Prima pagină > Uncategorized > De ce candidează Plahotniuc pe lista PD?

De ce candidează Plahotniuc pe lista PD?

Mai multe formaţiuni politice au operat modificări în listele lor electorale exact cu o săptămână înainte de ziua alegerilor, când, potrivit Codului Electoral, se mai putea face acest lucru. Unele partide au procedat astfel din motive obiective, ţinând cont de tacticile respectivelor formaţiuni politice de abordare a electoratului. Altele însă, au recurs la modificarea listei exact pe ultima sută de metri a campaniei electorale din alte raţionamente, mai degrabă subversive, decât obiective.

Oligarhii social-democraţi sau cum crede bogatul pe sărac

Cea mai spectaculoasă mutare, reflectată de aproape numai în culori roze, a fost plasarea miliardarului Vladimir Plahotniuc pe locul doi în lista electorală a Partidului Democrat. Democraţii au operat, deloc întâmplător, această modificare în ultimul moment. Ei au procedat astfel ca alegătorii să nu reuşească să înţeleagă bine ce s-a întâmplat şi să voteze Partidul Democrat fără ca să mai conştientizeze ce înseamnă de fapt plasarea unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova (din câte înţelegem, de o avere mai mare decât a lui Vladimir Plahotniuc dispune doar miliardarul Anatol Stati) pe lista electorală a unui partid. Şi nu a unui oarecare partid, ci a Partidului Democrat care îşi revendică o doctrină de stânga, social-democrată, care pledează pentru echitate socială, pentru diminuarea discrepanţei dintre bogaţi şi săraci. Liderii democraţi au înţeles că le va fi dificil să le explice alergătorilor de ce Vladimir Plahotniuc, care dispune de o avere de peste un miliard de euro, candidează pe lista electorală a unui partid pretins social-democrat într-o ţară în care peste 70 la sută din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei. Păi, iată ca să nu fie nevoit să dea această explicaţie, să nu mai existe timp pentru astfel de întrebări, PD l-a plasat pe lista sa electorală pe Vladimir Plahotniuc exact în ultimul moment.

L-am auzit pe Dumitru Diacov zicând la o televiziune că Vladimir Plahotniuc a fost plasat pe lista PD deoarece este un om cu o bogată experienţă în domeniul afacerilor şi în calitate de deputat va putea să contribuie la redresarea economiei naţionale. Nu punem la îndoială faptul că domnul Plahotniuc are o bogată experienţă în domeniul afacerilor. Ba mai mult, chiar admitem că Vladimir Plahotniuc este un manager de succes, că este un mare profesionist în domeniul afacerilor, odată ce a reuşit să acumuleze o avere atât de mare, într-o ţară atât de săracă, în cea mai săracă ţară din Europa. Şi chiar putem admite că a acumulat această avere pe căi eminamente legale, că nu a băgat nici măcar un deget în buzunarul statului, deşi Sergiu Mocanu afirmă contrariul. Dar întrebarea noastră este: de ce vrea să ajungă Vladimir Plahotniuc deputat, ca să-i facă bogaţi pe toţi cei care trăiesc sub pragul sărăciei, sau ca să dea o altă dinamică propriilor afaceri, ca să devină el însuşi şi mai bogat? Mă tem că nici Vladimir Plahotniuc, nici Marian Lupu şi nici Dumitru Diacov nu vor putea convinge alegătorii că unul dintre marii oligarhi ai ţării s-a apucat de politică ca să fericească poporul. Şi vă spun de ce. Ca să scăpăm de sărăcie, ca să nu mai avem 70% din populaţie muritoare de foame, este necesar ca în Republica Moldova să apară clasa de mijloc, să apară businessul mic şi mijlociu. Dar nicăieri în lume, în nici o ţară de pe glob nu a apărut şi nu va apărea o clasa de mijloc prosperă dacă economia respectivei ţări este dominată de marea oligarhie. Aşa că este o contradicţie în termeni să fii, pe de o parte, miliardar, iar, pe de altă parte, să candidezi pe lista electorală a unui partid social-democrat şi să lupţi cu sărăcia.

Vladimir Plahotniuc şi binefacerile sale

Este adevărat că, dintre toţi miliardarii pe care îi avem, Vladimir Plahotniuc este singurul care s-a angajat într-o acţiune filantropică de amploare, făcând donaţii băneşti semnificative la un şir de instituţii sociale, ştiinţifice şi culturale. Dar, dacă observăm bine, această filantropie a domnului Plahotniuc a luat turaţii exact în momentul în care el a luat sub aripa sa Partidul Democrat, când a devenit finanţatorul principal al lui. Deci, este vorba de o filantropie deloc dezinteresată. Şi mai mult, dacă ai sta să socoteşti câţi bani a investit Plahotniuc în PD (adică în imaginea lui Lupu şi Diacov, dar şi în propria imagine după ce el însuşi a intrat pe lista electorală) şi câţi bani a dat pe binefaceri, calculul este în favoarea investiţiei politice. Iar aceasta este atât de mare, încât ai impresia că cei de la PD nu ştiu ce să mai inventeze ca să cheltuiască bani în campania electorală pentru alegerile din 28 noiembrie. Ai impresia că de la PD nu înţeleg că afişează o prea mare opulenţă în cea mai săracă ţară din Europa, organizând atâtea concerte electorale, montând atâtea panouri stradale şi difuzând atâta publicitate la TV, care costă o groază de bani, ca după asta să mai fie votaţi de către un electorat disperat din cauza problemelor sociale. Polittehnologii PD nu înţeleg că şi omul simplu se întreabă de unde atâţia bani pentru campania electorală a Partidului Democrat. Şi dacă investiţia în această afacere politică este atât de mare, cum va fi aceasta recuperată după ce PD, eventual, va intra în Parlament şi, iarăşi eventual, va accede la guvernare?

Candidatul PD Pavel Filip dă un salariu de milioane pe unul de câteva mii …

Între altele fie spus, tot aici putem plasa şi cazul altui candidat pe lista PD, Pavel Filip, care acum este manager al Combinatului de tutun din Chişinău şi care a declarat la CEC un venit oficial de peste un milion de lei numai din salariu. Într-o dezbatere electorală, preşedintele PPCD, Iurie Roşca, l-a întrebat cum motivează faptul că acesta este gata să renunţe la un salariu atât de gras şi să devină deputat în Parlament unde va fi remunerat doar cu câteva zeci de mii de lei pe an, pentru că statutul deputatului interzice deţinerea mandatului şi activitatea de antreprenor. Iurie Roşca l-a întrebat cu ce scop vine atunci Pavel Filip în Parlament dacă nu să protejeze afacerile cu ţigări chiar din Legislativul ţării, care îi vor aduce venituri şi mai grase decât cele pe care le are acum. Şi Pavel Filip nu a avut un răspuns cât de cât convingător la această întrebare.

Artiştii fac şi ei un ban

Am văzut că PD a angajat în un şir de celebrităţi care îndeamnă oamenii să voteze pentru PD. Să dăm doar câteva nume: Ion Suruceanu, Olia Tira, Roman Iagupov, Geta Burlacu, Nelly Ciobanu, Igor Chistol. Aceşti actori şi interpreţi (pentru care nutrim tot respectul şi nu avem să le facem nici un reproş pentru că fac şi ei un ban în campania electorală) cheamă alegătorul să voteze pentru PD, făgăduindu-le că după alegeri vor avea parte de Bunăstare, Respect şi Progres. Clipurile de publicitate electorală cu aceste vedete sunt atât de frecvente la TV încât au devenit deja agasante, enervante. Mai ales că oamenii înţeleg că nici Ion Suruceanu, nici Olia Tira, nici Roman Iagupov, nici Geta Burlacu, nici Nelly Ciobanu şi nici Igor Chistol nu candidează şi că votând pentru PD, ei nu votează pentru interpreţii şi acorii îndrăgiţi, ci pentru Lupu, Plahotniuc şi Diacov.

Adevăratul stăpân al Partidului Democrat

Dar să revenim la plasarea în ultimul moment a lui Vladimir Plahotniuc pe locul doi în lista electorală a PD. Liderii acestei formaţiuni au crezut că în felul acesta vor putea amăgi electoratul. De fapt, ei s-au amăgit pe ei înşişi, pentru că prin acest gest au confirmat toate acuzaţiile aduse de criticii acestei formaţiuni precum că Partidul Democrat nu este nici al lui Lupu, nici al lui Diacov, ci al miliardarului Plahotniuc. Ceea ce se bănuia de un an şi ceva a devenit o evidenţă de netăgăduit: în 2009 Marian Lupu a părăsit PCRM şi a preluat PD-ul lui Diacov fiind ghidat de Plahotniuc, ca acum, în 2010, Plahotniuc să devină pe faţă stăpânul acestei formaţiuni politice, chiar dacă Marian Lupu mai rămâne liderul ei formal.

Pe cine susţine FLUX-ul?

Ar mai fi de adăugat ceva aici. Mai mulţi cititori de-ai noştri ne-au întrebat de ce FLUX-ul difuzează texte promoţionale despre Partidul Democrat. Răspunsul este simplu, ziarul FLUX, fiind o publicaţie care respectă principiul pluralităţii de opinie, oferă spaţiu contra costă tuturor concurenţilor politici. Nu e vina noastră că doar unii au venit să cumpere spaţiu publicitar de la noi şi încă în volum atât de mare. Şi mai este un aspect, ziarul FLUX nu este anexa mediatică a unui grup oligarhic şi nu este „sponsorizat” aşa cum sunt mai toate publicaţiile din Republica Moldova. Singurele venituri care asigură tipărirea ziarului sunt banii veniţi de la abonaţii noştri şi cei câştigaţi din publicitate. Aşa că suntem, pur şi simplu, obligaţi să facem acest lucru pentru a supravieţui economic. Dar asta nu înseamnă că publicaţia FLUX îi susţine politic pe Lupu, Lazăr sau Plahotniuc. Toată lumea cunoaşte care este politica noastră editorială, aceasta reiese clar din editorialele, analizele şi comentariile noastre. Noi nu facem un secret din faptul că împărtăşim valorile creştin-democrate, că suntem o publicaţie care este independentă, care se autofinanţează, dar care, după valorile pe care le împărtăşeşte, este apropiată Partidului Popular Creştin Democrat. Şi noi avem convingerea că şansă pe care o are Republica Moldova în aceste alegeri este PPCD, singura formaţiune politică capabilă să pună capăt ostilităţilor devastatoare pentru ţara noastră dintre foştii guvernanţi comunişti şi actualii guvernanţi liberali şi democraţi, să pună capăt războiului politic pe care Marian Lupu a promis că-l va opri, dar pe care, de fapt, l-a aprins şi mai tare.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: