Prima pagină > Uncategorized > Pasat cere oficializarea limbii ruse

Pasat cere oficializarea limbii ruse

Liderul Partidului Umanist din Moldova, Valeriu Pasat, susţine că pentru a rezolva problema transnistreană trebuie să se revină la decizia privind declararea limbii ruse drept a două limbă de stat a Republicii Moldova. Această declaraţie a fost lansată joi, 9 septembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, în care Pasat a prezentat un proiect de reintegrare a Republicii Moldova în spaţiul estic. “Problema transnistreană se va rezolva de la sine”, consideră preşedintele PUM.

“Pe parcursul ultimului deceniu, reprezentanţii clasei politice au hrănit poporul cu basme despre integrarea europeană a Republicii Moldova. Scopul era unul – acumularea dividendelor electorale. Nici una din guvernările precedente nu a avut voinţă politică să spună poporului că integrarea europeană este un vis frumos, dar irealizabil, cel puţin în următorii 15-25 de ani”, susţine Valeriu Pasat.

În această ordine de idei, PUM consideră că problemele de ordin economic, social şi politic pot fi mai eficient soluţionate prin reintegrarea Republicii Moldova în spaţiul estic, fără a nega însă programele UE. Partidul Umanist vede această reintegrare în două etape, prima presupunând reintegrarea economică şi a doua – cea politică. “Suntem convinşi că calea propusă de noi este unica corectă şi vitală pentru statul Republica Moldova”, a menţionat Valeriu Pasat, solicitând clasei politice să coboare “de la etaj” şi să susţină acest program.

În ceea ce priveşte iniţiativa de a organiza un referendum republican pentru predarea obligatorie în şcoli a “Bazei Ortodoxiei”, anunţată la finele lunii martie curent, Valeriu Pasat susţine că semnăturile se colectează în continuare. Liderul PUM este convins că organizarea acestui Referendum se va solda cu succes, dacă va fi susţinut de clasa politică. “Dumnezeu nu bate cu băţul, dar bate cu Referendumul”, a ţinut să menţioneze Pasat, făcând referinţă la scrutinul din 5 septembrie.

Valeriu Pasat a anunţat oficial că PUM este deschis să facă alianţă cu partidele care îi susţin iniţiativele, excluzând însă Partidul Comunist. “PCRM şi Voronin trebuie să-şi facă ordine în programul de partid. Timp de 8 ani de zile, Partidul Comunist a minţit nu doar poporul Republicii Moldova, dar şi conducerea din Rusia”, a comentat Valeriu Pasat în acest context.

Sursa: UNIMEDIA
Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: