Prima pagină > Uncategorized > Conflict diplomatic cu Ucraina din cauza înţelegerilor secrete ale lui Filat în cazul Palanca

Conflict diplomatic cu Ucraina din cauza înţelegerilor secrete ale lui Filat în cazul Palanca

După apariţia în presă a informaţiilor vizavi de acţiunile unilaterale ale Ucrainei, care a decis să demonteze pilonii de demarcare de pe segmentul hotarului moldo-ucrainean din regiunea Palanca, ministerul moldovean de Externe a decis să-l convoace pe Mâhailo Harâşân, însărcinat cu Afaceri ad interim al Ucrainei în Republica Moldova, scrie agenţia de stat Moldpres, cu trimitere la serviciul de presă al MAEIE.

Diplomatului ucrainean i s-au solicitat explicaţii “în legătură cu acţiunile unilaterale ale autorităţilor ucrainene privind demontarea în seara zilei de 15 noiembrie curenta a semnelor de frontieră de stat moldo-ucraineană”.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de acest pas, care nu a fost coordonat de autorităţile ucrainene cu guvernarea de la Chişinău. „O astfel de abordare nu este de natură să contribuie la continuarea dialogului pragmatic şi constructiv pe problematica demarcării frontierei de stat moldo-ucrainene, stabilit între părţi pe parcursul anului curent”, mai scrie Moldpres, cu trimitere la serviciul de presă al MAEIE.

În seara zilei de 15 noiembrie, partea ucraineană a demontat pilonii săi de frontieră de la kilometrul 52 al autostrăzii Odesa – Reni. De remarcat că în aceste locuri au fost demontaţi nu doar pilonii de frontieră ucraineni, ci şi stâlpii intermediari de demarcare.

Serviciul Grăniceri îşi declină responsabilitatea pentru dezmăţul de la hotarul moldo-ucrainean

Serviciul Grăniceri susţine că nu este responsabil de ilegalităţile care au loc actualmente pe segmentul hotarului moldo-ucrainean din regiunea Palanca, făcând trimitere la ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, “care ia deciziile cu privire la hotarul Republicii Moldova“.

Potrivit serviciului de presă al instituţiei, “Serviciul Grăniceri este responsabil de partea tehnică în ceea ce ţine de gestionarea treburilor la hotarul Republicii Moldova, adică de îngrijirea acestor piloni, respectarea propriu-zisă a hotarului şi neadmiterea încălcărilor la graniţă“.

Totodată, potrivit sursei citate, deciziile vizavi de hotarul ţării sunt negociate şi decise de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care “se face responsabil de adoptarea deciziilor“.

Potrivit informaţiilor de care dispune agenţia OMEGA, acţiunile părţii ucrainene sunt dictate de dorinţele autorităţilor de la Kiev de a muta hotarul cu 120 metri în interiorul teritoriului moldovenesc, în pofida faptului că acest sector de hotar deja a fost demarcat şi în acest context au fost deja semnate documentele interstatale. Sursa care a pus la dispoziţia agenţiei materialele de rigoare a declarat că acţiunile părţii ucrainene sunt dictate de înţelegerile secrete dintre Filat şi fostul Prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko, care au avut loc pe 1 februarie 2010 la Kiev.

Anterior, autorităţile Moldovei, în persoana premierului Filat, a ministrului Afacerilor Externe, Iurie Leancă, precum şi a adjunctului acestuia, reprezentantului PDM, Andrei Popov, au dat asigurări în repetate rânduri că una dintre reuşitele actualei guvernări este „relaţiile exclusiv de bune cu vecinii” şi „un progres fără precedent în demarcarea hotarului moldo-ucrainean”.

După: http://www.omg.md

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: