Prima pagină > Uncategorized > Filat+Lupu+Ghimpu+Urechean=Lucinschi

Filat+Lupu+Ghimpu+Urechean=Lucinschi

Ex-preşedintele Petru Lucinschi a dat astăzi, 18 noiembrie, o conferinţă de presă în care a lăudat AIE şi guvernul Filat, a aprobat candidarea fiului său Chiril Lucinschi pe lista PLDM, s-a justificat pentru cedările teritoriale de la Palanca şi semnarea Tratatului de frontieră cu Ucraina în 1999 şi a lăsat să se înţeleagă că nu ar fi împotrivă să fie ales de către Parlament ca preşedinte „neutru” al Republicii Moldova.

Vorbind despre guvernul condus de Filat, Lucinschi a spus: „Mă aşteptam la lucruri mai rele, dar Alianţa pentru Integrare Europeană s-a isprăvit în condiţiile reale din Moldova şi din regiune, fiindcă au ales şi au creat un Guvern lucrativ. Eu, având deja experienţă în domeniu, am analizat activitatea Executivului şi pot să spun că greşeli mari nu s-au comis”.
Solicitat să explice dacă apelul în sprijinul guvernului Filat are vreo legătură cu faptul că fiul său, Chiril Lucinschi, candidează pe lista PLDM, ex-preşedintele a declarat: „Referitor la feciorul meu. Feciorul meu, inconştient, dacă permanent îi născut într-o familie în care vorbim despre starea societăţii la diferite etape, el are calităţile acestea. N-a vrut mult timp, însă oamenii care au lucrat cu mine atunci şi m-au susţinut în ’96 au venit în campania precedentă, hai vină cu noi, înţelegi, că nou de-acum ne-am săturat de Diacov şi hai mai vină şi tu încoace. Noi l-am susţinut pe domnul preşedinte atuncea, vină cu noi. El nu s-a dus ca membru de partid, el a vrut să-ncerce. Şi pare că s-a comportat foarte bine. Pe urmă s-a retras. Au venit oamenii care-s în jurul domnului Filat, fiindcă ei au lucrat împreună în guvern şi echipa aceasta care Filat îi destul de puternică şi sunt o mulţime de prieteni cu el. Eu vă spun absolut cu toată sinceritatea. Eu îl văd foarte rar. Deciziile el le ia singur şi nu iubeşte… Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi, iată, fiecare aveţi copii, deseori copiii nu vor ca să ieie decizii în urma a nişte sugestii date de părinţi, ei vor singuri. Asta-i decizia lui personală şi eu cred că el merită chestia aceasta. Eu îl ştiu foarte bine şi ştiu cum prieteneşte şi cu presa, de aceea, care-i legătura? Bine, participă – participă. Asta-i un element foarte mic dacă vorbim de situaţia din ţară şi despre alegerile care vor avea loc acuma”.

Prezentându-se el însuşi ca fiind „neutru”, Petru Lucinschi a mai declarat: „Alianţa de azi a făcut o greşeală în anul trecut când a spus că a fost criză constituţională. Nu a fost criză constituţională (..) „Deci noi tot avem posibilitatea, dacă s-a crea aşa o situaţie, ştiţi să nu mai repetăm momentele acestea că nu putem alege preşedintele, de ales un preşedinte neutru. Şi atunci votează tot parlamentul.”.

Petru Lucinschi şi-a început activitatea de tânăr în organele sovietice ale comsomolului şi cele de partid. Astfel, el a fost: instructor al Comitetului Central al Uniunii Leniniste Comuniste a Tineretului din Moldova (1963-1965), prim-secretar al Comitetului orăşenesc Bălţi al Comsomolului (1965-1966), secretar II (1966-1967) şi prim-secretar (1967-1971) al CC al ULCTM. În 1964 devine membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. La congresul XII al PCM a fost ales membru supleant al CC al PCM, iar la Congresul XIII – membru titular.
În perioada 1971-1976, este secretar al Comitetului Central (CC) şi membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din Moldova. El era pe atunci singurul basarabean din conducerea Partidului Comunist din RSS Moldovenească. De la înfiinţarea acestei republici sovietice, conducerea era compusă aproape în întregime din cetăţeni de origine ucraineană, rusă şi transnistreană. În anii 1976-1978 deţine funcţia de prim-secretar al Comitetului Orăşenesc Chişinău al Partidului Comunist din Moldova. În perioada 1978-1986 este şef adjunct de secţie la CC al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. Din 1986 până în 1989 este secretar II al CC al Partidului Comunist din Tadjikistan. La 16 noiembrie 1989, cu puţin timp înainte de căderea Uniunii Sovietice, Petru Lucinschi devine prim-secretar al CC al Partidului Comunist din RSS Moldovenească, calitate în care a activat până la 5 februarie 1991. La 4 februarie 1991 a demisionat din funcţie, fiind rechemat la Moscova de Gorbaciov. În perioada 14 iulie 1990 – 24 august 1991 lucrează în calitate de secretar responsabil cu presa al CC, membru al Biroului Politic al CC al PCUS.

A fost deputat în Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti (RSSM) (1967-1980), deputat în Sovietul Suprem al RSS Tadjikistan (1986-1990), deputat în Sovietul Suprem al URSS (1986-1991). Apoi, între anii 1990-1996, este ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM).

Din anul 1992 deţine funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă. La data de 4 februarie 1993 este ales Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XII-a, perioadă în care a legalizat Partidul Comunist, fiind reales la 29 martie 1994 ca Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XIII-a. Între 1 decembrie 1996 şi 4 aprilie 2001 deţine funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

FLUX

Publicitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: