a fost tratat de poliţiştii şi vameşii moldoveni de la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană. „Am mers cu maşina mea în Transnistria, povesteşte domnul Ghenadie Moraru în direct la Moldova 1,de unde am cumpărat nişte pulpe de găină. Mă opreşte poliţia Moldovei şi mă duce la Căuşeni la Vamă şi mă amendează pentru că am cumpărat pulpele nu de pe malul drept al Nistrului, dar de pe cel stâng. Dar cum pot să cumpăr dacă la noi pulpele costă 35 de lei, dar dincolo – 15 lei?” se revoltă tălmăzeanul. La care premierul Filat răspunde academic: „Trebuie să vedem şi câte pulpe aveaţi procurate din Transnistria. Vreau să vă spun că la ora actuală se menţine ca fiind problemă contrabanda cu carne, inclusiv pe segmentul transnistrean. În Republica Moldova produsele respective sunt comercializate în urma plăţilor tuturor impozitelor, inclusiv taxele suplimentare de la Vamă. Şi sigur, un produs taxat în Republica Moldova este mai scump decât unul netaxat în Transnistria”.

Premierul Filat cerşeşte prietenia lui Smirnov

Deci, premierul ne vorbeşte de regiunea transnistreană ca despre o entitate diferită de Republica Moldova. Este vorba de o greşeală regretabilă, o gafă? Dacă – da, atunci trebuie să constatăm că avem un premier care îşi permite să greşească atunci când se referă la integritatea şi suveranitatea teritorială a Republicii Moldova. Dacă însă nu a greşit, ci şi-a formulat astfel gândul în mod deliberat, atunci revenim la constatarea de mai sus: Filat joacă aceeaşi carte cu Smirnov.

Toatele cele relatate de noi mai sus au o singură explicaţie: primul ministru Vladimir Filat vrea să se facă luntre şi punte doar ca să intre în graţiile liderului separatist Smirnov, pe care fostul preşedinte, Vladimir Voronin, l-a numit bandit. Spre deosebire de Voronin, Filat are nevoie de Smirnov pentru că speră ca acesta să-l ajute să obţină măcar câteva zeci de mii de voturi pentru PLDM la următoarele alegeri prezidenţiale şi, eventual, parlamentare, dacă interimarul Mihai Ghimpu va binevoi să le decreteze. Să nu uităm că peste 250 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene dispun de buletine de identitate moldoveneşti. Este suficient ca Smirnov să accepte deschidea secţiilor de votare în toate localităţile din regiune, iar administraţia transnistreană să îndemne alegătorul docil de acolo să voteze pentru Filat şi PLDM, că actualul premier să devină imediat preşedinte, iar formaţiunea sa să deţină majoritatea în Legislativ.

De la cazul Palanca la Planul Kozak II

Este clar ce vrea Filat de la Smirnov, dar, deocamdată, nu ştim care este preţul pus de Smirnov lui Filat. Nu ştim, dar putem să bănuim. Probabil, un nou plan Kozak, mai ales că în presa rusă s-a scris nu o singură dată că Moscova nu a renunţat la intenţiile sale de federalizare a Republicii Moldova. Calculul este extrem de simplu, iar miza – extrem de mare.

Unii, probabil, vor spune că Vladimir Filat nu este în stare să sacrifice interesele naţionale ale Republicii Moldova, să facă jocul lui Smirnov de dragul intereselor electorale personale şi de partid. Poate şi noi am fi afirmat acest lucru dacă nu ar fi existat precedentul Palanca. Aşa însă, înclinăm să susţinem contrariul.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: