Prima pagină > Uncategorized > Afacerile cu ţigări, adevăratul motiv al rivalităţii între PLDM şi PD

Afacerile cu ţigări, adevăratul motiv al rivalităţii între PLDM şi PD

Întreaga rivalitate între cele două componente ale AIE – PLDM şi PD – se reduce la conflictul dintre Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc pentru controlul asupra traficului de ţigări, a declarat liderul PPCD, Iurie Roşca, în cadrul unei conferinţe de presă. Vedeţi mai jos declaraţia lui Iurie Roşca, făcută miercuri, 24 noiembrie 2010.

Republica Moldova este o ţară săracă. Ca să eliminăm sărăcia trebuie să constatăm cauzele care o generează. Acestea au un caracter economic şi vizează aspecte cum ar fi:

Lipsa unui mediu concurenţial,  care să asigure libera competiţie a agenţilor economici pe piaţa Republicii Moldova. Ţara noastră s-a împotmolit într-un capitalism de tip clientelar, în care afacerile de succes sunt determinate de relaţia între funcţionarii de stat şi oamenii de afaceri favorizaţi de aceştia.

Evaziunea fiscală sau ţinerea contabilităţii duble şi, concomitent, mituirea angajaţilor organelor de control şi de anchetă de către o parte considerabilă a agenţilor economici.

Contrabanda. Astăzi vom aborda doar acest gen decrime cu caracter economic.

Republica Moldova este o ţară de frontieră între spaţiul ex-sovietic şi cel al Uniunii Europene. Ţara noastră este cunoscută în Occident ca exportatoare de fiinţe umane pentru exploatare sexuală, trafic de organe şi exploatare pe piaţa neagră a muncii. Printre mărfurile de contrabandă care tranzitează Republica Moldova sunt drogurile, armamentul, substanţele radioactive şi ţigările. Acest tip de criminalitate transfrontalieră a cunoscut o amploare fără precedent. În ultimul an capturile mărfurilor de contrabandă din Republica Moldova interceptate de către autorităţile române şi bulgare au atins cote record. În acest sens dăm câteva exemple legate doar de contrabanda cu ţigări.

5 martie 2010. Vama română a depistat un lot de 700.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de peste 1.000.000 dolari SUA.

9 iunie 2010. Vama bulgară a reţinut în portul Varna cea mai mare captură de ţigări de contrabandă – 35 milioane de ţigări, în valoare de 7 milioane de Euro.

24 iunie 2010. Din depozitul de la portul Giurgiuleşti a dispărut un lot de peste 110.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 1.000.000 de lei.

10 iulie 2010. A fost înregistratăcea mai mare captură de ţigări de contrabandă transportată pe calea ferată. Lotul de contrabandă a constituit 100.000 de pachete de ţigări, în valoare de peste 1 milion de lei.

16 iulie 2010. Un diplomat moldovean la Bucureşti a fost rechemat din cauza învinuirilor aduse de ţara gazdă pentru implicare în traficul cu ţigări  (7500 de pachete cu ţigări).

7 august 2010. Poliţia italiană a capturat un lot de 2 tone de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de 600.000  de euro.

18 septembrie 2010. Aproape 2 milioane de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de peste 250.000  euro, au fost confiscate de poliţiştii din Tulcea.

1 noiembrie 2010.Biroul vamal Rădăuţi-Prut a depistat 35.480 de pachete de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de peste 177 de mii de euro.

11 noiembrie 2010. În oraşul Urziceni de lângă Bucureşti a fost reţinut un lot de ţigări de contrabandă din Republica Moldova cu o valoare vamală de peste 2 milioane de dolari. În total au fost reţinute 669 874 de pachete cu ţigări.

Într-un an de zile au fost depistate loturi de contrabandă cu ţigări în valoare totală de peste 200 de milioane lei. Potrivit postului de Radio Deutche Welle, cazurile de contrabandă descoperite constituie doar cca. 10 la sută din volumul real al contrabandei. Prin urmare, putem afirma cu certitudine că Bugetul de Stat al Republicii Moldova ratează doar din contrabanda cu ţigări peste 2 de miliarde lei anual, ceea ce constituie 12% din valoarea Bugetului de Stat. Aceşti bani ar fi suficienţi pentru o majorare considerabilă a salariilor şi pensiilor.

Amintim că actualul director general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, este de mai mulţi ani asociatul de afaceri al premierului Vladimir Filat.

Contrabandiştii moldoveni au parteneri dincolo de frontiera Uniunii Europene. Cu toate acestea, nimeni dintre factorii responsabili de la Bruxelles nu a luat atitudini tranşante şi nu i-a cerut expres Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri pentru curmarea acestei contrabande, care aduce prejudicii nu numai Republicii Moldova, dar şi Comunităţii europene.

Remarcăm şi faptul că în ultimele luni s-au operat epurări de masă ale persoanelor cu vechime de ani de zile, prin trucarea unor concursuri sau prin concedieri arbitrare, în cadrul Serviciului Vamal. Acestea sunt înlocuite cu persoane fără nici o experienţă în sistem, inclusiv inşi cu un trecut dubios sau vameşi eliminaţi din sistem pentru cazuri de corupţie.

Transparency International a publicat la 26 octombrie a. c. un raport privind Indicele Percepţiei Corupţiei. Republica Moldova se plasează pe locul 105 din 178 de ţări incluse în clasament. În 2009 ţara noastră s-a situat pe poziţia 92.

La ora actuală cunoaştem, cel puţin, 2 grupuri politice care revendică controlul asupra tutunului,  precum şi a pieţii legale şi ilegale a produselor de tutungerie.

Primul grup este reprezentat la vârf de către Vladimir Filat. Relaţia este evidentă Filat- Baliţchi – reţelele de contrabandă.  Lipsa oricăror măsuri concrete din partea premierului Filat, lipsa oricărei minime sancţiuni din partea Guvernului faţă de omul lui Filat din fruntea Vămii – Tudor Baliţchi, lipsa de rezultate a organelor de anchetă, MAI, Procuratura Generală,  CCCEC,  în aceste cazuri demonstrează existenţa structurilor de tip mafiot în interiorul actualei puteri. Amintim aici cazul zguduitor legat de moartea subită şi stranie a doi figuranţi în cazul de contrabandă cu ţigări depistat la 5 martie curent. Şoferul tirului capturat, Anatol Ganea, şi Ion Margină, cel care a fost trecut în contractul de închiriere a tirului, au decedat subit, în condiţii suspecte, făcând imposibilă identificarea celor care stau în spatele acestei crime economice.

Să ne amintim că Vladimir Filat a întrat în viaţa publică în anii 1998-99 cu o serie de scandaluri de contrabandă cu ţigări, însoţite de dosare penale instrumentate de organele de anchetă ale României.

Al doilea grup interesat să obţină supraprofituri din businessul legal şi ilegal cu ţigări este legat de Partidul Democrat din Moldova, al cărui preşedinte este Marian Lupu. Amintim că numărul 9 pe lista electorală a PD este directorul general al Întreprinderii de Stat „Tutun-CTC”, Pavel Filip. Este clar că personajul respectiv vine în Parlament nu pentru a se ocupa de problemele statului, ci pentru a-şi croi norme legale care să-i aducă supraprofituri şi mai mari.

În mediul de afaceri este bine cunoscut faptul că Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc şi-au luat startul în business specializându-se în comerţul legal şi mai puţin legal cu ţigări. Întreaga rivalitate între cele două componente ale AIE –   PLDM şi PD – se reduce la conflictul dintre Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc pentru controlul asupra traficului de ţigări.

Marea problemă a sistemului politic moldovenesc şi incapacitatea cronică a societăţi noastre de a deveni o democraţie funcţională sunt cauzate de neputinţa instituţiilor statului de a verifica modul de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale. Principalele surse de finanţare ilegală a partidelor politice şi a campaniilor electorale sunt cele care provin din contrabandă şi din protejarea marilor importatori în detrimentul producătorilor autohtoni.

24 noiembrie 2010

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: